Startsida / Inlägg

Mer om demonstrationerna under kungaparets statsbesök

av Jenny Alexandersson
kravall3.jpg

Det var otroligt mycket svensk och brasiliansk press inne i kongressbyggnaden när kravallerna startade. Brasilianarna anser att drottningen är lika mycket deras drottning och så fort hon är i landet så är mediauppbådet stort. 

kravall1.jpg

När jag tittade ut genom fönstret såg jag flera hundra demonstranter storma fram över gräsmattan. Allt gick på bara några sekunder så med tanke på att säkerheten är så stor här i Brasilien så måste demonstrationen ha varit väldigt välplanerad. De kom ända fram till den kungliga kortegen, men där tog det stopp när militärerna bildade mur. 

kravall2.jpg

En del studenter kastade sig i fontänen vid kongressen. När man kom närmare så kändes de inte så hotfulla. De skrek, larmade och dansade. Men poliserna tog inga chanser. De har väldigt mycket fler och starkare vapen än den svenska polisen och jag tror att det avskräckte demonstranterna. Brasilien är ett våldsamt samhälle och inkomstskillnaderna är stora så demonstrationer är inte ovanliga här. 

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB