Startsida / Inlägg

Var är norrmännen?

av Jonas Gustavsson

Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Oskarshamn har verkligen lyckats med sina värvningar den här säsongen. Igår knöt man också upp Morten H Poulsen i två år till – givetvis mycket viktigt, och när man nu signat upp honom, Daniel Ljungqvist, Juha Uotila och Joakim Hagelin så visar det att man vill satsa på lite kontinuitet. 

Nu gäller det bara att greja ekonomin också.

***

Poulsen är ju bekant dansk landslagsman, och det finns en del danskar i HockeyAllsvenskan: Kasper Jensen, Stefan Lassen, Morten Green, Jesper Jensen, Julian Jakobsen och twitter-hajpen Mads Bödker. Plus juniorer som Felix Scheel, Nicolai Meyer. Lasse Lassen lirade ju också innan han fick kicken i Borås.

Men… var är norrmännen?

Trojas Robin Dahlström, Leksands Ken Andre Olimb och Rögles Alexander Bonsaksen är helt ensamma i ligan just nu. 

Och faktum är att det inte är så konstigt. Kollade lite i rullorna för att hitta framgångsrika norrmän, men de lyser med sin frånvaro.

Det gyllene undantaget är väl Anders Bastiansen som gjorde det så bra i Arboga och Almtuna att han snabbt hamnade i Elitserien. 

Knut Henrik Spets gjorde det också bra i Nyköping på sin tid. En pålitlig poängplockare. 

Och Ken Andre Olimb får vi klassificera som en toppspelare i allsvenskan, även om min känsla är att han nått sin topp. Just nu är han en bra allsvensk lirare, men ingen elitseriespelare. 

Men i övrigt är det tunt med framgångsrika norrmän. Robin Dahlström och Alexander Bonsaksen har gjort det helt okej under vintern, men ingen av dem har levt upp till förväntningarna som fanns inför säsongen heller (trodde nog på 20 baljor för Dahlström, även om elva är helt okej). 

När jag tänker norrmän så minns jag mest misslyckanden. Kollade lite random i gamla trupper och fick lite uppfriskning av minnet: 

* Brede Csiszar spelade VM och skulle bland annat hjälpa till att fylla luckan efter pensionerade Greger Artursson i Mora. Efter fem matcher fick han kicken. 

* Steffen Thoresen hade förväntningar på sig i Växjö som lillebror till Patrick Thoresen, men var inte i närheten av sin bror och skickades hem efter 22 matcher. 

* Matthias Holmstedt – född i Sverige, men sedermera norsk medborgare efter sex säsonger i grannlandet – skulle bli en power play-expert i Västerås. Det blev sju poäng på 38 matcher – sedan valde han att prioritera studierna. 

* Peter Lorentzen gjorde gott om poäng i Norge och hade gott rykte när han kom till Rögle – men blev aldrig någon offensiv faktor, utan bara en hygglig rollspelare. Fick två säsonger, en i allsvenskan och en i elitserien, innan det blev hejdå. 

* Lars Peder Nagel gjorde 53 poäng på 66 matcher i ECHL innan han kom till Oskarshamn – då blev det fem mål och elva poäng på 42 matcher. Och ja, det blev bara en säsong i IKO.

Jag har bara kollat några säsonger tillbaka och spelare jag minns. Det kanske finns fler spelare som misslyckats – eller guldkorn som jag missat?

Nåväl, min bild är att norrmännen har varit sparsamma med framgångar i allsvenskan.

Kanske är det därför de är så få nu.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB