Startsida / Inlägg

Ta bort gubbstämpeln på Leksand

av Jonas Gustavsson

Det känns som att fler och fler lag i HockeyAllsvenskan vågar satsa på juniorer. 

Idag snickrade Leksandsbossen Andreas Appelgren ihop en ren juniorkedja med nybakade världsmästaren Filip Forsberg, succén Fredrik Händemark och blott 16-årige debutanten Jacob De La Rose.

Resultatet?

Succé!

Filip Forsberg såg oerhört pigg ut, Fredrik Händemark är stabil och Jacob De La Rose såg inte alls vilsen ut – snarare tvärtom. De La Rose gjorde precis som Händemark – det vill säga nätade i sin allsvenska debut – när han rakade in 3-0-pucken i mittperioden. Snyggt, distinkt och respektlöst. 

Man märkte också på Jacob att han inte var speciellt blyg, han hade en skön attityd i Viasat Hockey – talför, men ändå med fötterna på jorden.

Snart måste väl den här stämpeln med Leksand som gubblag tvättas bort? Snacka om att man slussar in juniorer och ger dem chansen. 

Killar som Erik Hanses, Alen Bibic och Jon Knuts som skolades in ifjol är ju redan gedigna spelare, och i år har spelskicklige Erik De La Rose, megatalangen Filip Forsberg (som ju spelade en del ifjol också) och nu då Jacob De La Rose visat att man håller för att lira i allsvenskan. 

Att klubben nyligen signade junioren Simon Mattsson till ett a-lagskontrakt visar också att man verkligen vill satsa på sina unga killar.

Mycket bra Leksand! Värna om talangerna, bygg laget kring dem – för då blir det Elitserien. Kanske inte i år, kanske inte nästa år – men på sikt. Och… när man då väl avancerar så har man en grund att stå på, en grund med egna talanger och killar med hjärta för föreningen. Det är bättre än att bygga ett lag med ett gäng legoknektar som bara kramar sina lönespecifikationer. 

***

Bofors var ganska bleka idag. Men ganska intressant att Linus Persson lyckades vara inblandad i lagets enda mål vilket håller hans poängsvit intakt. Den är nu uppe i 16 matcher och innehåller 21 poäng. 

***

Andra lag som satsar ordentligt på juniorer:

Framförallt Rögle, som slussat in massor under säsongen. Men också Västerås, som vågar satsa på sina unga killar i nyckelroller. 

Gemensamt för Leksand, Västerås och Rögle? Alla är på den övre halvan av tabellen!

***

Linus Fernström tappade ju förstaspaden i Almtuna ganska snabbt i höstas. Frölundalånet fick starta de fem första matcherna, men sedan tog Alexander Hamberg över och Fernström fick bara några strömatcher. Till slut flyttade Frölunda sitt lån till Oskarshamn – och där har han fått spela lite mer. 

Idag höll Fernström också nollan för Oskarshamn mot Almtuna i 58 minuter och fem sekunder. Sedan kvitterade Almtuna och avgjorde sedermera på övertid. 

Fy fan vad surt det måste vara för Fernström. Jag har bara hans egen version av det som hände, men Mattias Guters 1-1-puck ska tydligen ha föranletts av en turstuds. Men så är det. 

Fernström medgav att det var speciellt att möta sina gamla kamrater: 

– Det kändes väldigt underligt inför matchen och på uppvärmningen eftersom jag varit där då länge. När pucken sedan släpptes så upplevde man spelarna på ett nytt sätt, man kände igen klubbor och tekniken… men det försvann efter ett tag. I sista perioden kändes det som vilken match som helst, sa han till mig nyss.

***

Noterade att Troja/Ljungbys backar öser in mål. Ziga Pavlin satte den avgörande straffen mot Borås idag och är uppe på nio mål. Det är näst bäst i serien, näst efter Jesper Williamsson som gjort tio. Trojabackar har gjort ytterligare sex mål – totalt 25 backmål alltså. 

Ifjol gjorde Troja 24 backmål på hela säsongen, så fjolårsnoteringen är redan toppad… och då är det ju en del matcher kvar att spela i vår. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB