Startsida / Inlägg

Vågar man vända kappan…?

av Jonas Gustavsson

När jag tänker på kvalserien så faller jag hela tiden tillbaka till mitt urpsungstips: Djurgården och Leksand klarar det här.

Halvvägs in i årets kval haltar tippningen lite.

Jag har dock inte för avsikt att vända kappan efter vinden ännu. 

I förkvalet höll jag fast vid Rögle hela vägen, och det gick ju faktiskt vägen även om det inte kändes så efter dubbelförlusten mot Malmö mitt i serien. 

Halva serien är spelad, men det är fortfarande 15 pinnar kvar att fördela, och det är en hel del. 

***

Att Timrå skapat sig ett bra utgångsläge är det dock inget snack om. Att vinna mot Djurgården var givetvis en nyckel för medelpadingarna. Laget har vunnit alla matcher hittills (om än inte efter full tid), men fyra av dem är efter uddamålet och ärligt talat… visst har man haft lite flyt hittills? Nu menar jag inte att det är fel, men det är ju knappast så att man rusar igenom kvalet med en bländande hockey (fast det krävs ju inte heller).

Timrå är ett energiskt lag som kämpar och sliter. Och vinner med uddamålet. Håller det hela vägen? Det är nästan så att man börjar tro det nu…

***

… men kan Djurgården verkligen åka ur?

Laget har stundtals spelat bra hockey, men har en oförmåga att göra mål. Och man ser oerhört rädda ut i vissa situationer. Rädda för att förlora, vilket gör att det krampar lite grand. Att det såg ut så i första och andra matchen köper jag, men nu har vi lirat fem matcher… och man fortfarande inte fått igång maskineriet måste givetvis vara orande för Challe Berglund och kompani. 

Snacka om måstematch mot Timrå nu. Den måste man vinna, känns det som. 

Och det tror jag att man gör också. 

***

Örebro är avsågade. Så är det bara. 

Laget hade sin starka period i höstas, började sedan dribbla med laget och plocka in nya spelare… och när kvalserien sedan startade så satte man en helt ny keeper i mål. 

Örebro behöver jobba upp en kontinuitet för att bli ett hot på allvar. Inte börja mixtra med en fungerande apparat.

Sena förstärkningar blir sällan en succé. 

***

Kan verkligen Karlskoga gå upp? Ja, va fan, varför inte? Laget har visat att man håller mot alla motstånd och att man kan vinna mot vilka som helst. Det känns som tidernas skräll om värmlänningarna gick upp i elitserien, men större under har väl skett. Eller?

Jag tror inte på det än, men Karlskoga gör det fantastiskt bra!

***

Rögle har också en kanonchans fortfarande. Det var givetvis starkt att besegra Leksand senast och faktum är att det här dubbelmötet känns oerhört viktigt. Jag trodde på dubbla segrar för Leksand – och då hade dalmasarna haft en kanonchans på elitserien – men Rögle fortsätter att imponera med sitt energifyllda spel. Nu måste Leksand vinna nästa match. Givetvis.

***

Leksand ja. 

Detta unga lag med härlig framåtanda tycker jag ändå har gjort det ganska bra i kvalet. Men förlusten mot Rögle är givetvis en plump om man ska upp i elitserien. Så är det bara – även om Rögle är ett bra lag. 

Jag tror fortfarande på Leksand dock. I slutet av allsvenskan tycker jag man samlade ihop sig på ett bra sätt och gjorde det som krävdes – och jag har en känsla av att man kanske kan göra samma sak nu. Rögle bränsle k-a-n ju bara inte räcka hur länge som helst. 

***

Mitt tips står fast, i alla fall ett litet tag till: Djurgården och Leksand klarar det här. 

Men det kan lika gärna bli Timrå och Karlskoga.

Eller rentav Karlskoga och Rögle. Vilken sjuhelvetes skräll det hade varit om det blev så. 

I så fall, och nu tänker jag bara fritt, har vi Djurgården, Timrå, Leksand och Malmö i hockeyallsvenskan nästa säsong. Inget känns givet i hockeyvärlden längre. 

Även om detta scenario känns en bit bort så är det inte omöjligt alls.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB