Startsida / Inlägg

Vilken succé, Oskarshamn!

av Jonas Gustavsson

Oj, vilken skillnad det är på förkvalet i år jämfört med ifjol. För ett år sedan rusade Mora igenom kvalet och vann allt – i år slår alla alla. 

***

Sensationen är givetvis Oskarshamn.

Jag har tidigare under säsongen berömt det arbetet som sportchefen Roger Jönsson (och tränaren Fredrik Söderström, givetvis) gjort i byggandet av truppen. Jönsson har inte misslyckats med ett enda nyförvärv. Det måste vara nära nog unikt. Något nyförvärv brukar ju floppa – i IKO har ingen gjort det.

Javisst, man kan vrida på det: Tobias Jonsson nöter bänk, men han har gjort det bra under säsongen. Maxim Matushkin var under isen ett tag under vintern, men har verkligen slagit tillbaka och visat vad han kan. Carl-Johan Svensson har utvecklats under vinterns gång. 

För att inte tala om succéerna: Matt Ryan är en klasscenter, Evan McGrath har levt upp till förväntningarna, Victor Löfstedt är en sensation och Juha Uotila är en toppback. 

Det kan jämföras med övriga kvallag: Rögle har kickat Kirill Starkov och Magnus Häggström för att de var för dåliga, Malmö har bänkat stjärnkeepern Hannu Toivonen och försökt dumpa Miro Lazo för att de inte håller måttet och Västerås har försökt göra sig av med stjärnvärvningen David Lundbohm på grund av dåliga prestationer. 

Gällande lagbygget har förkvalet en given vinnare: IKO!

Men nog om Oskarshamns trupp: seger med 3-1 mot Västerås idag. Starkt så klart. 

Nu har Oskarshamn slagläge inför sista omgången. Tar man två poäng mot Rögle är det klart. Inte det enklaste så klart, men visst har fortfarande allt att vinna. Skulle man missa kvalserien så är det ju vad alla väntat sig. Man behöver inte vara nervösa att tappa sin tätposition, man kan bara gasa och köra! Pressen ligger på Rögle i nästa match, utan tvekan.

***

Västerås?

Idag bevisade laget igen att man inte kan vinna måstematcher. Underligt. Man faller igenom när man behöver vinna som mest. 

Nu är laget som var förstaseedade helt avsågade. Det ENDA laget som är avsågat. 

Att vara sämst när det gäller är ingen bra egenskap. 

***

Så derbyt också: mycket underhållande batalj och Malmö vann väl rättvist till slut tycker jag. Intensivt, livat på läktarna och nervigt på isen. 

Och som jag sagt innan: Malmö har verkligen hittat en ny intensitet i spelet. Varför har man inte visat det tidigare under säsongen? Det känns som man knutit näven i fickan ordentligt. Sagt att nu jävlar ska vi ut och kämpa till sista svettdroppen. Fasen: hade man gjort det från början hade man vilat just nu, tittat på förkvalet och funderat över vilka man skulle mött i kvalserien. 

Men nu är det inte så.

Nu är frågan om uppvaknandet kom för sent, eller om det kom i allra sista stund.

Kvalseriechansen lever och jag tvivlar inte på att man slår Västerås i sista matchen. Frågan är bara om det räcker. Kanske. Man har i alla fall fördel i målskillnadskampen gentemot IKO och Rögle.

***

Rögle, ja. Min förkvalfavorit. 

Nu är utgångsläget rikigt tufft. Laget måste vinna mot Oskarshamn och samtidigt, om vi förutsätter att Malmö vinner mot Västerås, knapra in ett par mål i målskillnadshistorien. Tufft utgångsläge. 

Jag brukar ju fega ur tippningar ibland men jag ska inte vända kappan efter vinden denna gång: tror på Rögle ändå.

***

Intressant inför upplösningen:

Om två lag hamnar på samma poäng så blir det målskillnad som avgör: 

Just nu: Oskarshamn 12 p (+1), Malmö 10 p (+3), Rögle 10 p (+1)

Om det är lika målskillnad handlar det om gjorda mål:

Just nu: Oskarshamn 11, Malmö 15, Rögle 15

Om det blir lika där så följer detta:

* Har lagen gjort lika många mål, är lagens inbördes resultat avgörande.

* Kan ordningsföljden ändå inte fastställas spelas skiljematch på en av SIF fastställd bana, dock endast om utgången av matchen har betydelse för serieseger, upp- eller nedflyttning i seriesystemet.

* Om det inte finns någon möjlighet att genomföra en skiljematch sker lottning. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB