Startsida / Inlägg

Exklusiv intervju med kungen i Aftonbladet

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-04-11 kl. 11.12.42

Ni har väl inte missat Aftonbladets Lena Mellins intervju med kungen på slottet i helgen? De samtalade i prinsessan Sibyllas våning och kungen satt i samma soffa som han och drottningen satt i när de berättade för pressen att det hade sagt ”klick” under OS i München 1972. Det var en väldigt öppen kung som berättade mycket om sitt arbete och sina intressen. Med under intervjun var kungens bayerska viltspårhunden Brandie, en drygt ett år gammal tik.Skärmavbild 2016-04-11 kl. 11.12.32

Lena ställde frågor om hur kungen ser på sin roll som statschef och han var mån om att förklara och ge sin syn på ett tydligt sätt. Sin viktigaste uppgift som regent är att vara en samlande kraft.

– Att vara en samlande symbol för landet. Så har det varit i alla tider. Jag vill vara en opolitisk och objektiv person som står mitt i byn. Slottet ligger ju verkligen mitt i stan.
Skärmavbild 2016-04-11 kl. 11.12.55

Om kungens syn på monarkins roll i det moderna Sverige säger han så här:

– En monarki, och de goda relationerna i en modern demokrati, samklangen mellan dem är något alldeles speciellt. Det är, lite modernt uttryckt, ett varumärke för vad Sverige vill och står för. Som jag ser det är monarkin en struktur, ett fundament som också innefattar kultur, historia och tradition. Ett historielöst samhälle är väldigt, väldigt bräckligt.

Han pratade även om jordbruket på Stenhammar slott som han är väldigt engagerad i. Stenhammar har ju blivit något av en ”fristad” för kungen och drottningen, de tillbringar mycket tid där och han har tidigare berättat att där kan de vara väldigt avslappnade och fria. Han pratade även om sitt miljöintresse och om barnen och barnbarnen. Men kungen och drottningen hinner inte sitta barnvakt så ofta.

– Ska jag vara ärlig så blir det inte så ofta. Vi är ju ganska upptagna. Jag läste en intervju nyligen med prinsessan Madeleine där hon uttryckte att hon som barn saknade sina föräldrar eftersom vi var borta så mycket. Det var ett elände varje gång vi skulle bort, det var jättebesvärligt både oss och henne. Det uttryckte hon i den här intervjun och jag blev riktigt rörd.

– Jag kanske inte riktigt uppfattat att det var så. Man var kanske lite tuff, vi var ju tvungna att gå bort.

Så hur är det att träffa kungen? Hör Lena kommentera intervjun i klippet här nedan!

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Jennifer Snårbacka, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB