Arkiv för March 2012

- Sida 1 av 2

Vågar man vända kappan…?

av Jonas Gustavsson

När jag tänker på kvalserien så faller jag hela tiden tillbaka till mitt urpsungstips: Djurgården och Leksand klarar det här.

Halvvägs in i årets kval haltar tippningen lite.

Jag har dock inte för avsikt att vända kappan efter vinden ännu. 

I förkvalet höll jag fast vid Rögle hela vägen, och det gick ju faktiskt vägen även om det inte kändes så efter dubbelförlusten mot Malmö mitt i serien. 

Halva serien är spelad, men det är fortfarande 15 pinnar kvar att fördela, och det är en hel del. 

***

Att Timrå skapat sig ett bra utgångsläge är det dock inget snack om. Att vinna mot Djurgården var givetvis en nyckel för medelpadingarna. Laget har vunnit alla matcher hittills (om än inte efter full tid), men fyra av dem är efter uddamålet och ärligt talat… visst har man haft lite flyt hittills? Nu menar jag inte att det är fel, men det är ju knappast så att man rusar igenom kvalet med en bländande hockey (fast det krävs ju inte heller).

Timrå är ett energiskt lag som kämpar och sliter. Och vinner med uddamålet. Håller det hela vägen? Det är nästan så att man börjar tro det nu…

***

… men kan Djurgården verkligen åka ur?

Laget har stundtals spelat bra hockey, men har en oförmåga att göra mål. Och man ser oerhört rädda ut i vissa situationer. Rädda för att förlora, vilket gör att det krampar lite grand. Att det såg ut så i första och andra matchen köper jag, men nu har vi lirat fem matcher… och man fortfarande inte fått igång maskineriet måste givetvis vara orande för Challe Berglund och kompani. 

Snacka om måstematch mot Timrå nu. Den måste man vinna, känns det som. 

Och det tror jag att man gör också. 

***

Örebro är avsågade. Så är det bara. 

Laget hade sin starka period i höstas, började sedan dribbla med laget och plocka in nya spelare… och när kvalserien sedan startade så satte man en helt ny keeper i mål. 

Örebro behöver jobba upp en kontinuitet för att bli ett hot på allvar. Inte börja mixtra med en fungerande apparat.

Sena förstärkningar blir sällan en succé. 

***

Kan verkligen Karlskoga gå upp? Ja, va fan, varför inte? Laget har visat att man håller mot alla motstånd och att man kan vinna mot vilka som helst. Det känns som tidernas skräll om värmlänningarna gick upp i elitserien, men större under har väl skett. Eller?

Jag tror inte på det än, men Karlskoga gör det fantastiskt bra!

***

Rögle har också en kanonchans fortfarande. Det var givetvis starkt att besegra Leksand senast och faktum är att det här dubbelmötet känns oerhört viktigt. Jag trodde på dubbla segrar för Leksand – och då hade dalmasarna haft en kanonchans på elitserien – men Rögle fortsätter att imponera med sitt energifyllda spel. Nu måste Leksand vinna nästa match. Givetvis.

***

Leksand ja. 

Detta unga lag med härlig framåtanda tycker jag ändå har gjort det ganska bra i kvalet. Men förlusten mot Rögle är givetvis en plump om man ska upp i elitserien. Så är det bara – även om Rögle är ett bra lag. 

Jag tror fortfarande på Leksand dock. I slutet av allsvenskan tycker jag man samlade ihop sig på ett bra sätt och gjorde det som krävdes – och jag har en känsla av att man kanske kan göra samma sak nu. Rögle bränsle k-a-n ju bara inte räcka hur länge som helst. 

***

Mitt tips står fast, i alla fall ett litet tag till: Djurgården och Leksand klarar det här. 

Men det kan lika gärna bli Timrå och Karlskoga.

Eller rentav Karlskoga och Rögle. Vilken sjuhelvetes skräll det hade varit om det blev så. 

I så fall, och nu tänker jag bara fritt, har vi Djurgården, Timrå, Leksand och Malmö i hockeyallsvenskan nästa säsong. Inget känns givet i hockeyvärlden längre. 

Även om detta scenario känns en bit bort så är det inte omöjligt alls.

Matt Murley dominerar

av Jonas Gustavsson

Följde matchen mellan Timrå och Örebro nära idag.

Och fy fasen vad bra Matt Murley är. Inte bara att han är inblandad i båda målen – bara det är bra i sig – men han styr och ställer ganska mycket av det som händer. Timrå har ett gäng bra gnuggare som borrar ner huvudet och kör men som också saknar en del udd – och den udden får Murley stå för. Han har skills för att också sätta dit pucken, något han dessvärre verkar vara ganska ensam om i laget.

Nåväl: slitet räcker ganska långt i kvalserien, vilket Timrå visat hittills. 

Det är svårt att besegra Timrå, helt enkelt. 

Frågan är bara om man kan segla genom kvalet och knipa en ES-plats med den brist av udd som man faktiskt har. Jag är fortfarande tveksam.

***

Örebro?

Jo, farhågorna besannades igen: man har inte riktigt disciplinen att klara av det här. Ändå tycker jag att man spelade hyfsat rätt: man rusade inte så mycket, spelade mer noga och var som bäst när man vände spelet snabbt. Det är så man måste göra: freda egna målet och sedan vända blixtsnabbt.

Jag är dock förundrad över hur många av nyckelspelarna som försvunnit. Jag tycker Conny Strömberg är ganska blek, till exempel. Jared Aulin också. De måste upp ett par snäpp om det svalnande elitserieglöden ska vakna till liv igen. 

***

Ville Nieminen var visst petad idag. 

Hmm, det är ju nu i kvalserien som han skulle komma till sin rätt… varför lirar han inte då? Eller mörkar man en skada?

***

Frågan var ju hur länge Rögle skulle orka – och idag tog delar av bensinen slut. Men av tradition så brukar Rögle ha det lite halvjobbigt i Nobelhallen. Karlskoga har ett spel (tätt, tufft och tungt) som brukar passa Rögle ganska illa. Jag såg inte matchen, men misstänker att Karlskoga lyckades dra ur energin ur Rögle genom att sänka tempot och spela på sina egna villkor. Och Rögle är inte så bra om de inte får utlopp för energin.

Starkt av Karlskoga att vinna, givetvis.

Och jag tror inte vi ska räkna bort Rögle för det här.

***

Såg Djurgården mot Leksand igår. 

Djurgården var riktigt bra. Och vann rättvist.

Men jag tycker att Leksand gjorde det bra. De fick spela mycket i egen zon, men gjorde det bra, höll Djurgården utanför sig och var bra på att freda zonen precis framför mål. Och det som kom igenom nöp en glödhet Erik Hanses

Sedan föll man ju på ett grovt misstag av Mads Bödker som fick något övermod med pucken istället för att bara spela enkelt i sargen. 

Nu kändes det som att Djurgården skulle vinna ändå – men det är klart att ett sådant mål suger ur energi ur ett lag. 

Men härligt att se att det är ungdomarna som går i bräschen för Leksand, tillsammans med Mattias Timander och Jens Bergenström. Hanses visar elitserieklass i mål, Alen Bibic är lika elak som vanligt, Jon Knuts fortsätter käka puck och Filip Forsberg visar energi.

Men… däremot känns Martin Janolhs ganska sval av det jag sett. Eller?

Tipset står fast

av Jonas Gustavsson

Okej, två omgångar av kvalserien är avverkade.

Kan man dra några slutsatser ännu?
Nej, det går inte, men det går givetvis att se indikationer. Men över en treveckorsperiod hinner det svänga både en och två gånger, så än kan vi inte gjuta något i sten. 

Står tipset fast?
Ja, Djurgården och Leksand klarar detta.

***

Men va fasen har man sett hittills då?

Jag har av förklarliga skäl (jag kan inte klona mig själv) sett alla matcher. Men jag har sett en del, läst och snackat om mycket annat, och utfrån mitt tips så upplever jag det här:

Att Djurgården drog en nitlott genom att få möta ett uppumpat Rögle i första matchen kändes givet, och så blev det också. Djurgården såg verkligen livrädda ut i sista perioden, och är man rädd för att förlora så vågar man inte vinna – och så blev det inte heller. Djurgården har onekligen fått en svajig start, men man ska också betänka att Challe Berglund precis intagit rodret, och jag är ganska övertygad om att stockholmarna kommer reda upp det här till slut. 

Rögle har verkligen spunnit vidare på den energi man hade i förkvalet, inte minst mot Djurgården, men säkerligen också mot Örebro – såg inte matchen men resultatet talade ju klartext – och flera spelare som i höstas såg lite vilsna ut, spelar nu drömhockey. Jag tänker inte minst på en kille som Daniel Sondell som helt plötligt visar elitserieklass. Eller Alexander Bonsaksen som käkar puck, istället för att se felplacerad ut. Jag har fortfarande svårt att se Rögle palla hela vägen ut – men visst fasen sätter man färg på tillställningen. 

Leksand har inte haft någon enkel öppning med Örebro borta och Timrå hemma, och fyra poäng på de två matcherna får anses vara mer än godkänt. En helt okej start. Men det finns mycket mer att ta av. Att killar som Erik Hanses, Alen Bibic och Filip Forsberg fick känna på kvalserienerven redan ifjol är guld värt för Leksand – och man kommer fortsätta mala på och plocka sina poäng utan att för den delen gnistra. Får man med sig ett sådant där Johan Ryno-mål mot Örebro, så är känslan att Leksand har stolpe in istället för stolpe ut i år. 

Det mest överraskande med Timrå hittills är väl att man skyfflat in hela åtta mål på två matcher. Just målskyttet kändes ju som en akilleshäl inför kvalserien. Å andra sidan har man släppt in en del mål också. Timrå har fått en tuff start på kvalet och har fått gneta till sig fyra poäng efter övertidsvinster, och man kommer sannerligen inte att få något gratis i den här serien. Lagets hopp är att man har hög arbetskapacitet, vilket kan uppväga bristen på spets – men jag vet i fasen. Jag tror man faller på målsnöret ändå. Efter de två första omgångarna har jag inte ångrat mig gällande medelpadingarna. 

Om Djurgården är den negativa överraskningen så här långt så vill jag peka på Karlskoga som den positiva. Visst, man har bara två poäng efter två matcher – men man har tvingat båda elitserielagen till övertid för att avgöra matcherna. Jag tror elitserielagen är lite chockade över Karlskoga – att man liksom omedvetet tror sig spela mot en underlägsen motståndare. Samtidigt så har Karlskoga ALLT att vinna. Man kan bara ösa på, chansa lite och hoppas ha marginalerna med sig. Hittills har det räckt till två pinnar. Mycket bättre start än jag trodde, helt klart. 

Sedan var det då Örebro… min skepsis inför kvalserien handlade om lagets förmåga att spela försvarsspel och vara disciplinerade. Man har visserligen inte dragit på sig så många utvisningar, men jag upplever det – har sett en del, hört mycket annat – som att man är ganska tjuriga på isen. Ger tjuvsmällar, klagar en del. Min känsla är att det tar bort fokus från det som Örebro är bäst på: glimrande anfallsspel. Sedan då åtta insläppta mål efter två omgångar… man måste tighta upp försvaret, backa hem och kontra. Jag säger det igen: man kan inte spela ut sina motståndare i kvalserien. Man måste slå dem med smartness. Den smartnessen har Örebro inte visat upp ännu. Skadeproblemen underlättar inte heller.

***

Ikväll möts mina elitseriekandidater: Djurgården och Leksand. 

Snacka om supermatch!

De lagen klarar det

av Jonas Gustavsson

Jag ska inte gå på djupet med några analyser inför kvalserien, men visst fasen ska jag tippa!

Ifjol lyckades jag – trots att jag brukar få en hel del kritik för mitt dåliga tippande – pricka in rätt lag som avancerade, och jag är ganska övertygad om att jag gör detsamma nu.

Mitt tips:

1. Djurgården
Oavsett vad alla bubblar om stabbigt försvar och uddlös spets, så är jag ganska övertygad om att Djurgården klarar sig kvar. Man har alla kvaliteter som krävs. Dessutom finns det djupa traditioner i väggarna som jag tror kommer höja laget snarare än att sänka dem. Dessutom – vilket kanske är det som talar mest för laget – har man kvalets bästa keeper.

2. Leksand
Pressen på Leksand inför kvalserien brukar vara stor, bland annat på grund av traditionens makt och en veteranfylld trupp. I år känns det inte så. Inför säsongen trodde ingen att Leksand skulle vara en elitserieutmanare, utan nu slår man ur underläge – och det talar för Leksand. Man har en vass keeper i Erik Hanses, ett ramstarkt försvar och ett irrationellt anfallsspel.

3. Timrå
Timrå är inget dåligt lag. Spelmässigt har man varit riktigt bra i många matcher under våren, men lagets stora problem är att man inte får in trissan i mål. I ett tätt kval blir det än viktigare att kunna göra mål, för det kommer inte att bjudas på tonvis med chanser. Timrå är ett energiskt och tempostarkt lag, men jag har svårt att se hur man ska klara omvälvningen från att vara ett bottenlag utan press, till en favorit som har allt att förlora.

4. Örebro
Många tippar Örebro till elitserien, och visst kan man nå dit, men jag är något skeptisk. Laget har alla skills för att ta sig dit – kanske rentav det mest tekniska laget i kvalet – men jag har svårt att se att man ska kunna leverera det disciplinerade och täta försvarsspelet som krävs i ett kval. Örebro kan inte vinna på sina skills, på att man spelar ut sina motståndare – man måste göra det med en tight defensiv och sylvassa spelvändningar. Klarar verkligen Örebro av att spela det spelet?

5. Rögle
Hade inte Rögle tömt stora delar av bensintanken i förkvalet hade de absolut parkerat högre upp på den här listan, men nu blir det en övermäktig uppgift att leverera tio nya kanonmatcher. Laget hade ju problem med kontinuiteten även i förkvalet, om man ska vara ärlig. Rögle har massor av ingredienser som gör dem riktigt bra – inte minst den helgjutna centeruppsättningen och den härliga energin – men står inte Jonas Fransson på huvudet, vilket han inte gjort än i vinter – så blir det jobbigt.

6. Karlskoga
Nej, nu är det färdigskrällt i Värmland. Karlskoga har svarat för en magisk säsong och det som talar för laget är att man går in med allt att vinna, men man har varken kunnandet eller rutinen för att på allvar utmana om en elitserieplats. Så enkelt är det. Och det kan inte ens Daniel Bellissimo ändå på.

***

Lite mer tankar kring kvalet hittar ni i genomgången av lagen!

***

Fy fasen vad roligt det ska bli med kvalserien!

Bloggen tycker till om säsongen

av Jonas Gustavsson

Jag tänkte att jag skulle summera lite av säsongen, lag för lag, men insåg ganska snabbt att det kändes som evigheter sedan grundserien tog slut. 

Ändå är det inte många dagar sedan. 

Förkvalet har tagit så mycket fokus att man liksom förträngt det som hände innan. 

Nåväl, kör lite korta kommentarer om alla lag, och jämför med mitt ursprungstippande! Och ja, summeringen kretsar kring grundserien, inget annat.

***

1. Örebro

BLOGGEN TIPPADE: 2 (inte så illa alltså, ändå en kvalserieplats). 

BLOGGEN GILLAR: En hel del, framförallt den offensiva gnistan som Örebro visade under säsongen. Snacka om att man hade ett stjärngalleri av forwards – främst personifierade av Conny Strömberg och Jared Aulin – som verkligen underhöll. Att en kille som Pär Edblom fick spela tredjecenter säger en hel del om klassen på den offensiva arsenalen. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Att man började värva nya spelare till det fungerande maskineriet. Min känsla är att det skapa lite obalans vilket fick som konsekvens att man inte fungerade lika bra under våren. Kvalserien får utvisa om Örebros strategi var rätt eller fel.

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Marcus Weinstock. När han är på spelhumör kan han själv hålla i pucken i anfallszon i två minuter. Få spelare kan det.

***

2. Leksand

BLOGGEN TIPPADE: 3 (Jodå, ganska rätt det också – och en direktplats till kvalserien)

BLOGGEN GILLAR: Givetvis satsningen på alla unga killar som också vågat ta för sig. Erik Hanses har varit strålande i mål, Alen Bibic ett monster i försvaret, Jon Knuts en tvåvägsforward av klass och till slut kom också genombrottet för Martin Janolhs. Helt rätt satsning Leksand!

BLOGGEN GILLAR INTE: Även om man satsat ungt och hungrigt och lyckats, så känns det ändå som att det brister i tålamodet. Att man agerar med saker som inte fungerar kan ju ses som både positivt och negativt, men det har varit en hel del spelare ut i truppen under säsongen. Ibland måste det finnas mer tålamod. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Filip Forsberg. Vilken entertainer när han har flyt i spelet!

***

3. Karlskoga

BLOGGEN TIPPADE: 11 (åt helvete fel, men så är Karlskoga också säsongens sensation)

BLOGGEN GILLAR: Den nya grafiska profilen och logotypen. Kändes lite billig i början, men jag tycker den växer och att den trots allt är ganska stilren. Jag gillar också Karlskogas konsekventa arbete med att ha en homogen kärna av veteranspelare och att man kryddar det med billiga spelare som inte slagit igenom. Ibland blir det jackpot när man gör så. Som i år. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Det faktum att Karlskoga fortfarande omgärdas av begreppet ”grishockey”. Det känns lite passé. Karlskoga är bara ett hårt arbetande gäng som inte viker undan – och det gör man jäkligt bra.

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Calle Berglund, givetvis. Rivjärn, retsticka och energispelare i ett. 

***

4. Västerås

BLOGGEN TIPPADE: 6 (helt okej tippning ändå)

BLOGGEN GILLAR: Att Västerås fortsätter att våga satsa på sina egna juniorer. William Karlsson har varit fantastisk i år – men han har också fått förtroende, vilket har gjort att han kunnat växa. Jonas Emmerdahl och Markus Kinisjärvi är andra som har imponerat. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Jag tycker det är förunderligt att laget underpresterat i många viktiga matcher under säsongen – det är rent ut sagt dåligt. När man hade chansen att knapra in på Leksand, så förlorade man stort mot dalmasarna. När man kunde haka på i kvalseriestriden så åkte man och torskade i Sundsvall. Och när man skulle haka på förkvalet så förlorade man nya kniven på strupen-matcher.

BLOGGENS FAVORITSPELARE: William Karlsson. Hans spelsinne är medfött.  

***

5. Rögle

BLOGGEN TIPPADE: 4 (laget startade svagt, men nådde nästan min tippade plats till slut)

BLOGGEN GILLAR: Lagbygget. Det finns så jäkla mycket talang i Rögle – men det är uppblandat med rutin och energi. Centeruppsättningen Eric Himelfarb, Ted Brithén och Jakob Johansson är bara så jäkla bra. Sedan gillar jag också att man vågar ersätta floppar med egna juniorer – och killar som Hampus Lindholm och Alexander Lindqvist-Hansen har verkligen tagit chansen.

BLOGGEN GILLAR INTE: Sjukdomar. Speciellt inte det som drabbat Björn Hellkvist och som till slut tvingade honom att kliva av tränaruppdraget. Kämpa på, Björn!

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Ted Brithén. Maken till mogen center för sin ålder.

***

6. Oskarshamn

BLOGGEN TIPPADE: 9 (överraskande bra säsong av IKO!)

BLOGGEN GILLAR: Nye sportchefen Roger Jönsson. Han har gjort ett fantastiskt värvningsarbete och prickat rätt hela tiden, och det har också gjort att Oskarshamn fick en förkvalseriebiljett till slut. Jag gillar också hockeytemperaturen i Oskarshamn – känns som den stigit några grader i vinter. Och Fredrik Söderströms twittrande, så klart.

BLOGGEN GILLAR INTE: Att Troy Davenport inte spelat en enda match i år. Keepern kom in ifjol och stadgade upp IKO:s försvar. Han är också sympatisk, har jobbat stenhårt för att få kontrakt – och då kan han inte spela något på grund av sin hjärnskakning. Dock på väg tillbaka, vilket är positivt. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Linus Hulström. En fröjd att skåda killens backspel. 

***

7. Malmö

BLOGGEN TIPPADE: 1 (ja, vad ska man säga egentligen)

BLOGGEN GILLAR: Snacket kring Malmö. Det blir aldrig tråkigt i alla fall. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Trots att skeppet började kantra så valde man att inte satsa mer på sina talanger, som Rögle gjorde. Killar som tvillingarna Westerholm borde ha kastats in och fått ännu mer förtroende. Nu har man troligen slarvat bort talangerna till nästa säsong – för kan inte tänka mig att de vill stanna och stagnera ytterligare i utvecklingen. Gillar inte heller trötta gammel-slovaker. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Robin Alvarez. Rivjärn med hjärta – och som alltid ställer upp på intervjuer och svarar i telefon. 

***

8. Mora

BLOGGEN TIPPADE: 7 (ett snäpp fel)

BLOGGEN GILLAR: Backparet Tom Nilsson och Mikael Wikstrand. Jag gillar modet att spela dessa två i nyckelsekvenser – två unga killar som knappt har någon rutin alls. Älskar också lagets förstakedja med duon Niklas Fogström och Jens Jakobs som troligen är seriens mest samspelta spelare. Henrik Eriksson grattis-kram på Alen Bibic var också en stämningshöjare.

BLOGGEN GILLAR INTE: Att Denis Golubev aldrig kom. Kommer ni ihåg vilken buzz det var kring ryssen inför säsongen – och att Mora gick ut med att han skulle lira innan det var 100% klart? Synd att han inte kom, det hade blivit en attraktion. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Henrik Eriksson. Högklassig energispelare med fysisk styrka. När han är het är han verkligen HET.

***

9. Södertälje

BLOGGEN TIPPADE: 5 (det blev inte så bra som man hoppades)

BLOGGEN GILLAR: Att Södertälje bygger tålmodigt. Man tappade i princip hela laget när man åkte ur elitserien, men istället för att värva ihop ett gäng och sikta på att gå upp direkt, så bygger man på sikt. Det tålamodet ska man ha en eloge för. Nu har man ett ungt och hungrigt lag som kommer att vara ett år äldre och ett år bättre nästa säsong. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Inställningen hos Fernando Pisani. NHL-veteranen kom till SSK och sa att han såg fram emot det. Tre matcher senare hade han tappat motivationen. Eller trodde han att allsvenskan var en gärdsgårdsserie där han kunde dominera? Dåligt, i vilket fall. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Emil Lundberg. Spännande power forward som kan breaka nästa säsong. Och det rejält.

***

10. Troja/Ljungby

BLOGGEN TIPPADE: 13 (klart bättre än tipset, var aldrig inblandade i bottenstriden)

BLOGGEN GILLAR: Hur man byggt ett lag av spelare som jobbar stenhårt. Killar som Mattias Nilsson, Mikael Ahlén och Mattias Åkesson fick sällskap av David Åslin och Calle Gustafsson. Med ett sådant gäng bålgetingar så kan man sällan skylla på att jobbet inte gjordes i alla fall. Gillar också tränaren Patrik Ross: han säger vad han tycker och sopar inget under mattan. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Inlånade målvakter. De är sällan garanterade matcher – och då kallas de hem, och lämnar klubbar med enbart en keeper. Så blev det med Jonas Gunnarsson också – han kallades hem av HV och Troja fick ha 93:an Andreas Lundin som backup i slutet. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Mattias Nilsson. Bålgeting. Härlig energi.

***

11. Almtuna

BLOGGEN TIPPADE: 8 (en dålig start förstörde hela säsongen)

BLOGGEN GILLAR: Att Joachim Gellerstedt och Jimmie Kraft kom hem igen. Det visar hjärta – och det höjde hela laget. Och Alexander Hamberg – från start tänkt som tredjekeeper men som till slut tog över förstaspaden och blev given etta. 

BLOGGEN GILLAR INTE: AIK-samarbetet, som blev en flopp. Egentligen var det bara backen Eric Norin som tillförde något, resten var bara grå breddspelare som också fick lämna laget innan säsongen var över. Lär knappast bli tal om någon nytt avtal. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Fredrik ”Veppa” Vestberg. Avig forward. 

***

12. Tingsryd

BLOGGEN TIPPADE: 10 (fixade kontraktet i alla fall)

BLOGGEN GILLAR: Michal Zajkowski. Han blev precis den stabile keeper som laget behövde. Och återupprättade min heder lite, som haussade ”Zacke” hårt ifjol i Örebro – men då höll han inte hela vägen. Det gjorde han i år!

BLOGGEN GILLAR INTE: Oscoutade transatlant-värvningar. Joe Periera och Chris Higgins försvann snabbare än kvickt. Vi ser inte mycket av sådana värvningar i allsvenskan längre, och det här blev en påminnelse om hur viktig scoutingen är. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Simon Stark. Och det finns mer att ta av.

***

13. Borås

BLOGGEN TIPPADE: 12 (sämre än väntat, alltså)

BLOGGEN GILLAR: Uruselt sportsligt, katastrof ekonomiskt. Ändå reser sig laget i slutet av serien, vann flera matcher – som mot Malmö hemma – och visade att man inte gett upp på förhand. Det visar att det finns moral i det här gänget. Gillar också Frölundalånet Victor Backman – skoj att han visar fina seniortakter. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Snack om ekonomisk kris. Vill inte ha mer sådant i allsvenskan. Och säsongens flopp alla kategorier kanske är Lasse Lassen? Trodde killen skulle skjuta 20 mål eller nåt. Snacka om snedträff. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Jens Karlsson. När han spelar hockey och inte tappar humöret, vill säga. På allsvensk nivå en power forward av rang. 

***

14. Sundsvall

BLOGGEN TIPPADE: 14 (mitt i prick)

BLOGGEN GILLAR: Nu räckte det inte hela vägen, men helvete vilken moral det finns i laget. Laget är i särklass bäst på att aldrig ge upp, att vända matcher i slutet. Man visade det ifjol, och man visade det i år igen. Respekt på den. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Att sundhet inte lönar sig mer. Sundsvall är ett av få lag som rättar munnen efter magsäcken ekonomiskt, men tyvärr räcker det inte speciellt långt. På något sätt är det synd att det inte lönar sig bättre för ”De Blå”. Det är för jäkla skönt att ha ett lag som man vet det inte blir snack om ”ekonomisk kris” kring.

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Niklas Zetterström. När han är frisk alltså. Härlig frenesi. Och målsinnet finns där någonstans, även om det gömt sig ett tag nu.

Vilken bragd, Rögle!

av Jonas Gustavsson

Jag tippade ju att Rögle skulle ta kvalseriebiljetten – men inför dagens omgång måste jag medge att jag hyste vissa tvivel. 

Och det såg ju ganska mörkt ut ett tag.

Dragam Umicevic åkte skridskor som aldrig förr, snodde pucken och satte 1-0 för Malmö redan efter 25 sekunder mot Västerås. Och efter sju minuter hade laget utökat till 3-0 efter dubbla power play-mål. I det ledde Rögle med 1-0 i Ängelholm.

Då kändes det som att Malmö skulle fixa det här. Laget hade fyra plusmål att gå på.

Men sedan kom alltså miraklet. Jo, jag vet att det är ett starkt ord. Men idag tycker jag att det kan användas. Det som hände i Lindab Arena är ett mirakel.

Den rusning som Rögle gjorde är helt fantastisk. Oskarshamn kändes paralyserade. De hade inget att sätta emot. Rögle satte ett fantastiskt tryck mot Linus Fernström, och fick också den utdelning som man behövde för att trycka på ännu mer. 

När Dennis Everberg gjorde 5-0 i början av sista perioden så undrade jag vad fasen det var som hände. 

Och då var det alltså inte slut. Det kom både 6-0 och 7-0 också.

Helt osannolikt, ärligt talat.

Att Oskarshamn, ledaren av förkvalserien, kommer till Ängelholm med allt i egna händer, och torskar med hela 7-0 är egentligen pinsamt. Det ska inte få hända. Men en dag som denna är det svårt att fokusera på det – istället ligger fokus på Rögles fantastiska prestation. Det tryck, den vilja, man visade upp idag hade inte många lag orkat stå emot. Det vågar jag nästan lova (och det är ju jävligt enkelt eftersom ingen kommer kunna påvisa motsatsen). 

Jag skickar helt enkelt ett stort grattis till Rögle och tackar för den fantastiska underhållningen ikväll!

***

Malmö bränner alltså kvalserien.

Men det är lite som Morten Green sa till Viasat Hockey efter matchen. Det var inte idag man förlorade kvalserieplatsen. Det var tidigare under säsongen. 

Eller ja, hade man hållit oavgjort mot Oskarshamn istället för att förlora i slutminuterna så hade man ju varit i kvalserien. Malmö gjorde en stark förkvalserie, något annat kan man inte säga. Laget har haft en intensitet som åtminstone inte jag sett på hela säsongen. 

Men trots en bra förkvalserie så är det inget annat än att sätta fiaskostämpeln på Malmö. Laget var klar seriefavorit, hade det bästa laget på pappret – men blev bara sjua i grundserien och nådde inte kvalserien. Det är givetvis inte godkänt.

***

Rögle blir alltså sista lag in i kvalserien. Och man inleder mot Djurgården.

Inget drömmotstånd för stockholmarna precis. Att efter en längre vila få nitlotten att möta ett lag som är igång och fullkomligt fullpumpade av självförtroende borde skapa vissa darrningar. Sedan brukar det av tradition vara svårt för lagen som spelat förkval eller playoff att orka en hel kvalserie, men i de första omgångarna brukar man ha en fördel. 

På något sätt känns det som att Rögle har en större chans att hävda sig i kvalserien än vad Mora hade ifjol. Rögle har ett bättre lag, helt enkelt.

Senaste nytt, förkval omg 6

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför kvällens matcher i förkvalet.

***

Västerås (4) – Malmö (2)

Västerås är som enda lag avsågade inför den sista matchen i förkvalet. Laget fick bara en av sex poäng i dubbelmötet mot Rögle och följde upp det med att förlora mot Oskarshamn igår. 

– Just nu är det bara väldigt tomt. Jag trodde att vi hade bra chanser att gå vidare till kvalet. Men det är som med allt här i livet, det går upp och ner. Vi har gjort för många misstag i förkvalsserien och bjudit på för många mål. Klart man är besviken, säger forwarden Peter Öberg till vlt.se. 

Skadeläget är oförändrat: Arvid Strömberg (hjärnskakning) och Fredrik Johansson (bäckenbenet) saknas.

Senast stod Markus Kinisjärvi utanför truppen och lirade med J20-laget. Samma sak gällde backen Jonas Emmerdahl.

Malmö vann derbyt mot Rögle igår, vilket var nödvändigt med tanke på hemmaförlusten mot Oskarshamn i omgången innan. Förutsättningen inför sista omgången är enkel: det är vinst mot VIK som gäller samtidigt som Rögle måste stjäla poäng mot Oskarshamn. 

– Vi kan bara göra vårt. Två bra perioder nu, tre bra mot Västerås och vi kan vara vidare, säger Linus Klasen till sydsvenskan.se.

Lukas Eriksson var tillbaka i laget senast och spelade på Miroslav Lazos bekostnad.

Däremot saknas alltjämt JD Forrest och Ivan Ciernik

Preliminära uppställningar

Västerås

Daniel Sperrle (Lars Johansson)

Niclas Lundgren – Jonas Emmerdahl
Per Helmersson – Thomas Mitell
Matt DeMarchi – Andreas Lindh
Stefan Andersson

Broc Little – William Karlsson – Peter Öberg
Markus Ljungh – Mikael Zettergren – Jonte Berg
Kenneth Bergquist – Marcus Söderkvist – Robin Nilsson
Marcus Jonsson – Joel Mustonen – Viktor Mårtensson
David Lundbohm

Malmö

Pontus Sjögren (Hannu Toivonen)

Stefan Lassen – Marcus Högström
Jean-Luc Grand-Pierre – Robin Weihager
Tim Heed – Daniel Josefsson 

Linus Klasen – Robert Carlsson – Tomas Kollar
Magnus Häggström – Alexander Barta – Dragan Umicevic
Pathrik Westerholm – Morten Green – Robin Alvarez
Lukas Eriksson – Jesper Mattsson – Roger Ohlsson
Miroslav Lazo 

***

Rögle (3) – Oskarshamn (1)

Rögle plockade fem av sex poäng mot Västerås och ledde förkvalet med två matcher kvar, men igår förlorade man sitt andra raka derby och därmed är man efter inför sista omgången. Men man har mycket i egna händer: vinst mot Oskarshamn gör att man klättrar förbi smålänningarna.

Sedan kan det bli en målskillnadshistoria mot Malmö (om de vinner mot Västerås). Och den måste Rögle vinna, för blir det lika är det inbördes möten som räknas, och där har Malmö 2-0 i förkvalet. 

– Vårt enda fokus nu är att vinna vår hemmamatch. Vi har fortfarande en jättechans att nå Kvalserien, säger assisterande tränaren Magnus Wennström till klubbens hemsida.

Laget är alltjämt skadefritt och man ställer upp på samma sätt som senast.

Oskarshamn tog en tung 3-1-seger mot Västerås senast, och har nu allt i egna händer inför sista omgången. Vinner man så är man i kvalserien!

– Vi har nu ett jättefint läge att få uppleva något ännu häftigare. Givetvis vill vi vinna även den sista matchen och jag ser hos grabbarna en avslappnad inställning till det hela, säger tränaren Fredrik Söderström till klubbens hemsida. 

Smolk i glädjebägaren var dock att forwarden David Rodman fick en smäll mot huvudet i slutet av gårdagens match. Han fick kliva av och spelar inte mot Rögle. 

Mikael Lidhammar lär därmed stiga in från start. 

I övrigt saknas bara långtidsskadade keepern Troy Davenport

Preliminära uppställningar

Rögle

Jonas Fransson (Joel Gistedt)

Daniel Glimmenvall – Alexander Bonsaksen
Daniel Sondell – Hampus Lindholm
Sean Curry – Jesper Jensen
Victor Panelin-Borg

Alexander Johansson – Eric Himelfarb – Viktor Lindgren
Andreé Brendheden – Jakob Johansson – Alexander Bergström
Jakob Lilja – Ted Brithén – Christopher Liljewall
Alexander-Lindqvist-Hansen – Nils Bergström – Dennis Everberg
Simon Olsson

Oskarshamn

Linus Fernström (Alexander Bengtsson)

Juha Uotila – Sam Lofquist
Daniel Ljungkvist – Linus Hultström
Linus Morin – Tero Konttinen
Maxim Matushkin – Tobias Jonsson

Joakim Hagelin – Evan McGrath – Mikael Lidhammar
Andreas Valdix – Stefan Öhman – Victor Löfstedt
Morten H Poulsen – Matt Ryan – Nicklas Jadeland
Carl-Johan Svensson – Chris Nybeck – Viktor Sjödin

Vilken succé, Oskarshamn!

av Jonas Gustavsson

Oj, vilken skillnad det är på förkvalet i år jämfört med ifjol. För ett år sedan rusade Mora igenom kvalet och vann allt – i år slår alla alla. 

***

Sensationen är givetvis Oskarshamn.

Jag har tidigare under säsongen berömt det arbetet som sportchefen Roger Jönsson (och tränaren Fredrik Söderström, givetvis) gjort i byggandet av truppen. Jönsson har inte misslyckats med ett enda nyförvärv. Det måste vara nära nog unikt. Något nyförvärv brukar ju floppa – i IKO har ingen gjort det.

Javisst, man kan vrida på det: Tobias Jonsson nöter bänk, men han har gjort det bra under säsongen. Maxim Matushkin var under isen ett tag under vintern, men har verkligen slagit tillbaka och visat vad han kan. Carl-Johan Svensson har utvecklats under vinterns gång. 

För att inte tala om succéerna: Matt Ryan är en klasscenter, Evan McGrath har levt upp till förväntningarna, Victor Löfstedt är en sensation och Juha Uotila är en toppback. 

Det kan jämföras med övriga kvallag: Rögle har kickat Kirill Starkov och Magnus Häggström för att de var för dåliga, Malmö har bänkat stjärnkeepern Hannu Toivonen och försökt dumpa Miro Lazo för att de inte håller måttet och Västerås har försökt göra sig av med stjärnvärvningen David Lundbohm på grund av dåliga prestationer. 

Gällande lagbygget har förkvalet en given vinnare: IKO!

Men nog om Oskarshamns trupp: seger med 3-1 mot Västerås idag. Starkt så klart. 

Nu har Oskarshamn slagläge inför sista omgången. Tar man två poäng mot Rögle är det klart. Inte det enklaste så klart, men visst har fortfarande allt att vinna. Skulle man missa kvalserien så är det ju vad alla väntat sig. Man behöver inte vara nervösa att tappa sin tätposition, man kan bara gasa och köra! Pressen ligger på Rögle i nästa match, utan tvekan.

***

Västerås?

Idag bevisade laget igen att man inte kan vinna måstematcher. Underligt. Man faller igenom när man behöver vinna som mest. 

Nu är laget som var förstaseedade helt avsågade. Det ENDA laget som är avsågat. 

Att vara sämst när det gäller är ingen bra egenskap. 

***

Så derbyt också: mycket underhållande batalj och Malmö vann väl rättvist till slut tycker jag. Intensivt, livat på läktarna och nervigt på isen. 

Och som jag sagt innan: Malmö har verkligen hittat en ny intensitet i spelet. Varför har man inte visat det tidigare under säsongen? Det känns som man knutit näven i fickan ordentligt. Sagt att nu jävlar ska vi ut och kämpa till sista svettdroppen. Fasen: hade man gjort det från början hade man vilat just nu, tittat på förkvalet och funderat över vilka man skulle mött i kvalserien. 

Men nu är det inte så.

Nu är frågan om uppvaknandet kom för sent, eller om det kom i allra sista stund.

Kvalseriechansen lever och jag tvivlar inte på att man slår Västerås i sista matchen. Frågan är bara om det räcker. Kanske. Man har i alla fall fördel i målskillnadskampen gentemot IKO och Rögle.

***

Rögle, ja. Min förkvalfavorit. 

Nu är utgångsläget rikigt tufft. Laget måste vinna mot Oskarshamn och samtidigt, om vi förutsätter att Malmö vinner mot Västerås, knapra in ett par mål i målskillnadshistorien. Tufft utgångsläge. 

Jag brukar ju fega ur tippningar ibland men jag ska inte vända kappan efter vinden denna gång: tror på Rögle ändå.

***

Intressant inför upplösningen:

Om två lag hamnar på samma poäng så blir det målskillnad som avgör: 

Just nu: Oskarshamn 12 p (+1), Malmö 10 p (+3), Rögle 10 p (+1)

Om det är lika målskillnad handlar det om gjorda mål:

Just nu: Oskarshamn 11, Malmö 15, Rögle 15

Om det blir lika där så följer detta:

* Har lagen gjort lika många mål, är lagens inbördes resultat avgörande.

* Kan ordningsföljden ändå inte fastställas spelas skiljematch på en av SIF fastställd bana, dock endast om utgången av matchen har betydelse för serieseger, upp- eller nedflyttning i seriesystemet.

* Om det inte finns någon möjlighet att genomföra en skiljematch sker lottning. 

Senaste nytt, förkval omg 5

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför eftermiddagens matcher i förkvalet.

***

Oskarshamn (2) – Västerås (3)

Oskarshamn har skapat sig ett bra utgångsläge i kvalet efter 1-0-segern borta mot Malmö i senaste omgången och man är tvåa bakom Rögle.

Faktum är att segern mot Malmö senast var den första mot skåningarna den här säsongen.

– Jag tycker vi svarar för en av säsongens absolut bästa prestationer. Imponerande sett till den pressade situation vi befann oss i där vi behövde vinna för att fortfarande vara med i racet och att vi förlorat de fem tidigare mötena mot Malmö den här säsongen, säger tränaren Fredrik Söderström till klubbens hemsida. 

Inga ändringar i laget är aviserade och så när som på keepern Troy Davenport (hjärnskakning) är man alltjämt skadefria. Backen Tobias Jonsson och centern Martin Olsson står utanför truppen. 

Västerås gick i förkvalet som favoriter och med poängfördel, och fick också en bra start mot Malmö i första matchen – men i de två senaste matcherna, som båda spelats mot Rögle, har det bara blivit en poäng. Senast torskade man på straffar sedan Rögle satt tre av tre försök.

– Ska vi vinna måste jag ta någon i alla fall, så är det bara. Jag tycker att vi var det bättre laget och var värda vinsten, säger målvakten Lars Johansson till vlt.se. 

Att vinna mot IKO är nära nog ett måste eftersom man redan är två pinnar efter Rögle med bara två matcher kvar att spela. 

Skadeläget är detsamma som senast: Arvid Strömberg (hjärnskakning) och Fredrik Johansson (bäckenbenet) saknas. Markus Kinisjärvi matchar med juniorerna under dagen, så troligen går SAIK-lånet Joel Mustonen i laget istället. 

Preliminära uppställningar

Oskarshamn

Linus Fernström (Alexander Bengtsson)

Juha Uotila – Sam Lofquist
Daniel Ljungkvist – Linus Hultström
Linus Morin – Tero Konttinen
Maxim Matushkin 

Joakim Hagelin – Evan McGrath – David Rodman
Andreas Valdix – Stefan Öhman – Victor Löfstedt
Morten H Poulsen – Matt Ryan – Nicklas Jadeland
Carl-Johan Svensson – Chris Nybeck – Viktor Sjödin
Mikael Lidhammar

Västerås

Daniel Sperrle (Lars Johansson)

Niclas Lundgren – Jonas Emmerdahl
Per Helmersson – Thomas Mitell
Matt DeMarchi – Andreas Lindh
Stefan Andersson

Broc Little – William Karlsson – Peter Öberg
Markus Ljungh – Mikael Zettergren – Jonte Berg
Kenneth Bergquist – Marcus Söderkvist – Robin Nilsson
Marcus Jonsson – Joel Mustonen – Viktor Mårtensson
David Lundbohm

***

Malmö (4) – Rögle (1)

Malmö förlorade med 1-0 mot Oskarshamn efter ett sent avgörande senast, och det har satt laget i en prekär situation inför avgörandet. Laget måste ta minst två poäng för att fortfarande ha chansen på kvalserien.

– Att vi måste vinna är den inställningen vi har gått in med i alla matcher på slutet, säger backen Daniel Josefsson till sydsvenskan.se. 

Lukas Eriksson kände sig inte 100% redo senast, och spelade inte. Om han är redo för matchen mot Malmö återstår att se. Miroslav Lazo tog hans plats från start senast.

Annars spelade inte JD Forrest eller Ivan Ciernik mot IKO, och spelar troligen inte mot Rögle heller. 

Rögle är i bra form och har två bra matcher mot Västerås där man alltså bärgade fem av sex poäng vilket skapar bra förutsättningar inför fortsättningen där man nu är etta i förkvalet. 

– Vi har allt i egna händer och det känns inspirerande, såklart. Men jag tycker inte att vi peakat än så länge i Play Off och väntar fortfarande på en riktig fullträff där vi gör 60 bra minuter, säger tränaren Dan Tangnes till klubbens hemsida.

Laget är fortsatt skadefritt och kör på med samma laguppställning. Således: Jonas Fransson i mål och Victor Panelin-Borg och Simon Olsson på bänken.

Preliminära uppställningar

Malmö

Pontus Sjögren (Hannu Toivonen)

Stefan Lassen – Marcus Högström
Jean-Luc Grand-Pierre – Robin Weihager
Tim Heed – Daniel Josefsson 

Linus Klasen – Robert Carlsson – Tomas Kollar
Magnus Häggström – Alexander Barta – Dragan Umicevic
Pathrik Westerholm – Morten Green – Robin Alvarez
Miroslav Lazo – Jesper Mattsson – Roger Ohlsson

Rögle

Jonas Fransson (Joel Gistedt)

Daniel Glimmenvall – Alexander Bonsaksen
Daniel Sondell – Hampus Lindholm
Sean Curry – Jesper Jensen
Victor Panelin-Borg

Alexander Johansson – Eric Himelfarb – Viktor Lindgren
Andreé Brendheden – Jakob Johansson – Alexander Bergström
Jakob Lilja – Ted Brithén – Christopher Liljewall
Alexander-Lindqvist-Hansen – Nils Bergström – Dennis Everberg
Simon Olsson

Kan bli rysar-scenario

av Jonas Gustavsson

Mitt tips om att Rögle vinner förkvalet står fast, men helvete vad jämnt det är.

Det skulle ju faktiskt kunna bli så att Malmö vinner mot Rögle och Västerås tar två poäng mot Oskarshamn nästa omgång – då har vi scenariot att SAMTLIGA lag står på tio poäng inför den avslutande omgången. 

Okej, nu tänker jag ett steg i förväg, men det är ju inget osannolikt scenario – och i så fall skulle det bli en ännu större rysare än det redan är!

***

En sak är säker: Malmö har vaknat i elfte timmen. 

Jag tycker att man spelat säsongens bästa ishockey – av det jag sett – i förkvalet. Bättre fart, högre intensitet, mer jävlaranamma. Idag mot Oskarshamn hade man ju en grym förstaperiod och borde satte både ett, två och tre mål med lite mer flyt, men effektiviteten fanns inte där. 

Känslan var sedan att man blev mer rädda för att förlora än att vinna. Så kändes det.

Sedan kom då Nicklas Jadelands mål. Fräckt, snyggt – och ödesdigert för Malmö. Och målet gjordes till råga på allt av en Malmöit!

Många fans i Malmö har ju skrikit efter Jadeland. Velat att han skulle komma hem. Han är en hemmaspelare som man skulle kunna bygga kring. Men han har valt att stanna i Oskarshamn (om han nu lockats av sportchefer vill säga, det jag vet är att fans vill ha hem honom). 

Det är lite typiskt att en Malmöit sänker främlingslegionen Malmö.

***

På tal om Malmö: Dragan Umicevic har verkligen börjat visa härligt spelhumör. Grym klubbteknik. Han var en attraktion idag. 

***

Rögle är ju mina förkvalvinnare, och nu har man gått in och roffat åt sig fem av sex poäng mot förstaseedade Västerås, och det är grymt starkt jobbat. 

Jag tycker man börjar se tendenser till att Rögle börjar bli den maskin man har potential att bli: flera kedjor har börjat hacka igång, och konstigt vore annars med centrarna Ted Brithén, Eric Himelfarb och Jacke Johansson som limmar ihop dem. 

Jonas Fransson i kassen ser väl inte helt 100 ut än… hade han varit i fjolårets form hade Rögle fått med sig alla tre poängen idag. 

***

Eric Himelfarbs första straff är bara klockren. Åker in och slagskottar in 1-0. Som det enklaste i världen.

***

Västerås?

Jag flaggade inför kvalet att man fallit i viktiga matcher förr, och nu känns det som att man är tillbaka där. När saker och ting ställs på sin spets – då förlorar VIK. Jag vet inte varför, men så har det varit. 

Att spräcka LÖK-kedjan från start var ingen lysande idé heller. Men det är ju lätt att vara efterklok.

***

Så här tippade jag inför förkvalet:

1 Rögle
2 Oskarshamn
3 Västerås
4 Malmö

Den exakta ställningen just nu alltså.

Tippade att laget med den bäste keepern skulle ha en fördel. Jag vet i fasen vem som varit bäst hittills. Ingen har stått på huvudet än i alla fall.

Sida 1 av 2
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB