Startsida / Inlägg

Lysning för prins Carl Philip och Sofia

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.34.12

I går var det dags för lysning i Slottskyrkan för Sofia och Carl Philip. Och det var ett förälskat par som tog plats på första bänken i kyrkan under gudstjänsten. Lysning är ju en gammal tradition som knappt lever kvar längre, det är mest kungafamiljen och i vissa kretsar som man fortfarande har lysning. Nu för tiden är det ju ersatt med en hindersprövning hos Skatteverket – inte alls lika romantiskt.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.39.17

På första raden satt kungaparet, blivande brudparet, kronprinsessparet och lilla Estelle. Hon är förvånansvärt lugn och stillsam vid sådana här tillfällen, jag blir imponerad av hennes tålamod. Är man tre år så har man oftast väldigt mycket spring i benen! På bänkraden bakom satt Sofias familj och på bilden skymtar storasyster Lina som jobbar på Project Playground, hennes sambo Jonas Frejd och längst till höger lillasyster Sara som pluggar till kriminolog.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.39.08

Sofia bar en krämfärgad dräkt och en clutch från Bottega Veneta. I håret hade hon en svart liten coiffe. 

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.36.08

Efter lysningen i kyrkan tog man en familjebild på slottet. På översta raden från vänster står Jonas Frejd, Lina Hellqvist, kronprinsessan med Estelle, prins Daniel, prinsessan Madeleine med lilla Leonore, Chris O’Neill, Sara Hellqvist och Oskar Bergman. Längst till höger på nedersta bilden ser vi Sofias mamma och pappa Marie och Erik Hellqvist.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.34.05

Efter en lättare lunch hölls en mottagning på Kungliga slottet och Sofia och Carl Philip fick ta emot gåvor från gästerna.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.57.41

Presenterna var verkligen genomtänkta! Från riksdag och regering – alltså från svenska folket – fick de en tvåmannakajak. Men eftersom den var för stor för att ta med till mottagningen lämnade statsministern och talmannen över två paddlar istället. Det är en bra present till ett par som älskar att vara aktiva utomhus och som är väldigt sportiga.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.57.17

Sofia som ju får titeln prinsessa (det var väl ingen som blev överraskad över det beslutet?) kommer ju även att bli hertiginna av Värmland, och därifrån fick de ett åtagande om att beskydda naturen i naturreservatet Byamossarna. De fick även en tavla på temat kärlek målad av Karolina Nolin  och specialdesignade dukar och servetter från Klässbols linneväveri.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.57.08

De fick även en vit Hagströmgitarr av Älvdalen kommun, företaget har ju nära kopplingar med Sofias hembygd, de öppnade en fabrik i Älvdalen redan 1930. Carl Philip gick en gitarrkurs när han var liten, men det blev inte så mycket av det. Men Sofia som gick estetisk linje med inriktning på musik borde kunna spela och det kanske är dags för Carl Philip att ta upp gitarrkursen igen?

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.56.47

Från Volvo cars fick de den här vita störtkrukan. Carl Philip tävlar ju i Volvo Polestar racing i STCC så det passar ju perfekt, dessutom kan ju Sofia ha den och åka med sin blivande make – om hon vågar. För jäklar vad det går fort! Jag har åkt med Carl Philip på racingbanan och hade hjärtat i halsgropen hela tiden!

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 09.57.31

Från Länsstyrelsen i Dalarna fick de en vacker bänk med sina namn inristade. Den ska stå vid en ny rastplats vid ett utkiksberg i Älvdalen. Som en symbol för gåvan fick de en oljemålning från Lennart Sand som visar hur det ska se ut. Rastplatsen ska invigas vid parets ettåriga bröllopsdag.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB