Startsida / Inlägg

Notan för Victorias bröllop blir 14 miljoner kronor

av Jenny Alexandersson
brollop.jpg

I dag avslöjar jag hur mycket skattepengar som går till Victorias bröllop. Det blir dyrt men ändå inte. Lena Mellin skrev en klok krönika som ni kan läsa här!  Slår man ut kostnaden per svensk är 1,55 ingenting. 

Jag träffade statsministern Fredrik Reinfeldt på Rosenbad i går för att få reda på bakgrunden till beslutet. Efter att ha irrat runt i korridor efter korridor i sällskap av statsministerns medhjälpare fick kom vi äntligen fram till ett trevligt mötesrum. Fotograf Magnus fick stränga order om att inte plåta ut mot fönstrena av säkerhetsskäl. Ingen ska kunna gissa vilket rum vi befann oss i. 

reinfeldt.jpg

Reinfeldt hade precis landat från en resa i samband med ordförandeskapet och såg en aning trött ut. Till en början var han mycket korrekt och pratade som ur ett skrivet dokument, men snart tinade han upp och pratade mer ur hjärtat. Det märks att han gläder sig över Victoria och Daniels bröllop. Han pratade om kostnaden men även om vinsten av ett kungligt bröllop. Och ärligt talat, Lena Mellin har rätt, 1,55 per skalle är inga pengar alls. Men visst finns det vårdköer som skulle behövt pengar…

Det är svårt att göra en uppskattning av vinsten för samhället. Jag var med och tog fram siffror när Svensk Handel gjorde sin undersökning av bröllopsvinsten som beräknas bli 2,5 miljarder kronor. Det ska bli mycket intressant att se de positiva effekterna av bröllopet. 1976 var det en miljard människor som följde kungaparets bröllop. Det blir knappast färre som vill se Victoria gifta sig med Daniel Westling den 19 juni nästa år. 

Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB