Startsida / Inlägg

Drottning Silvia PO-anmäler flera tidningar

av Jenny Alexandersson

I dag sände Aftonbladet live direkt från vår studio i hjärtat av redaktionen. Anledningen är att drottning Silvia har anmält flera tidningar, bland annat Aftonbladet till Allmänhetens pressombudsman (PO) för att ha publicerat en bild på ett konstverk där drottningen figurerar.

Det är den kända konstnären Elisabeth Ohlson Wallins tavla ”Pizzabuffén” som från början publicerades i tidskriften Tiden i oktober förra året som drottningen har reagerat på. Kungen och hans vänner står runt ett bord där Camilla Henemark ligger naken med pizzor över kroppen. Drottningen står på knä och skurar bort ett hakkors på golvet.

Alldeles nyss diskuterade vi händelsen i studion, här nedanför kan du följa samtalet.

Det är ovanligt att hovet gör PO-anmälan, men desto vanligare är det att de stämmer tidningar. I Tyskland har de med framgång stämt flera veckotidningar som gjort fotomontage av prinsessorna och skrivit lögner om graviditeten, aborter, kärlekshistorier med mera.

Så här säger Aftonbladets publisher Jan Helin som tycker att det är anmärktningsvärt att hovet gör en PO-anmälan och på så sätt försöker att inskränka yttrandefriheten:

– Det fanns ett allmänintresse i att publicera den här bilden. Den är gjord av en av Sveriges mest kända konstnärer och avsedd att visas för allmänheten. Den var framtagen som en satir över en rad händelser kring kungafamiljen som var aktuella vid den här tiden.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Fred Balke och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB