Startsida / Inlägg

Drottning Silvia berättar om Lilian, mormorsrollen och Madeleines bröllop

av Jenny Alexandersson

I går träffade Aftonbladet drottning Silvia när hon var med under Silviahemmets stora inspirationsdag. Dagen är till för att inspirera människor som jobbar med demenssjuka, drottningen grundade Silviahemmet 1996 för att utbilda undersköterskor och sjuksköterskor i demensvård.

Efteråt pratade hon en stund med de två kvällstidningarna och Svensk Damtidning. Drottningen är proffsig när det kommer till pressen. Hon använder sin kungliga status till att rikta mediernas uppmärksamhet mot viktiga saker – och hon vet precis hur hon ska göra. Dessutom har jag de här 10 åren aldrig sett henne irriterad eller stressad, det är samma värme och vänlighet som skiner igenom. I går svarade hon även på frågor om prinsessan Lilian och om hur det är att vara mormor och vad hon ser mest fram emot med Madeleines bröllop.

kvallspress

Det här med kungafamiljen och medierna är av och till ett känsligt kapitel. I måndags pratade jag om den relationen på Kvällspressdagarna på Grand Hotel. Vi arbetar på något sätt i symbios med varandra. Hovet är beroende av att medierna berättar vad kungafamiljen gör på jobbet, vi är beroende av kungafamiljen för att få citat och bilder. Men med hjälp av sin hemsida kungahuset.se och sociala medier har hovet börjat ta rollen som initiativtagare till att berätta nyheter om kungafamiljen och de håller sakta på att förändra sin relation till massmedierna. Ja jag kan utveckla de där tankarna i evighet, men ska inte dra allt här. Men det är väldigt intressant att se hur hovets mediestrategi utvecklas.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB