Startsida / Inlägg

– JAG TÄNKER INTE SKITA I DET HÄR.

av Jimmy Wixtröm

PORTLAND.

Drömmen om NHL har blivit ett liv i kappsäck för backtalangen David Rundblad.

Under sina första sex månader i Nordamerika har han levt på hotell, blivit bortbytt från Ottawa till Phoenix och till slut hamnat i farmarlaget Portland Pirates.
– Jag hade kunnat flytta hem till Skellefteå igen, men jag har faktiskt inte ens tänkt tanken, säger han.


Förra säsongen var David Rundblad en av elitseriens största stjärnor.
Han blev trea i poängligan med 50 poäng (11+39) på 55 matcher. En enorm prestation för en back.
I slutspelet fortsatte succén med SM-final mot Färjestad och han fick VM-debutera i Tre Kronor i Slovakien.
Nu sitter han på ett hotellrum i ett råkallt Portland med resväskor och kläder spridda över hela rummet. Utanför fönstret finns en bottenfryst utomhuspool och mörkret sänker sig över den stad där Pelle Lindbergh en gång startade sin NHL-karriär.
NHL:s flygresor i flotta första klass-fåtöljer är bytta mot buss till bortamatcherna.
– Och det är verkligen risiga bussar vi åker i. Inga dubbeldäckare direkt. Man sitter som en ostkrok i stolarna. Men det funkar det också…
Det både låter och ser ut som själva sinnebilden av en krossad NHL-dröm.

 

– Men jag trivs faktiskt med de här livet. Hur konstigt det än kan låta. Jag tränar, äter, sover och ligger och degar på rummet och jag tycker det är ganska skönt ändå. Och här i Portland får jag spela och har massor av istid.

Det är precis vad jag behöver, säger han.
Det är det fjärde hotellrummet han bor i sedan NHL-debuten i Ottawa Senators tidigt i höstas.

– Jag bodde på hotell första månaderna i Ottawa innan jag flyttade in i ett hyrt hus i en månad. Sedan fick jag beskedet att jag var tradad till Phoenix. Det var en chock i det läget. Jag hade hunnit bo i det nya huset i två veckor, eftersom vi varit på en roadtrip de andra två. Jag hade åkt runt som en galning och köpt nya möbler och äntligen fått packa upp allting. Då var det bara var att flytta igen.
– Det är tur att jag lever ensam. Hade jag haft en flickvän med mig hade det aldrig funkat.
Ändå sitter han och ler åt eländet. Och han upplever det inte ens som en motgång.
– Nej, jag var inställd på att första året är det värsta.

 

Jag har ett gällande kontrakt med Skellefteå och hade inskrivet i NHL-kontraktet att jag kunde sticka hem om jag blev skickad till farmarlaget. Phoenix sa också åt mig att de inte kunde bestämma över mig och att jag hade det valet. Men det var aldrig aktuellt. Jag tänker inte skita i den här chansen och hade jag flyttat hem hade det blivit svårare att komma tillbaka.
Det vilar inga ledsamheter över Rundblad. Det vet alla som känner honom.
Men beskedet att han var bortbytt från Ottawa kom som en riktig chock.
– Ja, det var riktigt tungt just efteråt. Jag hade inte alls räknat med det. När jag blev inkallad till general managern Bryan Murray och coachen  trodde jag att de skulle skicka ner mig. Jag hade aldrig väntat mig att jag skulle bli bortbytt. Det var jobbigt. Jag fick beskedet lördag morgon och sedan ringde alla ansvariga i Phoenix och jag fick en flygbiljett bokad söndag förmiddag. Det var bara att slänga ner all packning och flytta vidare.
En förstaklass-biljett?
– Nej, nej, nej. Inte för en rookie. Jag satt längst bak i planet.
Annars borde han vara van. Rundblad blev draftad av St Louis Blues i första rundan i NHL-draften 2009, men bläcket hade inte ens torkat på hans första NHL-kontrakt innan han blev bortbytt till Ottawa Senators.
– Nej, det gick inte mer än en vecka. Men då kändes det ganska bra att hamna i Ottawa. De sa att de trodde på mig och jag kände Erik Karlsson från tidigare och Daniel Alfredsson fanns där. Han tog väldigt bra hand om mig.
Men nu har David Rundblad lärt sig hur det är att vara en handelsvara i NHL.
Som 21-åring kan han redan sätta tre NHL-klubbar på visitkortet.
Som offensiv back och högerskytt blev han till viss del ett offer av Erik Karlssons enorma succé i Ottawa den här säsongen och Rundblads speciella talang kräver att han spelar i power play och har en plats i en av de två förstauppställningarna.
Ekonomiskt har han klarat sig bra, även om lönen i farmarligan bara är en tiondel av den i NHL för rookies med obligatoriska tvåvägskontrakt.
Men Rundlblad har redan hunnit få ut mer än hälften av de 900.000 dollar – drygt sex miljoner kronor – han har enligt sitt NHL-kontrakt.
– Ja, det är sjukt mycket pengar. Jag har verkligen så jag klarar mig. Jag har inga utgifter, inte ens bil eftersom jag inte vågat skaffa någon då jag inte vet var jag hamnar.
Resten av säsongen blir samma äventyr.
– Ja, när Phoenix skickade mig hit sa de att jag skulle spela minst tio matcher här i Portland. Jag har spelat sex och tycker att det gått bra. Men man vet aldrig i den här branschen. De säger inte så mycket till oss spelare. Det är bara jobba på och försöka förbättra det man är sämre på.
Men knäckt?
Nej, inte Rundblad.
Han är lika kylig som en råkall natt i Maine.

[slideshow auto=”off” thumbs=”on”]

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB