Startsida / Inlägg

Spanske kungen i blåsväder efter lyxig jakt i Afrika

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2012-04-19 kl. 15.11.53.jpg

I går hade jag en lång mailkonversation med en reporter på spanska tidningen El Mundo. Vi avhandlade en hel del, bland annat kung Juan Carlos skandalösa och mer än väl verklighetsfrånvända jaktresa till Botswana. 

Spanjorerna kämpar hårt med den ekonomiska krisen, arbetslösheten är hög och många har det oerhört tufft ekonomiskt. Att kung Juan Carlos då väljer att lägga en förmögenhet på en lyxig jakttripp till Botswana för att jag skjuta elefanter (spanska hovet har varken förnekat eller medgivit att det var just elefanter kungen var där för att jaga) känns oerhört bisarrt. 

Jag fick en hel del frågor om hur jag ser på det här och det finns inget annat svar än att det är omdömmeslöst och att kungen verkar sakna insikt i de problem som invånarna konfronteras med varje dag. 

Skärmavbild 2012-04-19 kl. 15.11.38.jpg

Under resan halkade kungen i en trappa, skadade höften och reste tillbaka till Spanien i en privatjet. Det var så spanjorerna fick vetskap om resan. När Juan Carlos lämnade sjukhuset efter en höftoperation igår var det många som hade samlats utanför för att protestera mot kungen. 

Den här händelsen har spätt på kritiken mot det spanska kungahuset. Förra året blev kungens svärson Inaki Undangari, som är gift med prinsessan Cristina, misstänkt för att ha förskingrat pengar och häromveckan skottskadades kungens 13-åriga barnbarn Felipe Juan Froilan efter att ha skjutit sig själv i foten. Inga barn under 14 år får använda vapen i Spanien. 

Kung Juan Carlos bad om ursäkt för sin jaktresa i samband med att han lämnade sjukhuset. 

– Jag är väldigt ledsen, jag gjorde ett misstag och det kommer inte att hända igen.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB