Startsida / Inlägg

Att göra ett bra kungligt jobb

av Jenny Alexandersson
daniel2.jpg

Jag vet, det är inte kärnfysik vi pratar om, men det handlar inte heller BARA om att klippa band och skaka hand. Jag ska inte dra alla långa timmar med plugg inför besök och resor som kungligheterna går igenom, inte heller alla (ganska så ofta) trista möten och föreläsningar eller dagar på kontoret, (jovisst har de vanliga kontorsdagar vid skrivbordet de också). 

För Daniel är den här världen relativt ny och det går aldrig att anpassa sig på samma sätt som den person som är född med jobbet och som är van vid uppmärksamheten och rapporteringen. Det är inte heller helt lätt att hantera de människor som plötsligt ser fördelar med att vara kompis med en prins. 

daniel1.jpg

Det jag pratar om är själva rollen som prins, prinsessa, kung och drottning. Den rollen lever de här människorna med dygnet runt. När Daniel fastnar på bild tillsammans med sina kompisar så gör han numera det som prins Daniel av Sverige och det kräver att han hela tiden är på sin vakt. Naturligtvis finns det ett privatliv även för Daniel och Victoria, men det livet går aldrig att jämföra med det privatliv Daniel kunde njuta av innan han träffade Victoria. 

Å andra sidan lever kungafamiljen ett liv som är få förunnat. Att aldrig behöva tänka på ekonomin, att kunna ta långa semesterledigheter, resa över hela världen, träffa intressanta människor och att för det mesta få känna folks beundran och respekt.  Det är ett privilegierat liv som uppväger de flesta svårigheter. Ibland får jag mail och samtal från personer som tycker synd om kungafamiljen på grund av tv och tidningars bevakning.

Nej, det är inte synd om kungafamiljen. De njuter av en lyxig tillvaro och har förmånen att kunna styra över sin tid, sin höga lön och sitt jobb. De har ingen politisk makt, men däremot en stor moralisk och påverkande makt och är skattefinansierade – därför bevakar vi dem på samma sätt som andra maktfamiljer i Sverige. 

Så med tanke på vilka förutsättningar som Daniel som icke infödd kunglighet hade när han klev rakt in i Sveriges mest hårdbevakade familj så måste jag säga att han gör ett bra jobb. Men nu vill vi snart se lite mer än handskakningar, bandklippning och tal. Go for it Daniel!

(Bilderna ovan är från Daniel och Victorias besök i Jönköping i veckan)

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB