Startsida / Inlägg

Det här händer när prinsessan Madeleines dotter föds!

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2014-02-13 kl. 11.47.17

När kungligheter kommer till världen finns det vissa saker som alltid infaller i samband med födseln. Det första är ett pressmeddelande om födelsen (eller kommuniké som det också kallas), vittnesbekräftelse, konselj, salutering, Te Deum och flaggning.

Men hur ska allt det här kunna genomföras när Madeleine föder barn i New York?

Lugn bara lugn, nu har hovet gått ut med information om hur och när allt det här ska göras.

* Riksmarskalken Svante Lindqvist informerar regeringen om födseln. Efter det publicerar hovet ett pressmeddelande från riksmarskalken på kungahuset.se och på deras Facebooksida.

* När ett kungligt barn föds håller man alltid en vittnesberäftelse, en gammal tradition där man förr lät högt uppsatta hovmän ta sig en titt på det nyfödda barnet för att bekräfta att det inte var en bortbyting. De satt ofta i ett angränsande rum under förlossningen och lyssnade på den blivande mammans våndor. I dag har vittnesbekräftelsen mest en traditionell betydelse och det är talmannen, statsministern, riksmarskalken och överhovmästarinnan som är vittnen och som undertecknar ett dokument som försäkran.

Vittnesbekräftelsen sker dagen efter födseln, men eftersom Madeleine befinner sig i USA så kommer man att hitta ett annat tillfälle att genomföra den på och det här vill hovet meddela när barnet väl är fött. Jag gissar på att det blir först när Madeleine och hennes dotter kommer hem till Sverige första gången efter förlossningen och det kan i så fall vara ett par månader senare. Eller så hittar man en stand in för ovanstående personer som redan befinner sig i USA.

* Konselj – kungen kallar regeringen till konselj där han berättar vad barnet kommer att heta och vilken titel det får.

* Man kommer att skjuta 21 skott i salut från  Skeppsholmen, men även i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg. Salutering sker i direkt anslutning till födseln så Madeleine/Chris eller någon av hennes närmaste  står i telefonkontakt med hovet här hemma i Sverige direkt efter förlossningen.

* Man håller en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan. Det är bara den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och det officiella Sverige samt hovets personal som är med. Hovet skriver att de snart kommer att skicka ut inbjudningar.

* Man kommer att flagga vid de Kungliga slotten och på Slottsbacken 2.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB