Startsida / Inlägg

Det kungliga året som gick – hösten och vintern 2009

av Jenny Alexandersson
kungligaaret.jpg Bild 6.png

I slutet av augusti var Daniel och Victoria gäster på Ellen Stendahls och Jan Dinkelspiels bröllop i Katarina Kyrka på Södermalm. Här står de och pratar med Nicolas Peyron, en nära vän till kronprinsessan. 

Bild 5.png

Ellen Stendahl och Jan Dinkelspiel på kyrktrappan. 

Bild 7.png

Jag och fotograf Peter Wixtröm reste till Athen för att träffa kronprinsessan. Hon berättade bland annat att hon är väldigt stolt över lillebror Carl Philips designarbete med besticken – och att hon ligger i träning inför bröllopet. 

Bild 9.png

Drottningens stiftelse World Childhood Foundation firade 10 år under 2009 och drottningen och Madeleine hade en lång rad jubileumsevent inbokade. 

Bild 10.png

I september avslöjade jag hur mycket pengar Victorias och Daniels bröllop skulle kosta skattebetalarna. Jag träffade statsministern och fick hans kommentarer till bröllopsbudgeten. 

Bild 11.png

Författaren och historikern Herman Lindqvist gav ut sin bok om Victoria. Den fick mycket uppmärksamhet och jag intervjuade Herman till en artikel i Aftonbladet Söndag. Han berättade bland annat att kungens tvekan mot Daniel sakta men säkert försvann med tiden. I dag har Victoria förlåtit sina föräldrar. 

Bild 12.png

Prinsessan Madeleine fick ett underligt packet skickat till sig när hon jobbade för Childhood i New York. Hon berättade om händelsen för min kollega Per Bjurman under en hockeymatch. 

Bild 13.png

Drottningen träffade USA:s first lady Michelle Obama i Vita huset. De pratade om Childhood och Mentor och hur man ska kunna hjälpa utsatta barn i världen. 

Bild 14.png

Jonas Bergström följde med Madeleine på galamiddag på Harvard Club på Manhattan till förmån för Childhood. Hans närvaro väckte uppmärksamhet både här hemma i Sverige och i USA. 

Bild 15.png

Thailands kung Bhumibol blev svårt sjuk och hans tillstånd orsakade både börsras och nationell oro. I Thailand dyrka man sin kung och det var först när han visade sig offentligt första gången som läget blev lite lugnare. 

Bild 16.png

Jag avslöjade att även prinsessan Madeleine lidit av dyslexi, men att hon på egen hand (och stor portion envishet) klarade att övervinna problemen. Hennes ”botemedel” var att läsa väldigt mycket. Hon hade fått rådet från en jämnårig kompis vars pappa hade gjort på liknande sätt.

Bild 17.png

Jag avslöjade även att Daniel går i prinsskola och får lektioner i historia och protokollfrågor på hovet. Även Jonas drillas i samma ämnen men inte alls lika intensivt som Daniel som ju ska ha som huvudsyssla att representera kungahuset och Sverige.

Bild 18.png

I november reste jag och fotograf Peter Wixtröm till Kenya för att följa Victoria i hennes arbete där nere. Hon var på kanonhumör och dansade tillsammans med massajer i Nairobi.

Bild 19.png

Hon besökte även Gundua school norr om Nairobi. Vi skumpade fram på små grusvägar i timmar innan vi nådde skolan, men det var det värt. Victoria hade en fantastisk dag och eleverna var som synes otroligt glada över att hon var där. 

Bild 20.png

Drottning Silvia samlade rekordmånga drottningar och prinsessor i Stockholm för att fira Barnkonventionens 20-årsjubileum. Ena dagen var det festföreställning i Konserthuset, andra dagen seriöst seminarium. 

Bild 21.png

Min kollega Richard Aschberg avslöjade i december att alla spekulationer i veckopressen om att Madeleine ska bo på Villa Beylon var helt fel. De ska istället flytta in i Villa Parkudden ute på Djurgården efter bröllopet. Men inflyttningen är inte problemfri. Det bor redan flera familjer i huset. Men eftersom kungen har dispositionsrätt till fastigheten kommer de erbjudas ett annat boende.

Den som hela tiden väntat på att få flytta in i Villa Beylon är reklamaren Michael Storåkers – och han reagerade negativt på alla rykten om att prinsessan skulle få bo i Villa Beylon. På grund av radonsanering som tagit lång tid har Storåkers tvingats vänta i flera år. I dagsläget är det, vad jag vet, fortfarande inte helt klart om Storåkers ska bo där eller inte. 

Bild 22.png

Så var det dags för nobel och jag blev jätteglad över inbjudan till banketten. Det var första gången som jag satt med till bords och fick njuta av underhållningen på plats. Den tre och en halv timme långa middagen kändes som tre minuter – det är otroligt mycket trevligare än vad man kan tro! Jag blev intervjuad av SVT och pratade prinsessbröllop och sesspojkvänner. 

Bild 23.png

Året avslutades på allra bästa tänkbara sätt. Daniel och Victoria firade nyår i Storlien och de ställde upp på en intervju och jättefina bilder i Aftonbladet!

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB