Startsida / Inlägg

Bloggen tycker till om säsongen

av Jonas Gustavsson

Jag tänkte att jag skulle summera lite av säsongen, lag för lag, men insåg ganska snabbt att det kändes som evigheter sedan grundserien tog slut. 

Ändå är det inte många dagar sedan. 

Förkvalet har tagit så mycket fokus att man liksom förträngt det som hände innan. 

Nåväl, kör lite korta kommentarer om alla lag, och jämför med mitt ursprungstippande! Och ja, summeringen kretsar kring grundserien, inget annat.

***

1. Örebro

BLOGGEN TIPPADE: 2 (inte så illa alltså, ändå en kvalserieplats). 

BLOGGEN GILLAR: En hel del, framförallt den offensiva gnistan som Örebro visade under säsongen. Snacka om att man hade ett stjärngalleri av forwards – främst personifierade av Conny Strömberg och Jared Aulin – som verkligen underhöll. Att en kille som Pär Edblom fick spela tredjecenter säger en hel del om klassen på den offensiva arsenalen. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Att man började värva nya spelare till det fungerande maskineriet. Min känsla är att det skapa lite obalans vilket fick som konsekvens att man inte fungerade lika bra under våren. Kvalserien får utvisa om Örebros strategi var rätt eller fel.

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Marcus Weinstock. När han är på spelhumör kan han själv hålla i pucken i anfallszon i två minuter. Få spelare kan det.

***

2. Leksand

BLOGGEN TIPPADE: 3 (Jodå, ganska rätt det också – och en direktplats till kvalserien)

BLOGGEN GILLAR: Givetvis satsningen på alla unga killar som också vågat ta för sig. Erik Hanses har varit strålande i mål, Alen Bibic ett monster i försvaret, Jon Knuts en tvåvägsforward av klass och till slut kom också genombrottet för Martin Janolhs. Helt rätt satsning Leksand!

BLOGGEN GILLAR INTE: Även om man satsat ungt och hungrigt och lyckats, så känns det ändå som att det brister i tålamodet. Att man agerar med saker som inte fungerar kan ju ses som både positivt och negativt, men det har varit en hel del spelare ut i truppen under säsongen. Ibland måste det finnas mer tålamod. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Filip Forsberg. Vilken entertainer när han har flyt i spelet!

***

3. Karlskoga

BLOGGEN TIPPADE: 11 (åt helvete fel, men så är Karlskoga också säsongens sensation)

BLOGGEN GILLAR: Den nya grafiska profilen och logotypen. Kändes lite billig i början, men jag tycker den växer och att den trots allt är ganska stilren. Jag gillar också Karlskogas konsekventa arbete med att ha en homogen kärna av veteranspelare och att man kryddar det med billiga spelare som inte slagit igenom. Ibland blir det jackpot när man gör så. Som i år. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Det faktum att Karlskoga fortfarande omgärdas av begreppet ”grishockey”. Det känns lite passé. Karlskoga är bara ett hårt arbetande gäng som inte viker undan – och det gör man jäkligt bra.

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Calle Berglund, givetvis. Rivjärn, retsticka och energispelare i ett. 

***

4. Västerås

BLOGGEN TIPPADE: 6 (helt okej tippning ändå)

BLOGGEN GILLAR: Att Västerås fortsätter att våga satsa på sina egna juniorer. William Karlsson har varit fantastisk i år – men han har också fått förtroende, vilket har gjort att han kunnat växa. Jonas Emmerdahl och Markus Kinisjärvi är andra som har imponerat. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Jag tycker det är förunderligt att laget underpresterat i många viktiga matcher under säsongen – det är rent ut sagt dåligt. När man hade chansen att knapra in på Leksand, så förlorade man stort mot dalmasarna. När man kunde haka på i kvalseriestriden så åkte man och torskade i Sundsvall. Och när man skulle haka på förkvalet så förlorade man nya kniven på strupen-matcher.

BLOGGENS FAVORITSPELARE: William Karlsson. Hans spelsinne är medfött.  

***

5. Rögle

BLOGGEN TIPPADE: 4 (laget startade svagt, men nådde nästan min tippade plats till slut)

BLOGGEN GILLAR: Lagbygget. Det finns så jäkla mycket talang i Rögle – men det är uppblandat med rutin och energi. Centeruppsättningen Eric Himelfarb, Ted Brithén och Jakob Johansson är bara så jäkla bra. Sedan gillar jag också att man vågar ersätta floppar med egna juniorer – och killar som Hampus Lindholm och Alexander Lindqvist-Hansen har verkligen tagit chansen.

BLOGGEN GILLAR INTE: Sjukdomar. Speciellt inte det som drabbat Björn Hellkvist och som till slut tvingade honom att kliva av tränaruppdraget. Kämpa på, Björn!

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Ted Brithén. Maken till mogen center för sin ålder.

***

6. Oskarshamn

BLOGGEN TIPPADE: 9 (överraskande bra säsong av IKO!)

BLOGGEN GILLAR: Nye sportchefen Roger Jönsson. Han har gjort ett fantastiskt värvningsarbete och prickat rätt hela tiden, och det har också gjort att Oskarshamn fick en förkvalseriebiljett till slut. Jag gillar också hockeytemperaturen i Oskarshamn – känns som den stigit några grader i vinter. Och Fredrik Söderströms twittrande, så klart.

BLOGGEN GILLAR INTE: Att Troy Davenport inte spelat en enda match i år. Keepern kom in ifjol och stadgade upp IKO:s försvar. Han är också sympatisk, har jobbat stenhårt för att få kontrakt – och då kan han inte spela något på grund av sin hjärnskakning. Dock på väg tillbaka, vilket är positivt. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Linus Hulström. En fröjd att skåda killens backspel. 

***

7. Malmö

BLOGGEN TIPPADE: 1 (ja, vad ska man säga egentligen)

BLOGGEN GILLAR: Snacket kring Malmö. Det blir aldrig tråkigt i alla fall. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Trots att skeppet började kantra så valde man att inte satsa mer på sina talanger, som Rögle gjorde. Killar som tvillingarna Westerholm borde ha kastats in och fått ännu mer förtroende. Nu har man troligen slarvat bort talangerna till nästa säsong – för kan inte tänka mig att de vill stanna och stagnera ytterligare i utvecklingen. Gillar inte heller trötta gammel-slovaker. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Robin Alvarez. Rivjärn med hjärta – och som alltid ställer upp på intervjuer och svarar i telefon. 

***

8. Mora

BLOGGEN TIPPADE: 7 (ett snäpp fel)

BLOGGEN GILLAR: Backparet Tom Nilsson och Mikael Wikstrand. Jag gillar modet att spela dessa två i nyckelsekvenser – två unga killar som knappt har någon rutin alls. Älskar också lagets förstakedja med duon Niklas Fogström och Jens Jakobs som troligen är seriens mest samspelta spelare. Henrik Eriksson grattis-kram på Alen Bibic var också en stämningshöjare.

BLOGGEN GILLAR INTE: Att Denis Golubev aldrig kom. Kommer ni ihåg vilken buzz det var kring ryssen inför säsongen – och att Mora gick ut med att han skulle lira innan det var 100% klart? Synd att han inte kom, det hade blivit en attraktion. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Henrik Eriksson. Högklassig energispelare med fysisk styrka. När han är het är han verkligen HET.

***

9. Södertälje

BLOGGEN TIPPADE: 5 (det blev inte så bra som man hoppades)

BLOGGEN GILLAR: Att Södertälje bygger tålmodigt. Man tappade i princip hela laget när man åkte ur elitserien, men istället för att värva ihop ett gäng och sikta på att gå upp direkt, så bygger man på sikt. Det tålamodet ska man ha en eloge för. Nu har man ett ungt och hungrigt lag som kommer att vara ett år äldre och ett år bättre nästa säsong. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Inställningen hos Fernando Pisani. NHL-veteranen kom till SSK och sa att han såg fram emot det. Tre matcher senare hade han tappat motivationen. Eller trodde han att allsvenskan var en gärdsgårdsserie där han kunde dominera? Dåligt, i vilket fall. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Emil Lundberg. Spännande power forward som kan breaka nästa säsong. Och det rejält.

***

10. Troja/Ljungby

BLOGGEN TIPPADE: 13 (klart bättre än tipset, var aldrig inblandade i bottenstriden)

BLOGGEN GILLAR: Hur man byggt ett lag av spelare som jobbar stenhårt. Killar som Mattias Nilsson, Mikael Ahlén och Mattias Åkesson fick sällskap av David Åslin och Calle Gustafsson. Med ett sådant gäng bålgetingar så kan man sällan skylla på att jobbet inte gjordes i alla fall. Gillar också tränaren Patrik Ross: han säger vad han tycker och sopar inget under mattan. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Inlånade målvakter. De är sällan garanterade matcher – och då kallas de hem, och lämnar klubbar med enbart en keeper. Så blev det med Jonas Gunnarsson också – han kallades hem av HV och Troja fick ha 93:an Andreas Lundin som backup i slutet. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Mattias Nilsson. Bålgeting. Härlig energi.

***

11. Almtuna

BLOGGEN TIPPADE: 8 (en dålig start förstörde hela säsongen)

BLOGGEN GILLAR: Att Joachim Gellerstedt och Jimmie Kraft kom hem igen. Det visar hjärta – och det höjde hela laget. Och Alexander Hamberg – från start tänkt som tredjekeeper men som till slut tog över förstaspaden och blev given etta. 

BLOGGEN GILLAR INTE: AIK-samarbetet, som blev en flopp. Egentligen var det bara backen Eric Norin som tillförde något, resten var bara grå breddspelare som också fick lämna laget innan säsongen var över. Lär knappast bli tal om någon nytt avtal. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Fredrik ”Veppa” Vestberg. Avig forward. 

***

12. Tingsryd

BLOGGEN TIPPADE: 10 (fixade kontraktet i alla fall)

BLOGGEN GILLAR: Michal Zajkowski. Han blev precis den stabile keeper som laget behövde. Och återupprättade min heder lite, som haussade ”Zacke” hårt ifjol i Örebro – men då höll han inte hela vägen. Det gjorde han i år!

BLOGGEN GILLAR INTE: Oscoutade transatlant-värvningar. Joe Periera och Chris Higgins försvann snabbare än kvickt. Vi ser inte mycket av sådana värvningar i allsvenskan längre, och det här blev en påminnelse om hur viktig scoutingen är. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Simon Stark. Och det finns mer att ta av.

***

13. Borås

BLOGGEN TIPPADE: 12 (sämre än väntat, alltså)

BLOGGEN GILLAR: Uruselt sportsligt, katastrof ekonomiskt. Ändå reser sig laget i slutet av serien, vann flera matcher – som mot Malmö hemma – och visade att man inte gett upp på förhand. Det visar att det finns moral i det här gänget. Gillar också Frölundalånet Victor Backman – skoj att han visar fina seniortakter. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Snack om ekonomisk kris. Vill inte ha mer sådant i allsvenskan. Och säsongens flopp alla kategorier kanske är Lasse Lassen? Trodde killen skulle skjuta 20 mål eller nåt. Snacka om snedträff. 

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Jens Karlsson. När han spelar hockey och inte tappar humöret, vill säga. På allsvensk nivå en power forward av rang. 

***

14. Sundsvall

BLOGGEN TIPPADE: 14 (mitt i prick)

BLOGGEN GILLAR: Nu räckte det inte hela vägen, men helvete vilken moral det finns i laget. Laget är i särklass bäst på att aldrig ge upp, att vända matcher i slutet. Man visade det ifjol, och man visade det i år igen. Respekt på den. 

BLOGGEN GILLAR INTE: Att sundhet inte lönar sig mer. Sundsvall är ett av få lag som rättar munnen efter magsäcken ekonomiskt, men tyvärr räcker det inte speciellt långt. På något sätt är det synd att det inte lönar sig bättre för ”De Blå”. Det är för jäkla skönt att ha ett lag som man vet det inte blir snack om ”ekonomisk kris” kring.

BLOGGENS FAVORITSPELARE: Niklas Zetterström. När han är frisk alltså. Härlig frenesi. Och målsinnet finns där någonstans, även om det gömt sig ett tag nu.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB