Startsida / Inlägg

En ny hyllning till Janolhs

av Jonas Gustavsson

Okej, nu har jag redan hyllat Martin Janolhs några gånger men efter sexpoängsuppvisningen mot Västerås så är det läge att göra det igen

Den metamorfos som den här killen gått igenom är ju fantastisk – från en kille utan flyt och förtroende, som till och med lånades ut till norska Stjernen i höstas, till en kille som bara sprudlar av spelglädje och som vågar ta för sig hela tiden på isen. 

Sex poäng idag. Tre poäng i förra matchen. Tolv poäng på nio matcher under 2012. 

Under hela hösten 2011 gjorde han en assist och ett mål. Och målet kom 30 december.

Snacka om att killen har fått det att lossna efter nyår. 

Jag har påtalat det innan och jag säger det igen: Leksand ska fortsätta satsa på ungdomarna. Kolla på Janolhs. Kolla på Erik Hanses i målet. Kolla på monstret Alen Bibic i försvaret. Kolla på slitvargen Jon Knuts. Kolla på irrationelle Filip Forsberg. Eller orädde Jacob De La Rose. Det skiner om dem. 

***

Ganska SJUk match mellan Leksand och Västerås. Västmlanlänningarna gick ju upp till 3-1 och såg bra ut, men sedan vände Leksand, gjorde s-j-u raka mål och vann alltså med förkrossande 8-3. 

Leksands uppvisning var magnifik – Västerås genomklappning oroande. 

Ett tag kändes det som att Västerås spelare bara stannade upp och tittade på. Det såg ut som att de undrade vad som hände. Det är givetvis inte godkänt att ramla ihop som man gör i en sådan viktig match. Vet i fasen om inte Leksand slog i spiken i kvalseriekampen nu. Man känns riktigt bra för tillfället. 

Ska Västerås om några så är det Karlskoga – men det vet i fasen om man klarar det. Laget svarar för ojämna prestationer, och det duger inte om man ska upp bland de tre bästa och hålla sig kvar där serien ut.

***

Karlskoga ja – laget hade ju en bedrövlig form nyligen men 3-0 mot Sundsvall senast följdes av starka 6-3 mot Troja idag. FBK-lånet Magnus Nygren hamnade i poängprotokollet direkt och Linus Persson slog till med ett hattrick. 

***

På tal om hattrick – sex matcher i HockeyAllsvenskan idag och TRE hattrick. 

***

Förutom Janolhs och Persson så skickade även Christoffer Persson in ett hattrick när Sundsvall vann med 6-3 mot Rögle i Lindab Arena. 

Och Christoffer Persson är ju lätt den mest överraskande hattrickskytten alla kategorier. Han hade gjort ETT mål tidigare under säsongen. Nu gjorde han alltså tre (plus en assist, icke att förglömma). 

20-åringen lirade J20-hockey med Brynäs ifjol, spelade till sig ett kontrakt med Sundsvall via en tryout och har fört en anonym tillvaro under vintern. Fram till idag då vill säga. 

Noterbart är också att nyvärvade Ned Lukacevic skickade in sin första balja. I power play dessutom. 

***

Oskarshamn gjorde enligt rapporterna säsongens sämsta match när man förlorade hemma mot jumbon Borås. Vi ska dock inte ta ifrån västgötarna deras insats. 4-1 mot Oskarshamn är bra. 

***

Kampen kring strecken tätnar. Malmö tog en stark 3-0-seger borta mot Tingsryd där Pontus Sjögren höll nollan, och skåningarna hakar därmed på i striden om förkvalplatserna. 

Och ja: till och med Miroslav Lazo – veteranen som man febrilt försökte göra sig av med innan trading deadline – hamnade i poängprotokollet. En assist gav floppens blott sjunde poäng i vinter.

***

Södertälje och Mora är två av seriens formstarkaste lag – och de bjöd också på en underlig, jämn och målrik tillställning idag. Till slut vann SSK med 5-4 efter att ha avgjort matchen med 21 sekunder kvar

Därmed stärkte man upp sin femteplats i tabellen ordentligt. 

Mora har gått som tåget på sistone med poäng i elva raka matcher – men nu tog den sviten slut.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB