Startsida / Inlägg

Inga prinsessor på Nobelfesten i år

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2013-12-09 kl. 09.54.12

Det är bara ett par månader kvar innan prinsessan Madeleine ska föda barn, den 25 februari är det dags enligt Madeleine själv, och i lördags tog hon beslutet att tacka nej till att vara med på Nobelfestligheterna. De långa dagarna med förberedelser, prisutdelning och middag i Blå Hallen blir allt för påfrestande för henne och magen.

– Prinsessans graviditet förlöper väl och hon mår bra. Men det är en lång resa hem och det är långa dagar under festen. Hon hade hoppats in i det sista att kunna delta men känner att hon inte kan delta de här dagarna, sa Annika Sönnerberg, biträdande informationschef till Aftonbladet under helgen.

Istället satsar prinsessan på att vara hemma i Stockholm från den 18 december så att hon och Chris kan vara med och fira drottning Silvia den 19 december under jubileumsföreställningen på Oscarsteatern.

Ett klokt beslut. Jag minns att nobelmiddagen i Stadshuset tog drygt 4 timmar när jag var med 2009 och det är lång tid att sitta stilla utan möjlighet att resa sig för att gå på toaletten eller få en ”andningspaus” som gravid. Dessutom har man ju suttit ett par timmar vid prisutdelningen dessförinnan och kvällen är inte slut bara för att middagen är över, efteråt stannar kungligheterna kvar för att prata med pristagarna.

Skärmavbild 2013-12-09 kl. 09.53.10

Inte heller kronprinsessan Victoria kommer att vara med i morgon kväll. Hon reser till Sydafrika för att närvara vid den officiella minnesceremonin för Nelson Mandela, den hålls på FNB Stadium i Johannesburg den 10 december. Hon får sällskap av bland andra statminister Fredrik Reinfeldt, Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin.

Återbuden i sista minuten har tvingat Nobelstiftelsen att göra om bordsplaceringen vid honnörsbordet. Läs mer här!

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Lisa Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB