Startsida / Inlägg

Ari Behn, skilsmässorykten och flirtar

av Jenny Alexandersson

I september flyttade norska prinsessan Märtha Louise och hennes familj till London. Ni som inte är bekanta med Märtha Louise bör veta att hon av och till varit ganska ifrågasatt i Norge. Hennes änglaskola Astarte Education och hennes tro på änglar har retat upp ganska många norrmän som anser att en prinsessa inte ska syssla med sådan verksamhet. Men eftersom Märtha avsade sig sin kunglig titel och sin del av apanaget när hon gifte sig med författaren Ari Behn i Trondheim 2002 så är hon i stort sett fri att jobba med vad hon vill.

Men det här inlägget skulle egentligen inte handla så mycket om Märtha Louise utan om hennes man Ari. Jag träffade honom för en intervju för några år sedan och kan intyga att han är väldigt trevlig och pratsam.

Men han har precis som sin fru varit mer än lovligt kritiserad genom åren. Han har pratat öppet om droger, varit inblandad i diverse fylleskandaler och skapat rubriker i norsk press. Och i samband med flytten till London i höstas började det går rykten om att parets äktenskap var i farozonen. Märtha och Ari hade inte synts tillsammans på ett par månader och Ari kom varken till arvstorhertigens bröllop i Luxemburg eller till prinsessan Ragnhilds begravning i september. Han var inte heller med när Märtha Louise kallade till pressmöte i samband med utlandsflytten. Att han inte var med förklarades med att han var tvungen att passa barnen.

Märtha Louises förklaring till Londonflytten är att barnen ska få lära sig engelska och uppleva en ny kultur. Aris förklaring är att han vill lämna Norge och ha tid att skriva klart sin bok. Men bokens utgivning har skjutits på framtiden och istället jobbar han som krönikör i tidningen VG där han ska skriva om sin tillvaro i London. Han har även lanserat sitt eget vin, Mandala, och skrivit manus till en teaterpjäs.

Det har även ryktats om ekonomiska problem i familjen. Märtha och Ari köpte ett hus i Islington i London för ca 20 miljoner kronor, men norska medier som granskat hennes förmögenhet har funnit att det mesta av hennes pengar är borta.

Så vad säger Ari Behn själv om rapporteringen kring honom och Märtha Louise?

Han förnekar att han och Märtha har problem i relationen och i en intervju med VG Helg berättar han att han och Märtha har lov till att flirta med andra.

– Det er lov å flørte med andre. Det er viktig å være glad i mennesker. Vi er veldig fri på det.

Han berättar även att han aldrig kommer att bli en harmonisk familjefar med förklaringen att han är för ostabil. Han har även tidigare berättat att han har perioder när han är nedstämd. På omslaget till VG Helg poserar han tillsammans med tre nakenmodeller och han är öppen med vad han känner inför de som kritiserat honom och säger att han är skittrött på deras inställning.

– Jeg er drittlei av gjengsementalitet. Drittlei av å ta hensyn, og av små mennesker. Omgang med dverger krummer ryggen.

Han fick genast mothugg i norska Se och HörJarle Aabø som jobbar som pr-rådgivare kommenterade det så här:

– Kongens svigersønn mener altså at Norge er et møkkaland befolket med dverger, mens han er Guds gave til kunsten og menneskeheten.

Ari Behn säger även i VG att han har en förståelse för att han och Märtha inte kan göra precis som de vill på grund av vem hon är och att han tar hänsyn till det. Ibland blir det fel och ibland går han bara på sin magkänsla helt enkelt.

– For du vinner aldri. Det er så catch 22.

Se film om Ari i London här!

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10047655

Jag har nog många gånger höjt förvånat på ögonbrynet när Ari Behn gjort något kontroversiellt. Men lika många gånger har jag dragit på smilbanden och känt en slags lättnad över att någon vågar göra något annorlunda och eget, tvärtemot gängse traditioner i den kungliga världen. Jag tycker att det är korkat av Ari Behn att romantisera droger, men att våga vara sig själv i alla lägen – det hyllar jag.

Svårigheten i Märthas och Aris fall är att de fortfarande är symboler för Norge och ska representera landet. De kan inte helt och fullt leva så som de önskar och måste hela tiden ta hänsyn till vad andra tycker om dem. Och kritiken kommer alltid att finnas där så länge de utmanar den traditionella bilden av en prinsessa och hennes man. Jag är glad att de är beredda att betala det priset för jag tror inte att någon av dem skulle trivas med att leva ett liv styrt av regler och traditioner.

Vad tycker du om Aris och Märthas inställning?

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Nils Höglander, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB