Startsida / Inlägg

Drottning Beatrix abdikerar

av Jenny Alexandersson

Vid sjutiden ikväll berättade drottning Beatrix i ett tv-sänt tal att hon abdikerar till förmån för sin son kronprins Willem Alexander. Den 30 april avsäger hon sig tronen och Willem Alexander blir kung. Det sammanfaller med att hon fyller 75 år på onsdag och att Nederländerna firar 200 år som monarki 2013.

Det var inte helt oväntat att Beatrix skulle avsäga sig tronen. Hennes mamma drottning Juliana abdikerade till förmån för Beatrix den 30 april 1980 då Beatrix var 42 år gammal. Här ovan en bild från Beatrix kröning.

Det har pratats rätt mycket om att Beatrix eventuellt skulle abdikera. De holländska journalister jag träffat genom åren har ofta nämnt det som ett troligt scenario. Men att det skulle ske just nu tror jag inte så många väntade sig. Jag kikade nyss in på Twitter och hovreporter-twittrarna uttryckte både förvåning och glädje. Willem Alexander och hans Máxima är väldigt omtyckta i Holland.

Datumet blir ju också väldigt symbolisk eftersom Beatrix ju själv blev drottning denna dag för 33 år sedan. Nu väntar en kungakröning, Willem Alexander blir den första regerande kungen i Holland sedan Willem III som dog 1890.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB