Startsida / Inlägg

Silly Season – så här långt

av Jonas Gustavsson

Nu är alla lag som ska spela i allsvenskan nästa år satta (om inte några ekonomiska aspekter kommer att påverka, givetvis).

Gjorde en översyn av lagen och läget i trupperna. Gör ju det för min egen skull, men tänkte att jag kunde delge sammanställningen, och lite tankar om varje lag.

***

Almtuna

Almtuna kommer från en jobbig säsong med stor underprestation, där utbytessamarbetet med AIK mer eller mindre blev ett fiasko.

Laget har tappat nyckelcentern Robert Kimby – som förvisso hade en dålig säsong, men som har hög kapacitet – till Västerås, samt irrationelle Jonas Westerling som vaknade till efter ett svagt fjolår. De är dock inte oersättliga på något sätt.

Grunden såväl offensivt som defensivt finns redan eftersom man har flera kuggar under kontrakt, och frågetecknet finns väl egentligen i målburen, där man hoppas kunna förlänga med genombrottskeepern Alexander Hamberg och därmed undvika årets målvaktskarusell. 

Med den hårt arbetande och revanschsugna grunden man har på avtal så känns förhoppningarna inför nästa säsong goda.

Truppen

Mv 1 (Mv 2)

Magnus Eriksson – Fredrik Sandgren
B3 – B4
Patrik Nevalainen – B5
Victor Aronsson (ny från AIK J20)

Daniel Hermansson – C1 – Jimmie Kraft
Mattias Guter – Stefan Gråhns – Fredrik Vestberg
Martin Karlsson – C3 – Joachim Gellerstedt
Johan Berggren – Tobias Hage – F8
F9 

Tränare: Johan Silfwerplatz, Marcus Ragnarsson

***

Borås

Borås har haft en minst sagt turbulent säsong, såväl sportsligt som ekonomiskt. Under slutet av 2011 talades det om att föreningen var konkursmässig, men sedan försvann den diskussionen i och med en rekonstruktion (som väl fortfarande pågår…?). 

Frågan är bara om ekonomin håller för att spela i allsvenskan nästa år. Det återstår att se.

Sportsligt är man i alla fall efter en svag säsong i allsvenskan kvalificerade för spel nästa säsong tack vare ett lyckat kval. Men något lag till nästa säsong finns inte, enbart två spelare – varav den ena visserligen är stjärnan Jens Karlsson – finns på avtal. 

Frågan är också hur många som är intresserade av att krita på innan de ekonomiska delarna är ordnade. Risken finns att Borås hamnar efter direkt på marknaden. 

Truppen

M1 (M2)

B1 – B2
B3 – B4
B5 – B6
B7 

Jens Karlsson – C1 – F2
F3 – C2 – F4
F5 – C3 – F6
Sebastian Benker – C4 – F8
F9

Tränare: – 

***

Djurgården

Mardrömssäsongen fick ett mardrömsslut för Djurgården. Mesta mästarna spelar alltså i allsvenskan kommande säsong. 

Hur Djurgården kommer att bygga sitt lag inför kommande säsong är oklart. Lika oklart är det hur många av de kontrakterade spelarna som faktiskt kommer att spela i allsvenskan nästa säsong. Givetvis hoppas man att trotjänare och kulturbärare som Jimmie Ölvestad och Marcus Nilson ska hjälpa klubben tillbaka. 

I övrigt lär man försöka damsuga allsvenskan på gamla djurgårdare, samt plocka upp en del juniorer och ge dem större utrymme. Det ryktas också om att man ska försöka knyta upp Mikael Tellqvist, den ratade Modo-keepern. 

Challe Berglund, som ska vara både tränare och sportchef, har en ytterst intressant utmaning framför sig och han får bygga ett mer eller mindre helt nytt lag, precis som alla föreningar har fått göra efter att ha trillat ur elitserien. 

Truppen

M1 (M2)

B1 – Kyle Klubertanz
B3 – B4
Erik Gustafsson – Philip Holm
B7 

Jimmie Ölvestad – Jonas Almtorp – Marcus Nilson
Pontus Åberg – C2 – Mattias Carlsson
Daniel Brodin – C3 – F6
F7 – C4 – F8
F9

Tränare: Challe Berglund

***

Karlskoga

Karlskoga har haft en askungesäsong. Ingen trodde på värmlänningarna inför säsongen – utom möjligtvis de mest inbitna BIK-supportrarna – men man fick en kanonstart på säsongen och lyckades sedan hålla i hela vintern. 

Imponerande minst sagt.

Lagbygget från den gångna säsongen var typiskt BIK: man byggde kring sin stabila stomme med veteraner och plockade in unga och utvecklingsbara spelare som skulle få utvecklas i lugn och ro. En spelare som Niklas Arell är ett lysande exempel på Karlskogas förmåga att agera plantskola. 

Egentligen gick allt lagets väg i år: Daniel Bellissimo var lika bra i mål som man hoppades, Kristofer Näslund-Tobias Thermell-Linus Persson blev en leading line och många spelare överträffade sig själva. 

Man kommer säkerligen att försöka bygga ett liknande lag till kommande säsong – men sannolikheten att man ska göra en lika bra säsong igen känns tämligen liten. Karlskoga agerar med små resurser och behöver hög utväxling på allt för att lyckas. Det håller sällan i längden.

Truppen

M1 (Andreas Ollikainen)

Martin Thelander – B2
Niklas Arell – Eddie Larsson
B5 – B6
Mattias Nilsson

Carl Berglund – C1 – F2
F3 – C2 – Marcus Nilsson
Martin Sandgren – C3 – Alexander Wiklund
F7 – Adam Björklund – F8
F9

Tränare: – 

***

Karlskrona

Ifjol föll man på målsnöret i sista matchen – i år höll Karlskrona hela vägen till allsvenskan. Publiklaget har bara några år på nacken men är en frisk fläkt i allsvenskan, givetvis. 

Avancemanget är så färskt att någon plan för nästa säsong knappast är sjösatt, men visst kommer det att värvas en del. Tvillingarna Pathrik och Ponthus Westerholm, som lämnat Malmö, ryktas redan vara på ingång till klubben. 

Nyckelspelare som Timo Leinonen, Anders Grönlund och den under kvalet uppvaknande Tomi Pöllönen finns redan på kontrakt, liksom lagkaptenen Jimmie Svensson. Det gör att det finns en stomme att bygga vidare från.

Truppen

Timo Leinonen (Jon Baston)

Anders Grönlund – B2
B3 – Johan Pettersson
Mikael Aaro – Julius Bergman
Filip Mingotti 

Tomi Pöllönen – C1 – F2
Christian Magnusson – Jimmie Svensson – Henrik Sirbäck
F5 – Marcus Wallmark – F6
F7 – C4 – F8
F9

Tränare: Tomas Kempe

***

Leksand

Leksand har haft höga krav på sig i flera säsonger, men inför den här säsongen var man för första gången på länge inte ett givet topplag. Bland annat eftersom man satsat på många unga spelare.

Leksand har gjort en riktigt bra säsong, säkrade en direktplats till kvalserien och var hyfsat nära att knipa en elitserieplats. Närmare än man varit på några säsonger i alla fall.

Redan innan kvalet så säkrade man också upp flera av sina unga spelare till kommande säsong: Erik De La Rose, Martin Janolhs, Jon Knuts, Patrik Norén och Fredrik Händemark. Plus stabila spelare som Mark Hurtubise, Jacob Blomqvist och Patrik Hersley.

Stommen är därmed satt inför nästa säsong och det finns en stor utvecklingspotential i laget. Ett par pjäser saknas på backplats och keepern Erik Hanses omgärdas av elitserierykten men kan man få in ett par stabila pjäser (Mattias Timander stannar…?) och får behålla Hanses är man ett givet topplag nästa säsong.

Truppen

Erik Hanses (M2)

Patrik Hersley – Patrik Norén
Alen Bibic – Erik De La Rose
B5 – B6
B7 

Mark Hurtubise – Johan Ryno – Martin Janolhs
Jens Bergenström – Jacob Blomqvist – Filip Forsberg
Pelle Presberg – Gabriel Karlsson – Jon Knuts
Tobias Forsberg – Fredrik Händemark – Michael Raffl
F9

Tränare: Andreas Appelgren, Tommy Salo

***

Malmö

Hur ska Malmös säsong egentligen summeras? Fiasko är ingen kvälltidningsöverdrift i sammanhanget. Nu bygger nye VD:n och sportchefen Patrik Sylvegård ett nytt lag.

JD Forrest, Jean-Luc Grand-Pierre, Ivan Ciernik, Dragan Umicevic och Miro Lazo får inte vara kvar. Inte heller trotjänaren Jesper Mattsson eller hårdskjutande Robin Weihager. Och tvillingarna Pathrik och Ponthus Westerholm har valt att lämna skeppet. Och vi väntar på utköpandet av floppen Hannu Toivonen.

Nu ska det satsas på ett skånskt Malmö: Nicklas Jadeland från Oskarshamn och Mattias Persson från Luleå är redan klara, och båda är klasspelare i allsvenskan. Man har också lyft upp André Burakowsky från juniorlaget. Man rycker dessutom gamla Malmö-spelare som Johan Björk och Fredrik Eriksson. Och lär säkert vilja vara med i budgivningen på Andreas Thuresson som ryktas vara på väg hem från Nordamerika. 

Patrik Sylvegård känns som rätt man att få ordning på Malmö. 

Truppen

Pontus Sjögren (Hannu Toivonen)

Daniel Josefsson – B2
Alexander Ribbenstrand – Stefan Lassen
B5 – Emil Carnestad
B7

Linus Klasen –  Robert Carlsson – Nicklas Jadeland (ny från Oskarshamn)
Magnus Häggström – C2 – Mattias Persson (ny från Luleå)
Lukas Eriksson – Morten Green – Tomas Kollar
F7 – Roger Olsson – André Burakowsky (ny från Malmö J20)
F9 

Tränare: Ulf Taavola, Mats Lusth (ny från Karlskrona) 

***

Mora

För ett år sedan spelade Mora i kvalserien – i år nådde man inte ens playoff. Men man fortsätter satsa ungt och hungrigt och har en ny spännande coach i Patric Wener.

Man har dock en del att fundera på offensivt: Jens Jakobs lämnar för Mora, kaptenen Niklas Fogström har inte signat nytt och rykten placerar honom i andra klubbar medan enerigspelaren Henrik Eriksson kan vara på väg till elitserien eller Djurgården.

Att Mattias Beck och Alexander Hilmerson signade var givetvis viktigt. Kan Jonas Westerling spinna vidare på säsongen i Almtuna, där han började visa sitt gamla jag, så finns ett embryo till en fin offensiv, men det saknas massor av spets, och lämnar Fogström och Eriksson måste man ha in mycket nytt.

Backbesättningen är i princip satt: många unga, lovande och hungriga spelare med fantastisk utvecklingspotential. Någon pappa till måste in (kanske Peter Nolander…?) bara. 

Ervins Mustokovs? Om han nu är tänkt som målvaktsetta känns hans framgång som skillnaden mellan fiasko och succé.

Truppen

Ervins Mustokovs (ny från Odense) (Mv 2)

Robin Gartner – Patrik Andersson
Mikael Wikstrand – Tom Nilsson
Kalle Ekelund – Jens Hellgren
B7

Alexander Hilmerson – C1 – F2
Mattias Beck – Jonas Westerling (ny från Almtuna) – F4
F5 – C3 – F6
Henrik Olsén – Jonathan Johansson – F8
F9

Tränare: Patric Wener (ny från Salzburg)

***

Oskarshamn

Kontinuitet är ledordet för Oskarshamn som gjorde en överraskande bra säsong den gångna vintern. 

Sportchefen Roger Jönsson har visat fingertoppskänsla hittills och har också lyckats krita nya kontrakt med nyckelspelare som Daniel Ljungqvist, Sam Lofquist, Juha Uotila, Morten H Poulsen, Joakim Hagelin och Evan Mcgrath. Plus att man knutit upp genombrottsforwarden Victor Löfstedt. Imponerande.

Ifjol tappade IKO nycklar som Lukas Eriksson och Johan Ryno, men de har inte saknats i år. Nu tappar man Nicklas Jadeland till Malmö – en oerhört viktig spelare, men med tanke på Roger Jönssons värvningsförmåga känns det inte oersättligt. Med tanke på Jönssons fingertoppskänsla ifjol så lär han väl lyckas förvandra Röglefloppen Kirill Starkov till en toppspelare också.

Gamle Malmöcentern Victor Svensson är en av lirarna som ryktas på ingång. HV-backen Oscar Engsund är en annan. 

Truppen

Alexander Bengtsson (Mv 2)

Daniel Ljungqvist – B2
Sam Lofquist – Juha Uotila
Maxim Matushkin – Tobias Jonsson
B7

Victor Löfstedt – Stefan Öhman – Kirill Starkov (ny från Rögle/Sönderjyske)
Morten H Poulsen – Evan McGrath – Joakim Hagelin
F5 – C3 – F6
Carl-Johan Svensson – C4 – F8
F9

Tränare: Fredrik Söderström, Michael Larsson

***

Södertälje

Södertälje trillade ur elitserien för ett år sedan, tvingades bygga ett helt nytt lag och valde en ung och hungrig profil. Trots en bra säsong räckte det inte hela vägen fram.

Nu fortsätter man på samma linje och har knutit upp sina talanger: Viktor Lööv (19), Thom Flodqvist (21), Emil Lundberg (18), Emil Billberg (23), Jacob Dahlström (18) och Jonas Engström (21) har alla kritat på nya avtal. Det har också Andreas Hjelm och Sebastian Idoff gjort.

När Djurgården åkte ur elitserien tog rykten om hemvändare fart: Mattias Carlsson och Jonas Almtorp sammankopplas med klubben, till exempel. Även Michael Nylander är under övertalningsförsök, säger rykten. 

Och även om danske Julian Jakobsen var en viktig kugge i årets lag, så blommande han ändå inte ut så mycket som man hoppades på, så tappet av honom svider inte enormt. 

Södertälje bygger på sikt och har ett lag som kommer att fortsätta växa. En av de främsta uppgifterna inför nästa säsong är att få slovenerna Ziga Jeglic och framförallt Robert Sabolic att lyfta sig.

Truppen

Sebastian Idoff (Mv 2)

B1 – Viktor Lööv
Andreas Hjelm – Fredrik Sonntag
B5 – B6
B7

Emil Lundberg – C1 – F2
Ziga Jeglic – Tony Lagerström – Robert Sabolic
Gustav Björklund – Mathias Månsson – Thom Flodqvist
Jacob Dahlström – Emil Billberg – Jonas Engström 
F9

Tränare: Johan Strömwall, Anders Sörensen

***

Tingsryd

Tingsryd gjorde ingen stor säsong vintern som gick – men man undvek kval och visade stundtals upp ett bra spel. Nu bygger man vidare uppåt med nye tränaren Petter Nilsson.

Efter den gångna säsongen fanns bara två lirare under kontrakt, men när nya tränarna Petter och Rolf Nilsson kommit på plats tog det inte lång tid innan man signat amerikanerna Kevin DeVirgilo och Tommy Goebel som känns som säkrare kort än fjolårets floppar Chris Higgins och Joe Pereira. 

Laget ska byggas om en del, men visst försöker man knyta upp några av pjäserna från året, även om man tappat Robin Jacobsson och Christoffer Björklund. Bland dem man vill förlänga med finns bland annat viktige Dustin Johner. 

Helt klart är att sportchefen Anders Gustavsson har en hel del att göra för att skapa ett nytt lag till nästa säsong.

Truppen

Mv 1 (Mv 2)

B1 – B2
B3 – B4
B5 – B6
B7

Tomas Larsson – Kevin DeVirgilio (ny från Pontebba) – Tommy Goebel (ny från Pontebba)
David Laudius – C2 – F4
F5 – C3 – F6
F7 – C4 – F8
F9

Tränare: Petter Nilsson (ny från Luleå J20), Rolf Nilsson (ny från Luleå J18)

***

Troja/Ljungby

Många tippade att Troja skulle vara i den absoluta botten säsongen som gick, men man fick en flygande start på hösten och var aldrig i närheten av bottenstriden. Nu bygger man vidare för att ta nästa steg. 

Redan under säsongen förlängde man med backbjässen Ziga Pavlin och lagkaptenen Mikael Ahlén, och efter säsongen har man signat upp rollspelarna Niclas Edman, Mattias Nilsson, Robin Dahlström och Jacob Berglund. 

Troja har sagt att man vill signa upp åtminstone två till riktigt, riktigt vassa ytterforwards. Och det även om man lyckas förlänga med genombrottsmannen David Åslin. Det blir som brukligt ett bygge som kommer slå underifrån men som kan – som i år – överraska om man får ihop det. 

Lagbygget känns redan nu intressant.

Truppen

Mv 1 (Mv 2)

Ziga Pavlin – Joel Johansson
Daniel Karlsson – B3
B4 – Niclas Edman
B7

Mikael Ahlén – Mattias Nilsson – F2
Carl Gustafsson – C2 – Robin Dahlström
Mattias Åkesson – Jacob Berglund – Istvan Bartalis
Ted Nilsson – Patrik Kannerling – Oscar Holst
F9

Tränare: Patrik Ross

***

Västerås

Västerås hade en stark start på säsongen som gick, men orkade inte hela vägen ut och blev till slut utslagna i playoff. 

Man har redan tappat mycket spets: backen Niclas Lundgren och hela förstakedjan med Broc Little, William Karlsson och Peter Öberg lirar elitseriehockey den kommande säsongen. Visserligen är Västerås vana vid att tappa sin spets efter varje säsong, men frågan är om inte Little-kedjan varit mer bärande i laget än vad exemelvis Olausson-kedjan var på sin tid.

Med nye tränaren Joakim Fagervall så lär man i alla fall precis som vanligt ställa upp med ett lag som är givna i playoff och som kommer nosa på en kvalserieplats. 

Sportchefen Niklas Johansson har redan värvat bra i Christoffer Björklund och Robert Kimby, och är Brady Leiseinring i närheten av Broc Littles kapacitet så ser det än ljusare ut. Stommen i laget är redan satt.

Truppen

Mv 1 (Mv 2)

Andreas Lindh – B2
Stefan Andersson – Per Helmersson
Christoffer Björklund (ny från Tingsryd) – Jonas Emmerdahl
Fredrik Winge (ny från Västerås J20)

Kenneth Bergquist – Brady Leisenring (ny från Kaufbeuren) – F2
Mikael Zettergren – Robert Kimby (ny från Almtuna) – David Lundbohm
Jonte Berg – C3 – Fredrik Johansson
Arvid Strömberg – Marcus Söderkvist – F8
F9 

Tränare: Joakim Fagervall (ny från Tingsryd), Jens Hellgren

***

Örebro

Örebro motsvarade förväntningarna den gångna säsongen och vann allsvenskan. I kvalserien lyckades man inte, bland annat efter en miserabel start, men föreningen tar hela tiden steg framåt.

Till nästa säsong finns inte rubrikmakaren Conny Strömberg i laget, men man har ändå säkrat upp offensiven då Marcus Weinstock och Jared Aulin signat nya avtal, och där Johan Wiklander och Henrik Löwdahl redan har kontrakt. Plus att man gjort klart med ett klassförvärv i Patrick Yetman. 

Rollspelare som Emil Kåberg, Jonas Karlsson och Johan Adolfsson finns också med. 

Örebro lär bli ett topplag nästa säsong igen. 

Truppen

M1 (M2)

Andreas Frisk – Robin Olsson
B3 – B4
B5 – Stefan Warg
B7 

Johan Wiklander – Henrik Löwdahl – Patrick Yetman (ny från Linköping)
Marcus Weinstock – Jared Aulin – F4
Emil Kåberg – C3 – F6
Johan Adolfsson – Jonas Karlsson – Thomas Enström
F9

Tränare: Peter Andersson, Jens Gustavsson

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB