Startsida / Inlägg

Utställningen om kungen och prinsessan Christinas fina tal

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2013-09-13 kl. 20.42.01

Jag är nyss hemkommen från vernissaget av utställningen ”40 år på tronen – 40 år för Sverige” på Kungliga slottet. Bilder, filmer, kläder, medaljer… allt du kan tänka dig som har med kungens 40 år som regent att göra kan man nu ta sig en titt på i Rikssalen. Utställningen är öppen fram till den 2 februari nästa år.

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 20.41.31

Hela familjen var samlad för att se prinsessan Christina inviga uställningen och sedan mingla runt bland gästerna. Jag la märke till att det knappt fanns några livvakter i närheten av familjen, men å andra sidan var de flesta gästerna hovanställda, militärer, släktingar och goda vänner till kungafamiljen.

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 20.42.20

Prinsessan Christina och Tord Magnuson promenerade tvärs över borggården från sitt hem på Slottsbacken till slottet. Prinsessan Désirée och hennes man kom i taxi. Det märks att det finns en väldigt varm och innerlig relation mellan syskonen, inte minst med tanke på det tal som Christina höll till sin lillebror…

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 20.41.40

… hon är bra på det där prinsessan Christina. Att tala personligt utan att vara privat och ändå fånga lyssnarna genom att berätta saker ingen hört förut. Hon sa bland annat att utställningen handlar om kungens officiella roll och att det finns många fina minnen som hon och hennes bror delar kring tiden för trontillträdet som de bevarar mellan sig. Att hon genom åren agerat både bollplank, support och djävulens advokat.

Hon berättade även att hennes bror aldrig har haft ett nio till femjobb, att det snarare handlat om arbete 24/7 och att han ändå alltid har tid att vara en fantastisk make, far och morfar och omtänksam bror och svåger och morbror.

Hon avslutade talet med att säga att hon offentligt och en gång för alla ville säga att hon och alla hans storasystrar beundrar honom och allt han har gjort.

Det var en fantastisk kärlekshyllning från en storasyster till en lillebror.

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 20.41.21

Prinsessan Désirée kramade om Victoria och Daniel.

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 20.40.30

Prinsessan Madeleine har passerat tre månader i sin gaviditet, men det syns knappt någon bebismage, fast å andra sidan är hon bra på att klä sig så att det inte syns. Hon var precis lika strålande glad i dag som i förra veckan när jag träffade henne.

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 20.40.44

Mörka färger på både Madeleine och Carl Philip ikväll.

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 20.41.12

Hela familjen var på gott humör och de minglade glatt runt bland vänner och bekanta efter invigningen. Först vid halv sjutiden avvek Daniel och Victoria, hemma på Haga slott väntade Estelle.

Kungen och drottningen var de sista som gick hem.

kung1

Jag passade på att ta en bild på kungens garderob som fanns uppställd i Rikssalen. Den där gula skiddressen från 70-talet är rätt snajdig, eller hur?

kung5

Det fanns även en hel del fina fotografier från kungens 40 år som kung. Alla är till salu och kostar 1973 kronor (symbolisk summa, samma år blev kungen kung) och det var många bilder som gick åt under kvällen. Pengarna går till en välgörenhetsfond.

kung3

Efter utställningen träffade jag Aftonbladets tv-team Peter Wixtröm och Johanna Wåhlstedt för att berätta om utställningen.

Gå och se utställningen om ni kan, den är verkligen intressant och är dessutom gjord med lite humor, vissa av bilderna är ganska roliga och vissa av kungens kläder är helt klart ”fnissbara”.

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB