Startsida / Inlägg

Välkommen in i spelet, Andrée!

av Jonas Gustavsson

Är det någon som man unnar lite framgång så är det ju Andrée Brendheden.

Därför var det skoj att det var just han som steg fram i dagens match mot Örebro, hängde två baljor och såg till att Rögle kunde vända ett 0-2-underläge till en 3-2-seger. 

Forwarden – som tidigare gick under efternamnet Persson – fick ju sitt genombrott i Växjö, där han efter några säsonger som undanskymd helt plötsligt steg fram och sköt 20 mål och började omgärdas av elitserierykten. Och det var inte konstigt: han var 22 år, stor, tung, högerskytt och kunde göra mål.

Sådana spelare letar alla efter. 

Till slut signade han med Södertälje som precis åkt ur Elitserien, men istället för att fortsätta ösa in mål hamnade han på bänken, fick sparsamt med istid och skrapade bara ihop sex mål på 40 matcher. Laget gick dock bra, killar som Linus Videll och Johan Wiklander öste in mål, och laget kvalificerade sig för Elitserien – men då fick Brendheden gå. 

Istället hamnade han i Rögle. 

Där kom han igång igen. 

21 mål under första allsvenska säsongen, sju mål på tio matcher i kvalserien och Rögle gick upp. Och väl där sköt Brendheden 15 mål – mycket bra som rookie – och noterade totalt 28 poäng på 55 matcher. 

Sedan har skador, skador och skador förstört karriären. Andra elitseriesäsongen förstördes av en knäskada (har jag för mig) och det blev bara fyra mål på 34 matcher, ifjol hade han problem med fötterna och kom aldrig igång egentligen – och i år har det handlat om en lårskada som gjort att han missat över 30 matcher. Därtill har det ryktats om att Rögle försökt skeppa iväg honom eftersom han inte levt upp till förväntningarna, men att man inte hittat någon som velat ta över hans avtal. 

Dagens match mot Örebro var hans sjätte som ombytt sedan comebacken – och då satte han dubbla kassar

Nu måste väl snart oturen vara över för 29-åringen? Killen har ju det mesta: storleken, skottet, ödmjukheten – får han bara vara hel och frisk så ska han vara en toppskytt i den här serien. 

Jag unnar honom framgången. 

***

Conny Strömberg är skön som vanligt. I de senaste Viasat Hockey-sändningarna så har han pratat mycket om att klubban pratar med honom, att den säger att han ska skjuta mer och att han lyssnar på den. Undrar var han får allt ifrån. 

***

Sundsvall ja, detta ständiga mystiska ting som alltid kommer tillbaka. 0-2 efter en period mot Troja – sedan målvaktsbyte, fyra mål på en period och till slut en 5-2-seger. Som vanligt så finns det inga logiska förklaringar gällande Sundsvall – men ett lag kan inte ge dem lillfingret för då har Sundsvall en tendens att äta upp hela handen, även om utgångsläget ser hopplöst ut.

Det kommer att bli kvalserien för ”De Blå”, men jag tror hockeyn där passar laget ganska bra: tätt, tufft och med mycket kamp. 

***

Marcus Jonsson tappade pucken i ett friläge mot Julius Hudacek i Västerås match mot Södertälje, vilket gjorde att det blev mål. Inget ont om ”Messy”, men någon stor målskytt blir han nog aldrig – vilket den här situationen var ett bevis för.

Dock så är ”Messy” en av seriens bästa energispelare. Han lägger aldrig fingrarna emellan. 

***

Karlskoga satte dubbla power play-mål – ett av dem inprickat av inlånade spetskompetensen Magnus Nygren – mot Mora och vann med 3-1. Starkt av värmlänningarna som därmed håller avståndet ner till jagande Västerås. Kampen kring tredje- och fjärdeplatsen kan bli rafflande, även om jag är tveksam till att VIK hinner ikapp.

***

AIK-keepern Markus Svensson debuterade för Almtuna mot Borås och ledde det formstarka Uppsalalaget till en 3-2-seger. Säkrades kontraktet där, månne?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB