Startsida / Inlägg

Transfertermometern inför 2012

av Jonas Gustavsson

Istället för att blicka bakåt mot 2011 så blickar jag framåt och faktum är ju att det bara är en månad kvar tills transferfönstret stänger. Som brukligt kommer vi säkerligen att se en del värvningar under årets första månad.

Jag är dock inte övertygad om att det kommer att storshoppas, de flesta lagen tippar jag sitter hyfsat lugna och många lag har korrigerat sina trupper redan under hösten, så det är tveksamt om det finns högar av pengar att använda för att skruva till truppen ytterligare. Jag tippar att det blir hyfsat lugnt, typ som ifjol. 

Men visst kommer det att hända saker – det gör det alltid.

Jag tänkte bara kommenterar vad jag tycker och tror om värvningsläget inför januari – samt betygsätta spelarna som värvats under säsongen (betyg på hur jag tycker att de skött sig och vad de tillfört). 

***

Betyg på under säsongen-värvningarna:

plus1 Inte allsvensk klass
plus2 Allsvensk klass
plus3 Bra allsvensk klass
plus4 Hög allsvensk klass
plus5 Elitserieklass

OBS: Bara värvningar (eller killar på try-outt, räknas, ej lån). 

***

Almtuna har hamnat i en negativ spiral där man gått från kvalserielag till ett bottenlag. Anledningarna spekulerar vi inte i här, men det kändes givet att sportchef Martin Öhrstedt skulle skruva på truppen, och det har han gjort genom att signa Martin Karlsson, Mikael Simons, Joachim Gellerstedt och Jimmie Kraft samt släppa Jan Öberg.

Således känns det som att Uppsalalaget gjort sina moves för säsongen, dels så lär pengakistan vara begränsad, dels så var känns stöttningen från näringslivet tämligen blygsam. Skulle det dock visa sig att laget fortsätter gå kräftgång under månaden så skakas säkerligen nya slantar fram, men utgångstipset är att Almtuna sitter lugna månaden ut. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Jan Öberg plus3
Uppryckning jämfört med TAIF ifjol, och platsade – och det var troligen ekonomin som gjorde att det inte blev någon fortsättning.

Tyler Roeszler plus1
Skulle tillföra spets, men matchades bara i fjärdekedjan och skickades iväg efter ett mål på nio matcher. 

Mikael Simons, Martin Karlsson, Joachim Gellerstedt och Jimmie Kraft har spelat för lite för att bedömas.

BLOGGEN TROR: Almtuna värvar inget mer. Blir det mot förmodan något så blir det en back.

***

Borås är i behov av nyförvärv såväl defensivt som offensivt, men eftersom decemberlönerna släpar och kassakistan är tom så blir det inga nyförvärv för västgötarna som redan nu får inrikta sig på kvalseriespel. 

Klubben har visserligen löst Lasse Lassen och Stefan Espeland från sina avtal, men de pengarna man sparar där (om det nu blev några) stoppas säkerligen i klubbens svarta hål. Hoppet om nya injektioner står till elitserielån, men man har redan en radda (Vic Backman, Joachim Nermark, Marcus Sörensen) i truppen.

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Ingen. 

BLOGGEN TROR: Blir ingenting. Bombsäkert. Får sikta på att försöka behålla det man har, snarare. 

***

Karlskoga (jo, så ska de heta numera) är ju som bekant säsongens sensation. Under hösten gjorde man klart med Nicholas Plastino och den italienske landslagsbacken, som kom in som ersättare för hälseneskadade Eddie Larsson, har varit ett bra tillskott. 

Inför säsongen mumlades det om att ytterligare en forward skulle in, men höstens sensation och levereransen av i stort sett alla spelare har gjort att det snacket försvunnit. Jag skulle dock kunna tänka mig att föreningen ser århundraets chans nu när man lyckats med sitt lagbygge, chansvärvar något vasst och går all in på elitserien (för frågan är när man prickar så här rätt nästa gång…?). 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Nich Plastino plus4
Har hittills visat sig mycket bra både offensivt och defensivt och har tillfört ytterligare stadga i laget.

BLOGGEN TROR: Jo, det kan komma in en forward eller center. Men då ska det vara en spets: bredden finns redan. Anledningen? Klubben ser sin chans att skrälla hela vägen till elitserien.

***

Leksand… ja, vad ska vi tro om dalmasarnas januari? Sportchefen Tommy ”jag ska inte lösa någon från några kontrakt” Salo har under hösten entledigat Martin Karlsson, Henrik Andersén, Kenny Källström och Alexander Deilert, plockat in Patrik Hersley och signat junioren Simon Mattsson

Det skulle inte förvåna om Salo uttrycker intressen på transfermarknaden, men styrelsen har enligt lokala medier meddelat att det inte finns några pengar till en ny assisterande tränare (Salo kickade ju tränarna Niklas Eriksson och Christer Olsson också), och då är det tveksamt om det finns några cash till spelare heller.

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Patrik Hersley plus3
Värvades för att lyfta power play – men har inte gjort det. Ett mål, två poäng och -1 på åtta matcher – helt okej ändå, tycker jag.

BLOGGEN TROR: Pelle Prestbergs skadeproblem, där man inte vet när han ska kunna spela igen, kan tvinga klubben att agera. Tippar att en forward kommer in innan januari är över.

***

Malmö är säsongens stora besvikelse, givetvis. Känslan är att det borde hända saker med spelartruppen under januari månad, men klubben har också deklarerat att man inte kommer kicka spelare utan att det finns andra klubbar som är beredda att överta kontrakt – och frågan är hur heta Malmöspelarna (såväl spel- som lönemässigt) är i övriga Europa. 

Med tanke på många av Malmöspelarnas CV så lär dock någon eller några försvinna – kanske Hannu Toivonen, JD Forrest, Miroslav Lazo och/eller Ivan Ciernik – och då kommer säkerligen någon ersättare också att hittas. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Jean-Luc Grand-Pierre plus2
Varken eller tycker jag: okej defensivt, men blandar och ger. Godkänd, men absolut inte mer.

Dragan Umicevic plus3
Ibland loj, ibland bra: men 20 poäng på 25 matcher är godkänt, även om jag hade väntat mig ännu mer.

BLOGGEN TROR: Minst två spelare lämnar Malmö under januari och minst två tillkommer. 

***

Mora fick och släppte/tappade Juho Mielonen och Rastislav Pavlikovsky och signade sedan målisen Tyler Plante. Det vimlar inte av cash i Mora och jag tror att man kommer att inse att det här är ett mellanår, hålla i plånboken och blicka mot nästa säsong. 

Materialet som finns – som är vasst – får göra det bästa av situationen under nye huvudtränaren Lars Ivarsson helt enkelt. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Tyler Plante plus2
Har stått fyra matcher och förlorat samtliga. Men har varit helt okej spelmässigt, men ingen matchvinnare ännu.

Juha Mielonen plus2
Hyrdes in som skadereserv, gjorde det bra men inte spektakulärt. Fick lämna efter sin prövotid.

Rastislav Pavlikovsky plus4
Lyfte lagets anfallsspel och gjorde gott om poäng, men svalnade när AIK-kontraktet läckte ut. 

BLOGGEN TROR: Mora värvar inget. Så känns det i alla fall.

***

Oskarshamn är ute efter en back och ryktena talar om att slovenen Mitja Robar, som klubben lånade av Växjö i höstas, är på väg tillbaka eftersom han inte får spela i Finland. Oskarshamns backsida är något tunn, åttondebacken Jacob Bertilsson lånades precis ut – så mycket talar för att en ny försvarare tillkommer. 

Offensivt finns inga behov – speciellt inte nu när Stefan Öman gjort comeback – och i mål har man gjort klart med målisen Linus Fernström om att stanna i klubben resten av säsongen. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Sam Lofquist plus3
Youtube-artist och skicklig offensiv back, blandar och ger, men överlag bra även om det kanske finns ytterligare att kräva – inte minst offensivt. 

BLOGGEN TROR: Oskarshamn kommer värva en back. Inom kort. I övrigt sitter nog sportchef Roger Jönsson lugnt i båten.

***

Rögle har bara lyckats sådär med sina nyförvärv den här säsongen, men alla juniorers framfart gör att man inte känner av det speciellt mycket just nu – och jag tror klubben drar sig för att värva nytt vilket skulle innebära att några av junisarna fick stå tillbaka. 

Det som möjligtvis kan finnas på önskelistan är en back, för där är man ganska tunna och skadekänsliga, även om 17-åringen Hampus Lindholm (som konkurrerat ut Jonathan Zaar och Rasmus Forslund) gjort det bra. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Ingen.

BLOGGEN TROR: Rögle håller sig kyliga och värvar inget mer. Spelartruppskrutet kommer istället läggas på att försöka signa upp talangerna man har.

***

Sundsvall plockade in Emil Sandin efter hans flopp i Rögle och har fått bra effekt av forwarden. Ryktena talar om att nästjumbon letar efter ytterligare en center eller forward för att bredda offensiven där man – precis som väntat inför säsongen – är trubbiga. 

Tidigare under hösten letade klubben med klubbchefen Magnus Holmwall i spetsen efter utländsk kompetens, och på en lugn svensk marknad är det nog dit som blickarna riktas igen. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Emil Sandin plus2
Bra start i Rögle men svalnade sedan – men har lyft sig i Sundsvall, vilket bland annat beror på en större roll och bättre förtroende.  

BLOGGEN TROR: Signar en transatlantisk forward eller center innan januari är över. Jag vet, det låter inte typiskt Sundsvall, men ändå…

***

Södertälje är ute efter förstärkningar och drömmer om veteranen Michael Nylander. Kommer inte han, lär man hugga på något annat, för det finns uppenbarligen en del pengar att ta av.

Det klubben framförallt letar efter är offensiv spetskompetens, helst en center, eftersom man inte har någon given offensiv toppcenter som kan bära en toppkedja. Offensiven har också varit lagets svaghet under hösten – invärvade Greger Hanson har inte blivit någon succé, till exempel. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Jason Strudwick plus3
Veteranen har varit ett mycket bra tillskott i unga SSK – men annat var inte att vänta med kanadensarens meritlista.  

Greger Hanson plus1
Har inte alls blivit någon offensiv injektion: Tre ass på 18 matcher, skralt med istid och ibland bänkad helt. 

BLOGGEN TROR: Värvar två offensiva spelare under januari. 

***

Tingsryd sitter nog ganska lugna: man har fått ordning på sitt spel, ligger i ingenmansland och kan börja bygga något med det man har. 

Klubben har ju redan agerat genom att plocka in Mark Santorelli och Richard Mueller under hösten, men å andra sidan brukar det alltid dyka upp pengar i de småländska skogarna på något sätt, så man aldrig vara säker. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Mark Santorelli plus4
Svalnat lite poängmässigt på sistone, men ändå riktigt vass och produktiv spelare som höjt TAIF:s offensiva slagstyrka. Given i förstalinan.

Richard Mueller plus2
Mål i första matchen – men ingen toksuccé, men en stabil och lojal lirare som breddat TAIF.  

BLOGGEN TROR: Värvar ingenting under januari. Tror man sitter ganska lugnt, och dessutom har man ett gäng juniorer som hoppat in och gjort det bra – och då tror jag hellre man satsar på dem än några legeknektar (för det fungerade ju inte ifjol). 

***

Troja/Ljungby har redan förstärkt med backen Joel Johansson och forwarden Andrej Hebar och det är tveksamt om man kommer att göra något mer, framförallt av ekonomiska skäl, men också av anledningen att man ligger i ingenmansland och att det troligen är där man kommer ligga kvar. 

HV-lånet Johan Linnanders skada som kan hålla honom borta i en och en halv månad kan dock skapa viss oro eftersom klubbens centersida är tämligen tunn, men klubben försöker nog snarare hitta något nytt lån än att värva något nytt. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Joel Johansson plus2
Succégenombrott ifjol, ratad i Örebro och tämligen omgående skadad i återkomsten med Troja. Härlig back – men har inte strålat ännu i höst. Kommer förhoppningsvis visa sin klass när han är skadefri (väntas göra comeback i veckan). 

Andrej Hebar plus2
Har inte varit den poängkung man väntat sig – men irrationell spelare som river sår i motståndarnas defensiv och som driver upp tempot.  

BLOGGEN TROR: Nej, Troja värvar inget mer. 

***

Västerås kommer att agera under januari. Så är känslan. Klubben har redan gjort klart med backen Matt DeMarchi på grund av skadeproblemen på backplats, men man är fortfarande lite tunna bakåt (både Niclas Lundgren och Thomas Mitell är ju borta).

Det snackades om en ny center redan inför säsongen, men eftersom William Karlsson och Markus Kinisjärvi gjort det bra har den diskussionen svalnat, men jag tror att sportchef Niklas Johansson väntar på rätt tillfälle att slå till och plocka in något mer vasst framåt. 

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Arvid Strömberg plus2
Kallinge/Ronneby-forward som fick en tryout, spelade till sig ett kontrakt och gjort det bra i början – även om han är poänglös. 

BLOGGEN TROR: Västerås kommer värva en center/forward innan månaden är över. 

***

Örebro hugger på det mesta som dyker upp på marknaden känns det som. FBK-lånet Peter Wennerström och Växjö-ratade Daniel Åhsberg har redan förstärkt truppen, men det ryktas att klubben är ute efter ytterligare en back. 

Varken Joel Johansson (som fick gå) eller Dustin Kohn har orkat fylla upp Brynäsflyktande Ryan Gundersons kostym som offensiv back, och det man är ute efter är troligen en spelförande power play-back.

UNDER SÄSONGEN-VÄRVNINGARNA: 

Daniel Åhsberg plus3
Duktig målskytt från Växjö som fått okej start med sex poäng på nio matcher. Breddar offensiven.  

BLOGGEN TROR: Örebro kommer göra klart med en offensiv back. Offensivt har man redan ett överflöd av folk, så där kommer det inte hända något. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB