Startsida / Inlägg

Victoria och Daniel träffade ensamkommande flyktingbarn

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-11-03 kl. 10.57.05

Aldrig har väl kungafamiljens tema legat så rätt i tiden som nu. Och med tema menar jag det fokus som de har på immigration och integration under hela året. De har träffat myndigheter och organisationer både i Sverige och utomlands och de har träffat asylsökanden och besökt skolor och hem med särskilt fokus på att integration.

För en vecka sedan besökte Victoria och Daniel en grupp barn och ungdomar på Ersta diakonis verksamhet på Lukasgården i Nacka, barnen som finns där har kommit till Sverige utan sina föräldrar. De berättade för kronprinsparet om sina erfarenheter och upplevelser, men även drömmar och planer inför framtiden. De kommer ifrån Syrien, Irak, Afghanistan, Eritrea och Albanien och går i olika skolor i Nacka kommun.

Sverige tar emot en tredjedel av alla de ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Europa. Jag hoppas att de flesta kan sätta sig in i hur det skulle kännas att lämna sin familj och sin ”trygghet” (som knappt existerar i ett krigsdrabbat land) med hopp om en framtid i ett okänt land – och vara tonåring eller knappt ens det i vissa fall. En tid i livet då man verkligen behöver trygghet och en fast punkt. Och jag hoppas att de flesta kan sätta sig in i hur mycket det påverkar en ung människa att se familjemedlemmar dö eller torteras. Att fly för sitt liv oavsett vilka faror som väntar på vägen genom Europa. Hur hela ens liv sätts på paus eftersom det enda man vill är att överleva. Och det gör mig ont att det finns människor som missunnar dem en plats i vårt samhälle. Därför är det extra viktigt att kungafamiljen lägger tid och energi på den här frågan och visar hur viktig den är för oss alla.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB