Startsida / Inlägg

Victorias sorg – prinsessan Lilian är sjuk och kommer inte på bröllopet

av Jenny Alexandersson
lilian.jpg

Vi har skrivit mycket om prinsessan Lilian de sista dagarna. Victorias ”Auntie” som hon kallas är sjuk och svag och har inte visat sig i offentliga sammanhang på flera år. Hon vårdas dygnet runt i sitt hem på Villa Solbacken av flera Silviasystrar.

Lilians sjukdom är kronprinsessan Victorias stora sorg. 

När Victoria träffade Daniel Westling möttes han till en början av misstänksamhet, inte bara från familjen utan från många vänner. Var det verkligen äkta kärlek och skulle gymkillen verkligen passa in i familjen och kompisgänget? Lilian öppnade sin famn och välkomnade Daniel och den gesten kommer varken Daniel eller Victoria någonsin att glömma. Victorias ”Auntie” fanns vid hennes sida och blev hennes största supporter när det stormade kring Daniel. 

I september avslöjade Aftonbladet att Lilian lider av en demenssjukdom, i torsdags bekräftade Lilians hovmarskalk att hon lider av alzheimers men hovet poängterar att det inte gjorts någon alzheimersutredning. Men är man en bit över 90 år så är det inte konstigt att drabbas av sådana här sjukdomar. 

Lilian är en älskad familjemedlem och hon står inte bara kungabarnen nära utan även drottningen och kungen. När prins Bertil gick bort 1997 fanns drottningen hela tiden vid Lilians sida. Hon bodde ett tag på Villa Solbacken och såg till att Lilian hade det stöd hon behövde. 

Lilians och Bertils historia tillsammans är både vacker och sorglig. De älskade varandra oerhört mycket och Lilian väntade i 33 år på att få gifta sig med prinsen. Deras stora sorg var att de aldrig kunde skaffa barn, men Victoria, Carl Philip och Madeleine blev äkskade substitut. 

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB