Startsida / Inlägg

Så ska kronprinsessan Victoria och Daniel skyddas under bröllopet

av Jenny Alexandersson

I gårdagens Aftonbladet kunde du läsa om Victorias och Daniels båttur med Vasaorden vid bröllopet. Båtturen är den sista etappen på parets kortege genom Stockholm den 19 juni. Roddarna ska tränas i nio veckor för att vara fit for fight när det är dags att skeppa över brudparet.

Även om det nu är helt klart att det kommer bli en kortege så har man ännu inte spikat exakt hur kortegen kommer att sträcka sig genom stan på grund av säkerhetsläget. Troligtvis följer den kungaparets kortegeväg från 1976 men med vissa avvikelser. Dessutom har jag känt till en längre tid att kortegevägen kan komma att ändras. Mer än en gång. 

aftonbladet.jpg

I dagens tidning avslöjar min kollega Mattias Sandberg att polisen har ett nära samarbete med holländsk polis. Man vill undvika ett liknande attentat som den holländska kungafamiljen var med om i Apeldoorn förra året då en galning kraschade sin bil in i en folksamling.

Drottning Beatrix och kronprinsparet Willem Alexander och Máxima blev vittnen till katastrofen när de färdades i en öppen buss genom staden. Mannens syfte var att döda kungafamiljen. Sex personer dog och det gjorde även attentatsmannen.

Polisen har beställt en mil staket att ställa upp utmed kortegevägen och man har dessutom haft samtal med holländsk polis för att samla på sig kunskap om möjliga attentat.  

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westgård, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB