Startsida / Inlägg

Kronprinsessan Victoria och all mat…

av Jenny Alexandersson

Frågar du någon ur kungafamiljen vad de har för favoritmat kommer de troligtvis inte att svara. Då riskerar de att alltid bli serverade den där rätten vart de än kommer. Victoria hamnade i kläm under en resa till Abu Dhabi i mars 2008. I Herman Lindqvists bok Victoria – Drottning med tiden berättar Victoria att hon råkade säga att hon gillar dadlar. På ett ögonblick var hennes svit full av dadlar…

 

Jag har ju så svårt att lämna mat och jag vill alltid visa min uppskattning. Det blev svårt med dadlarna. Jag åt till förbannelse. Det var lager på lager i olika formationer. Det syntes knappt att jag smakat. Jag bjöd SÄPO på dadlar. Alla som kom fick dadlar. Det var dadelkalas inne hos mig.”

abudhabi2.jpg

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Jag minns den där resan till Abu Dhabi och Dubai väldigt väl. Victoria berättade för mig om dadlarna när jag intervjuade henne den sista dagen. Hon avslöjade dessutom vad hon skulle ge sin pappa i present några veckor senare. Jag lovade henne att inte skriva något om det i tidningen i förväg och då konstaterade hon glatt att han skulle få – just det, dadlar!

abudhabi1.jpg

Foto: Alexandersson

Det var inte enda gången Victoria hamnade i mattrubbel under den resan. Under en middag hos utbildningsministern Sheikh Nahyan bin Mabarak Al Nahyan fick hon en gigantisk portion mat upplagd på sin tallrik. Sheiken började genast att skära upp köttet på Victorias tallrik med sina egna bestick. Inget konstigt alls. 

abu-dhabi-6.jpg

Foto: Scanpix

Victoria sa att det räckte gott och väl. Med ett blekt leende konstaterade hon att hon nog inte skulle orka äta upp. Vad som låg på tallriken? Kamel. Som dryck serverades kamelmjölk. 

abudhabi3.jpg

Foto: Alexandersson

Vart hon än kom under resan i Abu Dhabi fick hon något att tugga på. Jag vågar inte spekulera i vad som satt på spettet hon fick här på ett hem för utvecklingsstörda. Men Victoria tuggade glatt på. 

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB