Startsida / Inlägg

Att dua en kunglighet

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-11-09 kl. 15.36.37

Jag är troligtvis sist på bollen här, men ämnet är ständigt aktuellt. Får man dua en kunglighet? För några veckor sedan blev prins Daniel duad av SVT under ett besök i Katedralskolan i Uppsala. Tolv gånger slant reportern med tungan och duade prinsen. Det väckte starka reaktioner, både från de som hejade på och de som opponerade sig mot att skippa titlarna.

Jag har nog råkat dua både kungen, drottningen, Carl Philip, Madeleine och kronprinsessan genom åren. Det är svårt att undgå när man pratar en längre stund. Det är inget jag gör avsiktligt, det händer ofta när vi kommer in på intressanta ämnen och tankarna är mer fokuserade på svaret än den ställda frågan. Ni vet när man tappar fokus på sig själv, hur man är som reporter och situationen runtomkring (ja, för den är ofta ganska konstlad och tillrättalagd i kungliga sammanhang) och tankarna istället centreras kring samtalet och personen mitt emot. Ibland har det nog hänt under tidspress och jag vet att jag har exakt en halv minut att ställa en fråga.

Skärmavbild 2015-11-09 kl. 15.37.31

Annars är min inställning att med ämbetet följer en titel och i respekt för kronprinsessans arbete så har jag inget emot att säga kronprinsessan. Däremot har jag nog aldrig hamnat i en sits där jag har sagt Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan, de flesta intervjutillfällen är inte så formella.

I en del fall har journalister duat kungafamiljen avsiktligt genom en hel intervju. Jag blir inte särskilt upprörd över det. Peter Jihde gjorde den allra första intervjun med alla tre kungabarnen samtidigt 2005. Se den här! Hans krav var att få dua dem, ”Jag duar alla människor”. Och det var helt okej för Victoria, Carl Philip och Madeleine – även om Victoria la in sitt veto.

– De flesta kallar mig för Kronprinsessan och det känns mest naturligt för mig, sa Victoria i intervjun.

Samtidigt understök hon att den hon pratar med ska känna sig bekväm i situationen.

– I det officiella föredrar jag Kronprinsessan. Jag kallar inte statsministern för Göran.

Prinsessan Madeleine tyckte att det var helt okej att bli duad.

– Jag kan känna att det inte blir så konstlat då.

Skärmavbild 2015-11-09 kl. 15.36.59

Självklart hade det varit befriande att dua kungafamiljen, att använda en titel är ju att skapa ett avstånd. Men samtidigt är vi ju medvetna om att monarkin vilar på att det finns ett visst avstånd mellan oss och kungafamiljen. Hade de varit du och tjenis med alla hade kanske ingen accepterad deras kungliga situation. Det där är ju en svår nöt som de måste knäcka, idag gifter sig kungligheter av kärlek, inte för att bevara gränser och skapa allianser. Och hur blir det i framtiden när kungahuset allt mer fylls av vanliga Svenssons? Min åsikt är ju att det är den vägen de måste gå och det är så det ser ut i de flesta europeiska kungafamiljer idag. Prinsar och prinsessor träffar helt vanliga tjejer och killar och blir kära. Men det är en intressant fråga och något som säkerligen funderas över på hovet. Både vad gäller duandet och hur kungligheterna ska förhålla sig till samhället.

Men åter till duandet. Hovets informationschef Margareta Thorgren svarade Dagens Media såhär efter SVT:s intervju och reaktionerna som följde.

 – Vi kan konstatera att det händer allt oftare att kungligheterna duas av journalister och det är inget problem. Kungafamiljen hanterar det på ett bra sätt.

Brukar man rätta reportrarna i efterhand när det sker?

– Nej, det låter man vara. Det är helt okej att dua kungligheterna. Ofta är det läsare eller tittare som reagerar när kungafamiljen blir duade, men kungafamiljen måste vara med i sin tid. Hur man ska göra med tilltalet är däremot ofta den stora frågan vi får när journalister ska intervjua någon ur kungafamiljen. Då hjälper vi såklart till och ger rekommendationer. Men när det duas är det ingenting som vi kommenterar efteråt

 

 • Tjänstgörande redaktör: Elle Kari Karlsson, Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB