Startsida / Inlägg

Att sitta ner och samtala med en prinsessa

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-05-11 kl. 16.21.23

Det sprutar ut kungliga bröllopsnyheter från hovet idag, men jag gör en parentes för något som ni nog har märkt ligger mig varmt om hjärtat. I tider av växande främlingsfientlighet och rasism hyllar jag kungafamiljens initiativ att skapa sig en bild av dagens integrations- och flyktingfrågor genom flera olika besök i Sverige och utomlands. I fredags var de i Kalmar för att lära sig om det sista steget i processen, hur de nyanlända på bästa sätt kan integreras i det svenska samhället. Kommuner och landsting i Sverige jobbar på olika sätt, i Kalmar satsar man stort på en modell där de engagerar sig extra mycket i de nyanlända redan under asylprocessen.

Victoria och Daniel besökte bland Högalids folkhögskola där man identifierat ett hundratal asylsökande med vårdutbildning, allt från apotekare till sjuksköterskor och läkare. Just nu går de en kurs för att lära sig svenska och på så sätt snabbare komma ut på arbetsmarknaden, Kalmar län har brist på sjukvårdspersonal och vill gärna att de nyanlända snabbt kommer i arbete och att de framför allt vill stanna i länet.

Jag pratade nyss med Malin Almqvist som är länsråd i Kalmar län. Hon berättade att en i gruppen som träffade kronprinsparet gav en intervju till medierna på svenska –  och det bara efter tre veckors språkutbildning. Bra jobbat!

Victoria och Daniel besökte även Resurshuset där Socialförvaltningens har sina samlade arbetsmarknadsinsatser. De fick sitta ner och prata med en grupp kvinnor som var på väg ut i arbete eller utbildning. Många i gruppen var nervösa inför besöket, för flera av dem är det en stor sak att få träffa en kunglighet, en del av dem kommer från kulturer där man känner en helt annan vördnad och respekt för kungligheter. Malin Almqvist berättade att en kvinna kom ut från mötet och var väldigt berörd, hon sa flera gånger att det var fantastiskt att så avslappnat få sitta ner och samtala öppet i över en timme med en kunglighet.

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB