Startsida / Inlägg

Underligt dubbeljubel

av Jonas Gustavsson

När Oskarshamn sköt 2-1 mot Karlskoga på hemmaplan så jublade båda lagen.

Anledningen?

Värmlänningarna fick i samma stund reda på att Västerås förlorat mot Troja och att Karlskoga därmed var klara för kvalserien. Anmärkningsvärt att två lag kan jubla på samma gång – men strunt samma. En kväll som denna blev båda lagen vinnare (Karlskoga för KS-platsen, IKO för att man skapade sig ett bra utgångsläge i förkvalstriden). 

Ju mer man tänker på Karlskogas säsong, desto mer fantastisk är den. Jag själv tippade BIK i botten av tabellen – tio-elva någonting – med tanke på att laget kändes ganska profillöst och tunt. Tji fick jag. Daniel Bellissimo har överträffat alla förväntningar, backvärvningar som Niklas Arell och Nich Plastino har blivit en succé, och offensivt har killar som Calle Berglund och Johan Nilsson fått sina genombrott. Plus att Linus Persson verkligen vuxit ut till en stjärna.

Alla pusselbitar har liksom fallit rätt.

Snacka om outsider i kvalserien: Karlskoga är ett lag som kan gå in med allt att vinna, utan någon som helst press på sig.

***

Smolk i dagens glädjebägare var Daniel Wessners skada. Förhoppningsvis är det bra med rivjärnet som upplevt en ny vinter efter fiaskot ifjol.

***

Direktplatserna är alltså – med en omgång kvar – helt klara: Örebro, Leksand och Karlskoga!

***

Oskarshamn vann ju med 3-1 till slut och är nu uppe som sexa i tabellen. Man har tre pinnar att gå på gentemot åttan Mora, men betydligt sämre målskillnad. 

Mora ja – laget gjorde, anfört av formstarke Jens Jakobs som gjorde poäng för tionde matchen i rad, en riktigt bra match mot Malmö som slutade i en 4-1-seger.

Malmö hade ju äntligen lockat en storpublik till Malmö Arena – och då floppar man igen. Inte för att Mora är dåliga, men det är en match man ska vinna. Som mot Borås senast. Malmöspelarna lackade ju ur till slut också. Främst personifierat av Linus Klasen som fick en tackling, rappade en motståndare, fick två minuter och lämnade isen till omklädningsrummet istället för att åka till utvisningsbåset. Visserligen var det i slutet av matchen – men så ska inte en lagkapten agera. På något vis påvisar det frusterationen i Malmö.

Södertälje förlorade något överraskande hemma mot Almtuna efter övertid. Därmed reducerades förkvalchansen rejält.

Kampen:

6 Oskarshamn 80p (+/-0)
7 Malmö 78p (-2)
8 Mora 77p (+19)
9 Södertälje 76p (-9) 

Jag tror fortfarande på Malmö och Oskarshamn.

***

Förkvalsfavoriten känns allt mer som Rögle. Bortaseger mot Leksand idag. Och det finns en härlig potential i laget. 

Västerås darrar för mycket när det gäller som mest, känns det som. Laget har ju haft flera klara lägen att haka på toppen, men då har man darrat. Som idag mot Troja. Som mot Sundsvall. Som härdsmältan mot Leksand.

***

Till sist: Borås är klara för kvalserien, eftersom Tingsryd vann mot Sundsvall.

Men Borås fortsätter att vinna. Fjärde raka segern kom mot formsvaga Örebro. Så många matcher i rad har laget inte vunnit på hela säsongen. Låter lovande inför kvalserien – men frågan är om det spelar någon roll. Föreningens ekonomi kan bli lagets fall, oavsett vad laget gör på isen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB