Startsida / Inlägg

Hoppar kungen över Carl Philip i testamentet?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-04-28 kl. 14.18.33

Det här är spännande! Min kollega Isabel Norman avslöjade idag att kungen kanske har specialplaner för Stenhammars slott i Södermanland. Det är kungen och drottningens weekendparadis och de åker dit så ofta de kan.

Kungen äger inte slottet, han arrenderar det för 1000 kronor per år. Den tidigare ägaren Robert von Kræmer skrev i sitt testamente att Stenhammar ska ägas av staten och så blev det också när han dog 1903. Ett villkor för ägandet är att slottet ska arrenderas av en medlem av kungahuset med arvsrätt till kronan. Flera prinsar har arrenderat och 1966 övertogs arrendet på livstid av kung Carl XVI Gustaf. Nästa person att arrendera är Carl Philip. 

Men! Det finns en klausul i testamentet som säger att en prins i tronföljden som är hertig av Södermanland ska ha företrädesrätt till arrendet. Och eftersom Carl Philips son prins Alexander är hertig av just Södermanland så kan det blir så – om han själv och föräldrarna vill – blir näste arrendator.

Eftersom det är kungen själv som utser hertigdömen till kungabarnen när de föds så kan det ju finnas en tanke bakom att göra Alexander till hertig av Södermanland. Den som lever får se!

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB