Startsida / Inlägg

Min favorit är Rögle

av Jonas Gustavsson

Idag startar förkvalserien.

Seedningen är som följer:

1 Västerås 4p
2 Rögle 3p
3 Oskarshamn 2p
4 Malmö 1p

***

Jag har trott på Rögle hela säsongen och jag tror på dem igen. De är mina givna favoriter i förkvalet till och med. Det stora frågetecknet kring skåningarna kretsar faktiskt kring målvaktsposten. Jonas Fransson har inte alls varit den trygga keeper som han var ifjol, men han har kunnandet och hittar han bara delar av dem form som gjorde honom fenomenal ifjol, så är Rögle livsfarliga. I övrigt har man ett härligt lag, som vuxit sedan man började släppa in juniorerna på allvar (tänker främst på Hampus Lindholm och Alexander Lindqvist-Hansen). 

Centeruppsättningen med Ted Brithén, Eric Himelfarb och Jakob Johansson är det ingen som konkurrerar med i förkvalet. 

***

Västerås har gjort en säsong som är bättre än jag trodde, och det har man gjort tack vare att Broc Little blev en succévärvning, och att unga killar verkligen visat att de är mogna att spela seniorhockey (William Karlsson, Markus Kinisjärvi). 

Upplevelsen är dock att VIK har ramlat igenom i viktiga matcher. Som härdsmältan mot Leksand. Den snöpliga bortaförlusten mot Sundsvall. Hemmatorsken mot Troja. 

Dessutom har man drabbats av en del skador – som på vasse skytten Kenneth Bergquist – och det talar inte för västmanlänningarna. Laget är beroende av toppkedjan med Little, Karlsson och Peter Öberg (som varit småskadad på sistone), och har lite för tunt offensivt understöd. Känslan är att VIK inte rår på Rögle.

***

Oskarshamn är en positiv överraskning den här säsongen. Men det är som jag påtalat innan: sportchefen Roger Jönsson har inte misslyckats med ett enda nyförvärv. Då blir det bra. Dessutom är Fredrik Söderström en härlig och öppen tränare som man unnar framgång. 

Oskarshamn går in i förkvalet med allt att vinna vilket kommer göra dem farliga. Man har en bra keeper i Linus Fernström, en komplett backbesättning och en bred anfallsbesättning. IKO kan skrälla, utan tvekan. Man har ju inte minst några kandensare och någa riktiga rivjärn som kommer trivas i ”slutspelsmatcher”. 

Till slut faller IKO dock på att man helt enkelt är lite sämre än Rögle. Spelare för spelare håller man helt enkelt inte samma klass. 

***

Malmö… ja, var fasen har man Malmö?

Laget säkrade förkvalet i grundseriens sista minut och det kändes som att laget kände mer lättnad än glädje, och frågan är om det mentalt pressade laget orkar ladda om en gång till. Laget är ju mer eller mindre tvingat att vinna första matchen mot Västerås, annars är man sex poäng efter direkt, och det har man inte råd med.

Malmö har ett lag som är byggt på skills och ett vasst power play, men det känns som man har lite power och jävlar anamma. Bristen på intensitet tror jag blir skåningarnas fall. Det här kommer bli tighta slutspelsmatcher där alla kommer riva, slita och brottas för poängen – och på något sätt känns det som att övriga lag är bättre på det än Malmö.

***

Tipset:

1 Rögle
2 Oskarshamn
3 Västerås
4 Malmö

*** 

Noterbart är också att alla lag går in i serien med en bra keeper – men ingen av dem har varit ett monster än så länge. 

Den av Jonas Fransson, Daniel Sperrle, Linus Fernström och Pontus Sjögren som kliver fram och blir den där omutlige väggen kommer att ge sitt lag en enorm fördel. Vem det blir? Min peng satsas på Jonas Fransson.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB