Startsida / Inlägg

Kvällens kungliga nobelklänningar

av Jenny Alexandersson

Banketten pågår för fullt i Blå Hallen och jag passar på att ta en närmare titt på kungligheternas nobelklänningar. Drottningen bär en ljuslila klänning med spets och broderier. Diadem, halsband och örhängen är de så kallade Leuchtenbergska safirerna.

Kronprinsessan Victoria bär en paljettglittrande klänning i tyll chiffong. Diademet med fyra knappar är en av hennes favoriter. Kring halsen smaragder såklart och kring handleden ett armband med briljanter.

Skorna då? Hm… jag blir inte riktigt klok på klacken, men gillar att de glittrar precis som klänningen.

Prinsessan Madeleine återanvänder klänningen som hon bar kvällen före Victorias och Daniels bröllop 2010. I håret sitter Ametistdiademet med tillhörande armband och örhängen.

Grevinnan Marianne Bernadotte som är änka efter Sigvard Bernadotte, greve av Wisborg, bär en guldskimrande klänning med spets och broderier. Jag gissar att diademet är privat. Jag träffade Marianne i fredags och då berättade hon att det är 50 år sedan som hon gick på Nobefesten för första gången. Efter det har det blivit en hel del nobelfester, men hon har fortfarande kvar den första nobelklänningen i garderoben – haute couture från Balmain såklart. Det är Mariannes favoritdesigner.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB