Startsida / Inlägg

Kungaparet på statsbesök i Lettland

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2014-03-26 kl. 12.57.56

I dag inleddes kungaparets två dagar långa statsbesök i Lettland. Strålande sol och blå himmel – och en hel massa med blågula flaggor – hälsade dem välkomna till Riga. Tillsammans med kungaparet reser även utrikesminister Carl Bildt och en stor näringslivsdelegation, precis som det brukar vara på statsbesök. Syftet är ju oftast att förbättra relationerna länderna emellan och då främst genom handel och industri.

Skärmavbild 2014-03-26 kl. 12.56.02

Till skillnad från vad man kallar officiella besök så brukar statsbesöken vara mer pampiga och traditionella. En av de första programpunkterna på kungaparets program var ett besök hos president Andris Bērziņš och hans fru Dace Seisuma i presidentens residens där man inspekterade militären och där de två nationalsångerna spelades.

Residenset kallas Svarthuvudenas hus och är presidentparets tillfälliga hem efter att Riga slott drabbades av en brand förra året.

Skärmavbild 2014-03-26 kl. 12.56.13

Gästboken ska såklart signeras.

Skärmavbild 2014-03-26 kl. 12.55.38

Ett annat obligatoriskt inslag är ett möte med pressen i början av statsbesöket…

Skärmavbild 2014-03-26 kl. 12.55.20

… vanligtvis har man även ett möte med pressen även den sista dagen då journalisterna har möjlighet att ställa frågor till kungaparet. Läs kungens tal här! Kungen betonade bland annat de nära kontakter som de två länderna redan har och hur tätt sammankopplade Sverige är med länderna kring Östersjön både vad gäller kultur, politik, miljö och ekonomi.

Skärmavbild 2014-03-26 kl. 12.55.47

Kungaparet och presidentparet har ett späckat schema de här dagarna. Drottning Silvia och presidentfrun har ett eget program som de följer. I förmiddags besökte de Nationaloperan och fick se en balettföreställning.

Foto: kungahuset.se
Foto: kungahuset.se

Kungaparet har även lagt en krans vid Frihetsmonumentet och besökt Ockupationsmuseet, Lettland har ju varit ockuperat av både Ryssland och Nazityskland.

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Karl Sigrelius & Jonna Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB