Startsida / Inlägg

Svar på kungliga frågor del 2

av Jenny Alexandersson

Här kommer svaren på resten av era frågor. Bloggläsaren Marie hade många intressanta frågor så två av dem sparas till Söndag som är ute i butikerna den 25 mars. Det är frågor som handlar om Victorias och Daniels vardagsliv på Haga slott. Ni som tycker att det är orättvist att jag inte tar med dem i bloggen – jag lovar att lägga ut svaren här samma dag så att ni inte känner er snuvade!

Då kör vi!

Vem handlar deras mat?

Svar: De får hjälp av kökspersonal att planera och fixa matinköp. Men självklart kan de själva när som helst springa in på Ica och spontanköpa något. De försöker att leva ett så vanligt liv som möjligt. När Daniel bodde på Banérgatan på Östermalm syntes han och Victoria ofta i den lokala matbutiken.

 

Var äter de lunch och med vem?

Om de är ute på officiellt uppdrag en heldag blir de bjudna på lunch. Då äter de tillsammans med arrangörerna/värdarna och ett antal inbjudna gäster med anknytning till besöket. Är de hemma så äter de oftast lunch på Haga slott. När det finns tid lunchar de gärna med goda vänner, Riche vid Stureplan är ett populärt lunchtillhåll för Daniel och hans kompisar. Kungaparet har som tradition att varje söndag bjuda in barnen med respektive till söndagsmiddag på Drottningholm.

 
Har de personal dygnet runt hemma på Haga som tassar runt och passar upp?

Ja det finns personal tillgängligt dygnet runt på Haga. Men varken Victoria eller Daniel är så intresserade av att bli uppassade, de vill hellre klara så mycket de kan själva. Men disk och tvätt och städ får de hjälp med.

Skärmavbild 2012-03-16 kl. 16.45.58.jpg

Var i slottet bor de, är det på alla våningsplan eller bara andra och tredje?

De bor i hela slottet, men en del av huset är till för representation så den privata delen med sovrum och vardagsrum är såklart den del som de tillbringar mest tid i.

När de kommer innanför dörren, tar de av sig skorna då eller går de vidare till sitt boende för att där ta av sig ytterkläderna?

Eftersom jag inte har varit med dem inne på Haga slott så vågar jag inte svara på det. Men min gissning är att de tar av sig ytterkläderna i stora entrén, men behåller skorna på om de inte är för smutsiga.
 

 
Hur och var firade de jul? Jag läste att de var i Ockelbo, när var de då på Drottningholm?

De var först i Ockelbo och sedan med kungafamiljen på Drottningholm. De reste till Daniels hemtrakt på onsdagen före jul och var på plats på slottet på juldagen. 

 

Jag lovade ju att ge en mer utförlig förklaring till det här med olika uppgifter i olika tidningar när det gäller en och samma historia.

När det gäller t ex olyckor eller katastrofer så är ju nyhetsrapporteringen rak och enkel, i ett första skede handlar det mest om att ge läsarna så mycket information som möjligt. När det gäller kungliga nyheter så söker man ofta något eget när man är många tidningar om samma information. Får man uppgifter som man är helt ensam om och som är viktiga för händelsen så vinklar nyhetscheferna såklart på det.

En bloggläsare nämnde det här med Carl Philip och Sofia och att Expressen skrev att de hade en kris i sitt förhållande i vintras. När Sofia berättade för Aftonbladet att de inte hade någon kris så vinklades naturligtvis vår artikel på hennes kommentar.

Men visst händer det att en tidning av någon anledning vill ”kontra” en nyhet med en motsatt uppgift. Här är ett exempel.

En kall februaridag 2010 fick Aftonbladet information om att Daniel och Victoria skulle prova bröllopsmenyn på Operakällaren. Vi åkte dit och fick bilder på Daniel och Victoria och kunde publicera händelsen dagen efter.

Skärmavbild 2012-03-16 kl. 16.14.07.jpg

Döm om min förvåning när den här artikeln publicerades i svensk Damtidning någon dag senare. 

 

Skärmavbild 2012-03-16 kl. 16.01.42.jpg 

 

De skriver: ”Nej någon provsmakning av bröllopsmenyn blev det inte för vännerna på Operakällaren. Däremot valde kronprinsessan och Daniel Westling att fira sin ettårsdag tillsammans med sina vänner”.

Eftersom jag var på plats så visste jag att det bara var Victoria och Daniel som varit där, inte ett gäng med vänner som ställde till med fest. Och jag visste till 100 procent att de var där för att smaka av sin bröllopsmiddag. Men i kvällstidningsvärlden är man redan på väg att hitta nästa nyhet så snart man skrivit klart så jag ryckte på axlarna och funderade inte så mycket över det.  Men jag kunde inte låta bli att le lite för mig själv när jag senare såg att författaren Susanna Popova ägnade ett helt kapitel åt den där provsmakningskvällen i februari i sin bok ”Vårt bröllop”. 

bok.jpg
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB