Startsida / Inlägg

Victorias känsla för snö

av Jenny Alexandersson

Om man måste välja backe eller beach på semestern, vad väljer kronprinsessan då? Lätt val. Victoria väljer påfallande ofta alpsemester och älskar att störta ner för backarna på sina skidor. Och den där känslan för snöiga landskap mixat med ett stort miljötänk har fått henne att bli mycket engagerad i klimatfrågor och den globala uppvärmingen.

2009 gav hon ut boken ”Tre tronföljare i Arktis” tillsammans med sina kollegor Haakon och Frederik. Victoria författade själv ett av kapitlen till boken som handlar om klimatförändringar.

De tre tronföljarna besökte Grönland och Svalbard för att göra research inför bokskrivandet. Men det var inte första gången som Victoria engagerade sig i ämnet. Hon var beskyddare av det internationella polaråret 2008 och besökte då Abisko och Sarek där hon studerade glaciologi och klimatforskning.

Victoria har vid flera tillfällen sagt att den så kallade drottningskolan pågår livet ut, att hon aldrig blir en fullärd drottning. Och den tanken håller hon fast vid. Trots att hon har en liten ettåring hemma och att hon har kungliga uppdrag i kalendern har hon bestämt sig för att sätta sig på skolbänken. I vår läser kronprinsessan en orienteringskurs i polarmiljöer vid Stockholms universitet, kvällskursen är på 7,5 högskolepoäng.

Nyfiken på vad Victoria har pluggat för övrigt?

* Läsåret 1996-1997 läste hon franska vid Centre International d’Etudes Francaises vid Université Catholique l’Ouest i Angers, Frankrike.

* Vårterminen 1998 började Kronprinsessan Victorias studier vid Yale University i USA. Hon studerade bland annat statskunskap och historia.

* Hösten 2000 ägnade sig åt studier i konfliktlösning och internationell fredsfrämjande verksamhet i Uppsala.

* Hösten 2001 genomförde Kronprinsessan ett studieprogram i regeringskansliet.

* Våren 2002 genomförde Kronprinsessan ett studieprogram vid SIDA.

* Under hösten 2004 följde Victoria kurser vid Försvarshögskolan i Stockholm med inriktning på statskunskap, internationella relationer och konfliktlösning.

* September 2006 till juni 2007 läste hon Utrikesdepartementets diplomatprogram.

* Hösten 2007 och våren 2008 fortsatte Kronprinsessan sina studier i statsvetenskap vid Stockholms universitet och freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Victoria tog en fil kand med freds- och konfliktkunskap som huvudämne, våren 2009. Hon har 60 högskolepoäng i statsvetenskap från Stockholms universitet samt 90 högskolepoäng i freds- och konfliktkunskap från Uppsala universitet. Därutöver har hon 30 högskolepoäng i annan utbildning.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB