Startsida / Inlägg

Prins William och Kate ska bli föräldrar!

av Jenny Alexandersson

Det visade sig att Kates kompis hade rätt när hon skvallrade om en kunglig bebis. Idag skjutsade prins William in sin fru till King Edward VII hospital efter att ha tillbringat helgen med Kates föräldrar i Berkshire. Kate sägs vara knappt tolv veckor in i sin graviditet, det är ju den gränsen man oftast väntar in innan man berättar att man väntar barn eftersom risken att drabbas av missfall minskar efter tolv veckor.

Men eftersom Kate har drabbats av svårt illamående och befinner sig på sjukhus ett par dagar för att få dropp kände man antagligen att det var lika bra att berätta varför för att undvika spekulationer.

Så här säger det brittiska hovet i sitt uttalande idag:

 ”Their Royal Highnesses the Duke and Duchess of Cambridge are very pleased to announce that the Duchess of Cambridge is expecting a baby. ”The Queen, the Duke of Edinburgh, the Prince of Wales, the Duchess of Cornwall and Prince Harry and members of both families are delighted with the news.”

William och Kates barn kommer att bli nummer tre i tronföljden.

Premiärminister David Cameron twittrade strax efter att nyheten blev offentlig:

Labourledaren Ed Miliband twittrade också: ”Fantastic news for Kate, William and the country. A royal baby is something the whole nation will celebrate.”

Och en talsesperson för RAF där William jobbar som pilot i en räddningshelikopter skrev så här: ”The RAF is delighted with the news and wishes the Duke and Duchess of Cambridge all the best for the future.”

William morbror Earl Spencer, prinsessan Dianas bror, sa så här: ”wonderful news and I am thrilled for them both”.

Ett första steg mot full kognatisk tronföljd är taget i Storbritannien. Det innebär att äldsta barnet oavsett kön kan ärva kronan. I över 300 år har England prioriterat pojkar vilket betyder att söner alltid har gått före döttrar trots att dottern är det äldsta barnet. Men i slutet av oktober godkändes ett lagförslag av alla de 16 stater som drottningen är monark vilket troligtvis kommer att leda till en lagändring. Så om Wililam och Kate får en dotter så kommer hon att bli regent.

Så här såg parets hemsida ut under kvällen, trycket på sajten var så stor att den av och till låg nere.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB