Startsida / Inlägg

Mobbning i hovförsamlingen

av Jenny Alexandersson
bjerkhagen

Jag läser Expressen idag och får en mycket obehaglig känsla i magen. Johan T Lindwall berättar att kyrkoherden Michael Bjerkhagen systematiskt har blivit utfryst och mobbad i församlingen sedan han blev utsedd till hovpredikant förra året. Kungliga Hovförsamlingen är den församling som kungahuset tillhör, men även anställda vid hovet och deras anhöriga hör hit. Bjerkhagen är alltså en av de ansvariga för församlingen och Slottskyrkan, han var bland annat involverad i prinsessan Madeleines vigsel och prinsessan Lilians begravning.

Skärmavbild 2014-02-05 kl. 13.16.54

Konflikten sägs handla om att en grupp inom personalen i församlingen har vägrat acceptera Bjerkhagen som präst. Att det finns en motsättning mellan yngre och äldre personal.

– Det handlar helt enkelt om en dålig acceptens av en yngre kyrkoherde. Stundtals har det handlat om ganska löjliga detaljer. Olyckligt att detta har skett. Men vi kan inte ha en situation där personer ifrågasätter den personen som har ansvaret inne i kyrkan, säger Jörn Beckman, ordförande i kungliga hovförsamlingens kyrkoråd till Expressen.

Ärendet ska tas upp på fredag närkyrkorådet ska ha sammanträde och det finns en möjlighet att de som satt mobbningen i system ska få avsluta sina tjänster. Det är bra. Det spelar ingen roll om de är trotjänare inom församlingen eller inte. Kan man inte förhålla sig anständigt till andra människor eller vara öppen för lösningar av problemet får man ta konsekvenserna. Vad hände med ”Behandla andra så som du själv vill bli behandlad”?

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB