Startsida / Inlägg

Prins Oscars dop och faddrar

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-03-07 kl. 13.05.20

Nu är det bestämt. Prins Oscar Carl Olof döps fredagen den 27 maj i Slottskyrkan vid Kungliga slottet. Då kommer han vara nästan tre månader. Han föddes den 2 mars klockan 20.28 på Karolinska universitetssjukhuset.

Dopet kommer likna storasyster Estelles dop på många sätt, det är ju en vanlig dopgudstjänst med allt vad det innebär och gästerna blir en salig blandning av släkt, vänner, kungligheter och representanter för riksdag och regering. Det kan nog vara ett par tre hundra gäster som samlas i kyrkan och sedan är med på mottagningen på slottet.

Prinsen kommer att bära den bernadottska släktens dopklänning, samma dräkt som alla kungliga barn burit på sina dop sedan den bars första gången av prins Gustaf Adolf 1906.  1935 tillkom en cape med mössa av crèmefärgad sidensatin. I fodret på capen har samtliga dopbarns namn och datum broderats.

Och vilka blir faddrar då? Jag gissar jag att Oscar kommer att få ett par kungligheter och ett par släktingar som faddrar. Kanske blir det prinsessan Madeleine, kronprinsessan Mette-Marit av Norge och kronprins Frederik av Danmark. Vi kommer också att få se någon släkting och kanske en god vän framme vid dopfunten.

Förutom att uppvakta barnet på födelsedagar, konfirmation, student och andra högtidsdagar blir faddrarna lite som extra viktiga vuxna i barnets närhet. De fungerar som rådgivare och mentorer och kan stötta barnet att komma in i sin kungliga roll under uppväxten.

Det är ett mycket attraktivt och viktigt uppdrag som kungligheterna tar på stort allvar. Nästan alla europeiska kungafamiljer är ju släkt med varandra och att få bli fadder till Victorias barn är ett hedersuppdrag, det knyter kungligheterna närmre varandra.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB