Startsida / Inlägg

Vi har fått en prins Alexander, hertig av Södermanland

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-04-20 kl. 17.14.27

Kungen har precis hållit konselj och meddelat regeringen och svenska folket vilket namn och vilken titel den lille prinsen ska få.

Det blev Alexander Erik Hubertus Bertil.

Vackra namn som är valda med hjärtat. Dessutom har Sofia och Carl Philip upprepat en namnsuccé från både Victoria och Madeleine. De har alla hedrat sina föräldrar med hjälp av andranamnen. Erik är ju efter Sofias pappa och Hubertus efter kungen som också heter det i andranamn.

Alexander kan ju även vara en vink till den nederländska kungafamiljen som står vår svenska familj mycket nära. De har ju en tradition att vara faddrar till varandra. Kung Willem Alexander är gudfar till Estelle och Victoria till Catharina Amalia som en dag ska bli drottning av Nederländerna. Vår kungs gudmor var holländska drottning Juliana.

Det har funnits en prins Alexander i det danska och norska kungahusen. Alexander Edward Christian Frederik, föddes som prins av Danmark. Han var son och enda barn till prins Carl av Danmark och prinsessan Maud av Storbritannien. När hans pappa blev kung av Norge 1905 och antog kunganamnet Håkon VII fick även Alexander ett nytt namn, han blev Olav. Olov förlovade sig med den svenska prinsessan Märtha 1929, hon var sondotter till svenska kung Oskar II. Olov blev kung den 21 september 1957 och är alltså pappa till nuvarande kung Harald av Norge. Hoppas ni hängde med på den harangen!

 

Skärmavbild 2016-04-21 kl. 12.14.32

Och så kommer vi till det här med hertigdöme. En hederstitel som egentligen inte innebär så mycket, men det betyder såklart mycket för det landskap som får en kunglighet som ”beskyddare”. De kommer kunna knyta en närmare kontakt med prinsen och hans familj och vi kommer säkerligen få se Alexander på flera besök i landskapet under sin uppväxt.

Alexander fick Södermanland som sitt hertigdöme och det finns flera symboliska kopplingar dit. Carl Philip har ett älskat lantställe i Trosa, gården Ökenäs. Det var där han friade till Sofia och stället betyder oerhört mycket för dem.

Kungen arrenderar dessutom Stenhammar slott i Södermanland, ett slott som Carl Philip kommer att ta över när kungen går bort. Där är kungaparet helt avslappnade och fria, de har knappt någon personal som hjälper dem utan vill klara sig själva när de är där. Kungen bedriver lantbruk och har till och med avlat fram en egen koras på Stenhammar.
 • Tjänstgörande redaktör: Niklas Gustafsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB