Startsida / Inlägg

Vilken bragd, Rögle!

av Jonas Gustavsson

Jag tippade ju att Rögle skulle ta kvalseriebiljetten – men inför dagens omgång måste jag medge att jag hyste vissa tvivel. 

Och det såg ju ganska mörkt ut ett tag.

Dragam Umicevic åkte skridskor som aldrig förr, snodde pucken och satte 1-0 för Malmö redan efter 25 sekunder mot Västerås. Och efter sju minuter hade laget utökat till 3-0 efter dubbla power play-mål. I det ledde Rögle med 1-0 i Ängelholm.

Då kändes det som att Malmö skulle fixa det här. Laget hade fyra plusmål att gå på.

Men sedan kom alltså miraklet. Jo, jag vet att det är ett starkt ord. Men idag tycker jag att det kan användas. Det som hände i Lindab Arena är ett mirakel.

Den rusning som Rögle gjorde är helt fantastisk. Oskarshamn kändes paralyserade. De hade inget att sätta emot. Rögle satte ett fantastiskt tryck mot Linus Fernström, och fick också den utdelning som man behövde för att trycka på ännu mer. 

När Dennis Everberg gjorde 5-0 i början av sista perioden så undrade jag vad fasen det var som hände. 

Och då var det alltså inte slut. Det kom både 6-0 och 7-0 också.

Helt osannolikt, ärligt talat.

Att Oskarshamn, ledaren av förkvalserien, kommer till Ängelholm med allt i egna händer, och torskar med hela 7-0 är egentligen pinsamt. Det ska inte få hända. Men en dag som denna är det svårt att fokusera på det – istället ligger fokus på Rögles fantastiska prestation. Det tryck, den vilja, man visade upp idag hade inte många lag orkat stå emot. Det vågar jag nästan lova (och det är ju jävligt enkelt eftersom ingen kommer kunna påvisa motsatsen). 

Jag skickar helt enkelt ett stort grattis till Rögle och tackar för den fantastiska underhållningen ikväll!

***

Malmö bränner alltså kvalserien.

Men det är lite som Morten Green sa till Viasat Hockey efter matchen. Det var inte idag man förlorade kvalserieplatsen. Det var tidigare under säsongen. 

Eller ja, hade man hållit oavgjort mot Oskarshamn istället för att förlora i slutminuterna så hade man ju varit i kvalserien. Malmö gjorde en stark förkvalserie, något annat kan man inte säga. Laget har haft en intensitet som åtminstone inte jag sett på hela säsongen. 

Men trots en bra förkvalserie så är det inget annat än att sätta fiaskostämpeln på Malmö. Laget var klar seriefavorit, hade det bästa laget på pappret – men blev bara sjua i grundserien och nådde inte kvalserien. Det är givetvis inte godkänt.

***

Rögle blir alltså sista lag in i kvalserien. Och man inleder mot Djurgården.

Inget drömmotstånd för stockholmarna precis. Att efter en längre vila få nitlotten att möta ett lag som är igång och fullkomligt fullpumpade av självförtroende borde skapa vissa darrningar. Sedan brukar det av tradition vara svårt för lagen som spelat förkval eller playoff att orka en hel kvalserie, men i de första omgångarna brukar man ha en fördel. 

På något sätt känns det som att Rögle har en större chans att hävda sig i kvalserien än vad Mora hade ifjol. Rögle har ett bättre lag, helt enkelt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB