Startsida / Inlägg

Vad är det jag håller på med egentligen?

av Jenny Alexandersson

Jag fick en fråga från bloggläsaren Nina och vill gärna lyfta upp den i ett inlägg eftersom jag har fått frågan tidigare. Det är många som är nyfikna på vad mitt jobb egentligen går ut på.

Jenny, jag har ofta undrat på vilket sätt du följer kungaparet och familjen. Gör du egen research kring deras event, som t ex här ovan? Är du med i USA eller scannar du av deras scheman i förväg? Berätta gärna lite om hur ditt arbete går till! /Nina

Hej Nina,

Jag har följt kungafamiljen i snart 10 år. De första åtta åren reste jag konstant och bevakade deras resor och uppdrag både utomlands och här hemma i Sverige, främst kronprinsessan och prins Daniel. Jag gjorde det först som reporter på Svensk Damtidning och sedan här på Aftonbladet. I dag har jag valt ett lugnare tempo, det sliter ganska mycket på en att ständigt vara på resande fot och jobba ute på fältet.

På väg in i Storkyrkan för att bevaka Victorias och Daniels bröllop 2010.

Efter tio år har jag samlat på mig en hel del kontakter, källor och vänner som jag pratar med och träffar regelbundet för att uppdatera mig kring kungafamiljen och jag får ständigt tips från läsare. Jag har även koll på det gigantiska bildflöde som strömmar in till Aftonbladet varje dag, det är bilder på all världens kungligheter. Och jag har flera bra nyhetskällor som bara rapporterar kring kungligheter som jag följer varje dag. På det viset håller jag mig à jour med vad som händer i det svenska kungahuset, men även i de andra europeiska familjerna.

Jag skriver längre kungliga reportage i Aftonbladets helgbilaga Söndag och kan då ägna mer tid och research åt texten än vad jag kunde göra när jag var på nyhetsavdelningen. Då och då väljer jag att följa med på vissa resor, i våras träffade jag till exempel drottningen och prinsessan Madeleine i New York under ett event för Childhood.

I prins Carl Philips racerbil.

Jag försöker uppdatera bloggen varje dag, men då och då är jag upptagen av andra reportage eller intervjuer och då blir bloggen tyvärr lite lidande, hoppas ni har överseende med det. Jag är glad att jag kan blanda upp det kungliga rapporterandet med artiklar om helt vanliga människor också. För mig är mixen mellan det kungliga och andra typiska Söndags-knäck det allra bästa.

Vid stora kungliga nyhetshändelser sitter jag även i SVT:s Gomorron Sveriges morgonsoffa och pratar om kungligt samt ger kommentarer till utländska tv-bolag och tidningar.

2009 gav jag ut en bok om Victoria och Daniel.

Hoppas det är svar på din fråga!

  • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB