Prinsessornas matvanor vid nobelmiddagen
avDet har dukats och putsats och fejats och grejats i Stadshuset hela veckan. Borden står i stort sett klara inför kvällen då ungefär 1300 gäster intar Blå Hallen för en härlig trerätters middag i sällskap med nobelpristagare och kungligheter.
Varje tallrik ur nobelsevisen, varje gaffel och varje glas placeras med millimeterprecision på linnedukar från Klässbol. 3900 glas ska putsas och ställas ut och 24 800 delar ur servisen ska dukas fram. Kungen har en egen kaffekopp med sitt monogram på.
I köket basar kocken Sayan Isaksson som har komponerat förrätt och huvudrätt, och konditor Daniel Roos som gör efterrätten. De har arbetat med menyn sedan i våras och ingen av gästerna vet vad som ska serveras innan de sätter sig till bords.
240 servitörer ser till att alla gäster får sin mat vid de 60 borden. Från att första och sista personen får mat, går det cirka 3 minuter.
Menyn tar såklart hänsyn till gästernas matpreferenser och allergier. Kronprinsessan Victoria undviker laktos, prinsessan Madeleine äter inte rött kött. Prinsessan Sofia har varit vegetarian sedan hon var 16 år, men har ruckat lite på reglerna sedan dess, men hon undviker helst rött kött och föredrar fisk och fågel.
Lite senare idag får vi se gästerna kliva nerför trapporna till Blå Hallen. Så här såg det ut förra året!
Nyfiken på vem som får vem till bordet? Ta en titt på grafiken här nedan!