Startsida / Inlägg

De lagen klarar det

av Jonas Gustavsson

Jag ska inte gå på djupet med några analyser inför kvalserien, men visst fasen ska jag tippa!

Ifjol lyckades jag – trots att jag brukar få en hel del kritik för mitt dåliga tippande – pricka in rätt lag som avancerade, och jag är ganska övertygad om att jag gör detsamma nu.

Mitt tips:

1. Djurgården
Oavsett vad alla bubblar om stabbigt försvar och uddlös spets, så är jag ganska övertygad om att Djurgården klarar sig kvar. Man har alla kvaliteter som krävs. Dessutom finns det djupa traditioner i väggarna som jag tror kommer höja laget snarare än att sänka dem. Dessutom – vilket kanske är det som talar mest för laget – har man kvalets bästa keeper.

2. Leksand
Pressen på Leksand inför kvalserien brukar vara stor, bland annat på grund av traditionens makt och en veteranfylld trupp. I år känns det inte så. Inför säsongen trodde ingen att Leksand skulle vara en elitserieutmanare, utan nu slår man ur underläge – och det talar för Leksand. Man har en vass keeper i Erik Hanses, ett ramstarkt försvar och ett irrationellt anfallsspel.

3. Timrå
Timrå är inget dåligt lag. Spelmässigt har man varit riktigt bra i många matcher under våren, men lagets stora problem är att man inte får in trissan i mål. I ett tätt kval blir det än viktigare att kunna göra mål, för det kommer inte att bjudas på tonvis med chanser. Timrå är ett energiskt och tempostarkt lag, men jag har svårt att se hur man ska klara omvälvningen från att vara ett bottenlag utan press, till en favorit som har allt att förlora.

4. Örebro
Många tippar Örebro till elitserien, och visst kan man nå dit, men jag är något skeptisk. Laget har alla skills för att ta sig dit – kanske rentav det mest tekniska laget i kvalet – men jag har svårt att se att man ska kunna leverera det disciplinerade och täta försvarsspelet som krävs i ett kval. Örebro kan inte vinna på sina skills, på att man spelar ut sina motståndare – man måste göra det med en tight defensiv och sylvassa spelvändningar. Klarar verkligen Örebro av att spela det spelet?

5. Rögle
Hade inte Rögle tömt stora delar av bensintanken i förkvalet hade de absolut parkerat högre upp på den här listan, men nu blir det en övermäktig uppgift att leverera tio nya kanonmatcher. Laget hade ju problem med kontinuiteten även i förkvalet, om man ska vara ärlig. Rögle har massor av ingredienser som gör dem riktigt bra – inte minst den helgjutna centeruppsättningen och den härliga energin – men står inte Jonas Fransson på huvudet, vilket han inte gjort än i vinter – så blir det jobbigt.

6. Karlskoga
Nej, nu är det färdigskrällt i Värmland. Karlskoga har svarat för en magisk säsong och det som talar för laget är att man går in med allt att vinna, men man har varken kunnandet eller rutinen för att på allvar utmana om en elitserieplats. Så enkelt är det. Och det kan inte ens Daniel Bellissimo ändå på.

***

Lite mer tankar kring kvalet hittar ni i genomgången av lagen!

***

Fy fasen vad roligt det ska bli med kvalserien!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB