Startsida / Inlägg

Ranking: Målvakter

av Jonas Gustavsson

Okej, jag var ju snål med återblickar mot 2011 när vi nu skrinnade in i ett nytt år, men va fasen: det känns som att nätet är översållat med liknande material, så strunt samma. Istället tänkte jag börja lista lite saker – bland annat vilka lirare som jag tycker är bäst i HockeyAllsvenskan.

Och vi börjar helt enkelt med målvakterna, sedan kommer resten när det passar.

Så, seriens bästa keeprar enligt mig:

***

1. Daniel Bellissimo, Karlskoga
Egentligen inget snack om saken. Visst var den italienske landslagsmålvakten hajpad inför säsongen, men då framförallt av värmlänningarna själva, men att han skulle vara så här bra och föra laget till en topplacering i tabellen trodde nog ingen, utom de mest inbitna BIK-arna. Överraskningsmomentet höjer fascinationen – men visst är Bellissimo seriens bäste keeper. 

2. Erik Hanses, Leksand
Inte långt efter Bellissimo och genombrottskeepern är bättre statistiskt än sin äldre kollega. 21-åringen visade redan i vårens playoff att han var redo, och under hösten har han med råge visat att så är fallet. Leksand är ett av seriens försvarsstarkaste lag, och det kan man i mångt och mycket tacka Hanses för. Killen håller, oavsett om Leksand lyckas eller inte, på att spela till sig ett elitseriekontrakt. 

3. Nicklas Dahlberg, Örebro
Stjärngänget Örebro falerade på målvaktsspelet under sluttampen av säsongen ifjol, och handlade därför in veteranen (jo, det får man säga) Dahlberg inför den här säsongen och 26-åringen har visat att han håller för att bära ett topplag. Inte speciellt stor, men får jobbet gjort och hans elitserierutin kommer bli guld värd för närkingarna i kvalserien. ”Pumba” har levererat. 

4. Michal Zajkowski, Tingsryd
”Zacke” – den ständige tvåan i Modo – inledde fjolåret i Örebro strålande, men orkade inte hålla uppe spelet hela säsongen, och fick också nöta bänk en del efter att veteranen Ola Nilsson tillkommit. Hösten i år började inte speciellt bra heller (hela Tingsryd gick kräftgång), men sedan har 28-åringen verkligen spelat upp sig och visat hur bra han är. En stor anledning till att TAIF fått ordning på styrkorna.  

5. Daniel Sperrle, Västerås
Sperrle delade målvaktsspaden med Johan Gustafsson ifjol och delar den med Lasse Johansson i år – men lyckas trots det leverera hela tiden. Varannanmatchsmatchningen har visserligen lagts åt sidan av Mats Waltin som nu alternerar målvakt med längre uppehåll, men det går inte att blunda för Sperrles statistik som är riktigt vass. 29-åringen skulle absolut palla att spela betydligt fler matcher. Bänkad sex raka matcher nyligen, men spikade igen och ledde sitt VIK till en 2-1-seger mot Karlskoga när han fick chansen igen. 

6. Julius Hudacek, Södertälje
Den mest ojämne målvakten på den här listan, men högstanivån är riktigt hög och Hudacek har en förmåga att hamna i den där zonen där han är omutlig. Samtidigt kan slovaken också släppa in enkla puckar då och då. Man ska dock ha i åtanke att 23-åringen bara lirat slovakisk ishockey fram till den här säsongen, och att lira tuffa matcher varje omgång är givetvis en omställning. 

7. Daniel Hansen, Mora
En av seriens mest underskattade målvakter som slog igenom under hösten ifjol då han konkurrerade ut Lars Johansson bara för att sedan bli skadad och få se Mora fantastiska resa mot kvalserien på bänken. Var i höst etta och spelade okej tills Tyler Plante värvades – men efter fyra raka förluster med kanadensaren i kassen bytte Mora tillbaka till Hansen. Belöningen? Två raka vinster. 22-åringen verkar sporras av vass konkurrens.

8. Jonas Fransson, Rögle
Fjolårets bäste målvakt i allsvenskan gick inte att känna igen i början av den här säsongen, liksom hela topptippade Rögle som hade det jobbigt. Ifjol var Fransson hur lugn och stabil som helst och känslan var hela tiden att det behövdes något extra för att överlista honom. Nu har 31-åringen börjat varva upp och Rögle börjat vinna – men det är fortfarande en bit till fjolårsflytet. 

9. Pontus Sjögren, Malmö
En av få spelare som kan bära huvudet högt i Malmö i höst är keepern Sjögren som på förhand tippades bli backup till Hannu Toivonen, men som har startat fler matcher – och spelat bättre – än sin finländske kollega. 26-åringen var så sent som ifjol elitserieetta i SSK och är givetvis en vass målis i allsvenskan. Utvecklas fortfarande. 

10. Lars Johansson, Västerås
Uppochner-säsong ifjol: startade som etta i Mora, blev utkonkurrerad av Daniel Hansen, fick chansen igen och var strålande i playoff. Bytte i somras till Västerås och har under hösten delat på målvaktsspaden med Daniel Sperrle – och därmed utgjort seriens bästa målvaktspar. Känns som att han varit med i evigheter redan, men är bara 24 år och utvecklas fortfarande. 

Bubblare: Alexander Bengtsson, Oskarshamn
Inte i närheten av topp-10 egentligen, men kan inte låta bli killen som inför säsongen var uttalad tvåa bakom Troy Davenport. Men när amerikanen drabbades av en hjärnskakning så fick Bengtsson chansen, och han har spelat bra – trots att han fått hoppa in och ut i kassen när det kommit elitserielån under kortare perioder. 21-åringen har visat sig ha ett imponerande psyke. 

***

Så där ja. Då så, över till det intressanta: vad tycker ni?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB