Startsida / Inlägg

Kungen nobbar Norge

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2014-01-07 kl. 10.24.03

Den 17 maj firar Norge sin nationaldag, men i år är firandet lite speciellt eftersom man även firar att det är 200 år sedan som norske prins Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag. Samma år, 1814, ingick Sverige och Norge union så jubileet berör ju även oss på ett sätt. (Unionen varade fram till 1905 då Norge blev självständigt).

Men nu visar det sig att kungaparet har tackat nej till det norska hovets inbjudan till högtidlighållandet den 17 maj. Danska drottning Margrethe tackade ja före jul, men hon kommer alltså inte att sällskapa med det svenska kungaparet. Enligt Annika Sönnerberg som är tillförordnad informationschef på hovet besöker inte kungen andra länder med anledning av deras nationaldagar eller högtidsdagar.

Norrmännen har ilsknat till ordentligt och debatten i norska medier har varit het.

– Kungaparet borde komma eftersom det är en stor händelse i den norska nationens historia. De borde vara med och glädjas med norrmännen. Det var ju så att säga tack vare Bernadotterna som vi fick en grundlag, säger Ole Kristian Grimnes, professor i historia, till NRK.

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB