Startsida / Inlägg

Prinsessan som avskyr att fotograferas

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2014-01-21 kl. 10.08.17

I dag fyller prinsessan Ingrid Alexandra 10 år. Ingrid Alexandra är Haakon och Mette-Marits äldsta dotter och Norges framtida drottning. För att markera dagen lite extra har hovet släppt tre nya bilder på prinsessan. De är tagna under förra året och bilden är ovan är min favorit. Jag gillar att fotograferna som anlitas av hoven, både i Norge och hemma i Sverige, hittar nya sätt att porträttera kungligheterna så att det inte bara blir stela officiella bilder. Det är den kända norska modefotografen Sølve Sundsbø som har tagit just de här tre bilderna.

Skärmavbild 2014-01-21 kl. 10.09.25

Den här bilden är väldigt fin – men också mycket traditionell och mer officiell.

Skärmavbild 2014-01-21 kl. 10.09.00

Ingrid Alexandra firar födelsedag med stort kalas på Skaugum för familj och vänner idag. I morse väcktes hon med frukost på sängen, tårta och paket berättar NRK. Helt säkert kommer hon även att få en present av kronprinsessan Victoria som är hennes gudmor. Victoria brukar alltid skicka fina presenter till sina gudbarn och missar aldrig en födelsedag eller namnsdag.

När Ingrid Alexandra blev intervjuad för första gången 2012 fick hon frågan om hur det är att vara prinsessa.

– Ibland är det ganska kul. Ibland är det ganska tråkigt, var hennes enkla svar.

– Det jag tycker är väldigt tråkigt är att ta bilder. Det är när man sitter. Och sitter. Och sitter. Och sitter. Och sitter. Och sitter och inte får den perfekta bilden. Justering, justering… säger Ingrid Alexandra till NRK och berättar att hennes lillebror Sverre Magnus aldrig klarar av att sitta stilla.

Foto: Sølve Sundsbø, Det kongelige hoff.

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Love Isakson Svensén och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB