Statsbesök, sorg och galamiddag
avI går inleddes det turkiska statsbesöket. Kungafamiljen bar svart för att hedra prinsessan Lilian och flaggorna vajade på halv stång med ett undantag vid slottet. President Abdullah Gül och hans fru hälsades välkomna vid hovstallet och sällskapet fördes i kortege till Kungliga slottet.
Kungen bar ett svart sorgeband på sin högra arm och det gjorde även hovstallmästare Mertil Melin.
I Bernadottevåningen mötte presidentparet prinsessan Madeleine, prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Dagens program bestod bland annat i ett besök i Riksdagen och på Silviahemmet innan det var dags för kvällens galamiddag.
Gästerna togs emot i Vita havet och middagen serverades i Karl XI:s galleri. Är du nyfiken på gästerna så hittar du dem här på hovets hemsida.
Kvällens meny:
Spetskålsrullad fylld med pilgrimsmousseline och Kamkatcha-krabba, forellromsvinägrett och jungfrusallad.
Gösfilé stekt på skinnsidan med smörsås, svart tryffelrisotto och karamelliserad endive.
Helstekt oxfilé från Nobisgårdar med schalottenlökskrisp, oxsvanssås, sotad purjolök och syrliga Puy-linser.
Körsbärsmousse med torronekärna och kaffeglass.
Drottningen bar drottning Sofias briljantdiadem och serafimerorden. Kungens orden i ett rödvitt band är Turkiets Statsorden.
Victoria bar ett ståldiadem…
… och den vackra broschen som var en gåva från prinsessan Lilian. Ett fint sätt att hedra ”Auntie Lilian”.